Οικονομία & Αγορές
Τετάρτη, 27 Σεπτεμβρίου 2006 07:56

Woolworths: Απόκτηση μεριδίου στην Warehouse

ΜΕΡΙΔΙΟ 10% στην Warehouse Group Ltd., απέκτησε η Woolworths Ltd., η μεγαλύτερη εταιρεία λιανικής πώλησης της Αυστραλίας, εμποδίζοντας έτσι το σχέδιο εξαγοράς από ανταγωνίστρια στην αγορά οινοπνευματωδών ποτών της Ν. Ζηλανδίας, ύψους 13,5 δισ. δολ. Νέας Ζηλανδίας (8,91 δισ. δολ. ΗΠΑ).

Η Woolworths κατέβαλε 196 εκατ. δολ. Ν.Ζ., για το μερίδιο στη μεγαλύτερη εισηγμένη εμπορική εταιρεία της Ν. Ζηλανδίας, αγοράζοντας μετοχές της προς 6,50 δολ. Ν.Ζ. τη μία. Ο ιδρυτής της Warehouse, Stephen Tindall και η εταιρεία επενδύσεων Pacific Equity Partners, προσέφεραν νωρίτερα αυτόν τον μήνα 5,75 δολ. Ν.Ζ. ανά μετοχή, για το 50% της εταιρείας που δεν κατέχουν.

Η εξαγορά αφορά μερίδιο 10% που κατείχε η Foodstuffs New Zealand Ltd., η μεγαλύτερη εταιρεία ειδών μπακαλικής της χώρας και ενδέχεται να προκαλέσει μάχη τριών, για την αλυσίδα που υπολογίζεται ότι κατέχει μερίδιο αγοράς πλέον του 40% στον κλάδο. Το Woolworths ενδέχεται να αποτρέψει τον Tindall να κλείσει μια συμφωνία μεταξύ της Warehouse και της Foodstuffs.

Η Woolworths σχεδιάζει να συζητήσει την πρόσφατη πώληση του μεριδίου με τον Tindall, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της Warehouse.

Oι μετοχές της Warehouse έχουν σημειώσει άνοδο 80% φέτος και άνοδο 63% από την έναρξη δημιουργίας μεριδίου της Foodstuffs στις 7 Ιουνίου. Οι μετοχές σημείωσαν άνοδο 35 σεντς, ποσοστό 5,8%, φθάνοντας στ 6,40 δολ. Ν.Ζ. στις 2:11 μ.μ. στο Γουέλινγκτον.

Οι μετοχές της Woolworths σημείωσαν άνοδο 33 σεντς, φθάνοντας στα 20,15 δολ. Αυστραλίας η μία στο Σύδνεϋ, διευρύνοντας τα κέρδη της μέσα στο έτος στο 20%. Η Clare Buchanan, εκπρόσωπος της εταιρείας λιανικής που εδρεύει στο Σύδνεϋ, αρνήθηκε να πει εάν η εταιρεία θα αγοράσει περισσότερες μετοχές ή τι σχεδιάζει να κάνει με το μερίδιο.

Η αγορά λιανικής σε είδη μπακαλικής στη Ν. Ζηλανδία, καθώς και σε ποτά είναι ύψους 13,5 δισ. δολ. Ν.Ζ. ετησίως, σύμφωνα με τα στοιχεία της New Zealand Retailers Association.