Το χρηματιστήριο της Αθήνας είναι μηχανισμός που σέβεται την υπόστασή του και δεν επιτρέπει εύκολα σε οποιονδήποτε να αισθανθεί πως το έχει υποτάξει, μέσα από την γνώση της μελλοντικής τάσης.
Του Κώστα Ιωαννίδη
Το χρηματιστήριο της Αθήνας είναι μηχανισμός που σέβεται την υπόστασή του και δεν επιτρέπει εύκολα σε οποιονδήποτε να αισθανθεί πως το έχει υποτάξει, μέσα από την γνώση της μελλοντικής τάσης.
Μετά από χρόνια, η κεφαλαιαγορά μας το 2017, μέσω των εκδόσεων εταιρικών ομολόγων, έδωσε στην πραγματική οικονομία κεφάλαια. Το 2018 είθε να είναι χρονιά αναβαθμίσεων της χώρας από τους Οίκους Αξιολόγησης, που θα αυξήσουν τη διάθεση για ρίσκο σε μια επί χρόνια «κακότροπη» αγορά του ευρώ. Μπορεί να εκνευρίζονται κάποιοι βλέποντας να τις προσδοκούν, καμαρώνοντας, πολιτικοί που τους χαρακτήριζαν Οίκους κακόβουλης αναξιοπιστίας παλαιότερα, σημασία ωστόσο έχει να γίνουν. Για το συμφέρον όλων, από το γενικό ως το ιδιοτελές κερδοσκοπικό.
Η άνοδος χθες πέρασε τον ΓΔ, εν μέσω πιέσεων στα χρηματιστήρια του ευρώ, πάνω από τις 810 μονάδες αποφασιστικά, ως προεξόφληση της εκτίμησης πως θα αποτυπωθεί σημαντική βελτίωση φέτος στα μακροοικονομικά μεγέθη της οικονομίας. Αυτό ήταν το κίνητρο των θεσμικών χθες, που θέλησαν να αυξήσουν τις θέσεις τους στα περισσότερα blue chip, αρχίζοντας από τις τράπεζες. Στη συνέχεια όμως, το ενδιαφέρον τους απλώθηκε. Αυτά συνέβησαν, ενώ στην αγορά ομολόγων η εικόνα ήταν σταθεροποιητική, με οριακή υποχώρηση των αποδόσεων στα 2ετή στο 1,75% και στα 10ετή στο 4,11%.
Οι εγχώριοι αγοραίοι ξαφνιάστηκαν από την εξέλιξη και μόλις διαπίστωσαν πως ο τζίρος των συστημικών Τραπεζών εκτινάχθηκε στο 61,13% του συνολικού, απέδωσαν την στάση των θεσμικών του εξωτερικού στην διάθεση να ενισχυθούν οι ηττημένες μετοχές του 2017, με αφορμή το άλμα της ΠΕΙΡ πάνω από +12%. Ο Τραπεζικός δείκτης δείχνει να κινείται προς νέα υψηλά 4μηνου, με το αμέσως υψηλότερο κλείσιμο να έχει σημειωθεί στις 13/9 (965,86 μονάδες) και σύμφωνα με τα βραχυπρόθεσμα διαγράμματα, έχει μπροστά του την ζώνη 939 – 966 όπου τεχνικά θα περάσει περιπέτεια. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο εν λόγω δείκτης άφησε πίσω του τόσο το ψυχολογικό όριο των 900 μονάδων, όσο και το χάσμα στις 911 μονάδες.
Το 2017 άλλαξε το τοπίο για τις εγχώριες επιχειρήσεις, αφού οι Τράπεζες αποφάσισαν την πώληση εταιριών, που περιήλθαν στον έλεγχό τους, ως αποτέλεσμα μερικής μετοχοποίησης δανείων (Νηρεύς - Σελόντα), ενώ ολοκληρώνουν την πρώτη από κοινού πώληση δανείων μεγάλης εταιρείας (Euromedica). Στέλνοντας μήνυμα, πως από εδώ και στο εξής θα προχωρούν σε όλο και περισσότερες πωλήσεις δανείων.
Οι επιχειρηματικές συνθήκες του Μεταποιητικού τομέα στην Ελλάδα σύμφωνα με τη Markit εξακολούθησαν να βελτιώνονται. Η ανάπτυξη ήταν αποτέλεσμα της σημαντικής αύξησης των νέων παραγγελιών, τόσο από την εγχώρια αγορά όσο και από τις διεθνείς. Ανταποκρινόμενες σε αυτή την πρόκληση, οι εταιρείες αύξησαν την αγοραστική τους δραστηριότητα και τον αριθμό των εργαζομένων. Έτσι είχαμε τη δεύτερη εντονότερη αύξηση της παραγωγής που έχει καταγραφεί από τον Αύγουστο του 2008. Εν τω μεταξύ, η επιχειρηματική εμπιστοσύνη κατέγραψε υψηλό πεντέμισι ετών.
Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν πέρασαν ούτε λεπτό σε αρνητικό πεδίο οι ΑΛΦΑ, ΠΕΙΡ, ΓΡΙΒ, ΔΕΗ, ΜΟΗ, ΜΥΤΙΛ, ΣΑΡ, ΦΦΓΚΡΠ. Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο κατώτερο ημέρας έκλεισε η ΤΙΤΚ και στο υψηλό ημέρας οι ΑΛΦΑ, ΒΙΟ, ΓΡΙΒ, ΦΦΓΚΡΠ, ΠΕΙΡ, ΕΧΑΕ και ΟΤΕ.
Στην Ελλάδα, ισχύουν τα στερεότυπα που σχηματίστηκαν μετά τον εμφύλιο και μαζί με την παράδοση από την τουρκοκρατία, δονούν σε άλλες συχνότητες τους Έλληνες πολίτες. Για αυτό και δεν πιστεύουν ακόμα… στα μάτια τους, όσον αφορά στην αποτίμηση του μνημονιακού έργου της «πρώτη φορά αριστερά» κυβέρνησης. Αλλά αυτό από τους ξένους αναλυτές θεωρείται επιτυχημένο. Μείνανε συνεπώς έξω από τις συναλλαγές του 2017 και γεμάτοι επιφυλάξεις. Με αποτέλεσμα, τα μεγαλύτερα ποσοστά από την εξαιρετική ετήσια απόδοση (+25%) της αγοράς μας, να τα απολαμβάνουν οι ξένοι θεσμικοί.
Αυτοί, χωρίς τα λόγω εντοπιότητας εμπόδια που αναφέραμε, αναγνώρισαν έγκαιρα, αν και κάπως βιαστικά σε πρώτη φάση, τη δυνατότητα η αποφασιστικότητα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ να φέρει σε πέρας την «αποστολή» της. Ήτοι να ανταποκριθεί επιτυχώς (να μεταρρυθμίσει δραστικά τομείς που παράγουν χρέος) σύμφωνα με τα διεθνώς ισχύοντα και εμμέσως ή ευθέως (μνημονιακά) ζητούμενα από αυτή. Η άνοδος φέτος αυτό αποτύπωσε από την πλευρά των ξένων θεσμικών, όταν οι εγχώριοι παράγοντες «αφού καήκανε στον χυλό, φυσάνε ακόμα και το γιαούρτι».
Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης μέρας
ΗΠΑ
Σε επίπεδα ρεκόρ κινήθηκαν οι S&P και Nasdaq ο οποίος έσπασε το φράγμα των 7000 μονάδων με άλμα 1,5%. Ενδεικτικά η μετοχή της Advanced Micro Devices ενισχύθηκε 6,8%, της Micron Technology 5,5%, της Netflix 4,7% και της Broadcom 4%.
Ο Dow Jones έκλεισε με κέρδη 0,42% στις 24.824,01 μονάδες, ο S&P κατέγραψε άνοδο 0,83% στις 2.695,81 μονάδες και ο Nasdaq κινήθηκε υψηλότερα 1,5% στις 7.006,90 μονάδες.
Στον Dow Jones, τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι μετοχές των Walt Disney (+3,9%) και General Electric (+2,9%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι τίτλοι των Travelers (-2,8%) και Procter & Gamble (-1,3%).
Στο μεταξύ, θετικός ήταν ο αντίχτυπος από τη νέα πτώση του δολαρίου έναντι των υπολοίπων νομισμάτων. Οι αναλυτές επισημαίνουν πως η τρέχουσα δυναμική στην ισοτιμία δίνει ώθηση στα αμερικανικά προϊόντα στις διεθνείς αγορές. Το αμερικανικό νόμισμα διαπραγματευόταν σε χαμηλό 2,5 ετών σε σχέση με το ευρώ στα 1,2083 δολάρια. Τελικά το δολάριο υποχώρησε 0,4% στα 1,2055 από 1,2006 την προηγούμενη εβδομάδα. Στα ομόλογα, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς διαμορφώθηκε στο 2,47%.
Ωστόσο, προβληματισμό προκαλεί η στάση της Βόρειας Κορέας έναντι της Δύσης μετά την προειδοποίηση του Κιμ Γιονγκ Ουν ότι υπάρχει ένα πυρηνικό κουμπί στο γραφείο του έτοιμο να χρησιμοποιηθεί όποτε απειληθεί η χώρα του.
ΕΥΡΩΠΗ
Απώλειες κατέγραψαν οι αγορές στην Ευρώπη στην πρώτη συνεδρίαση του έτους με τους επενδυτές να επικεντρώνονται στις γεωπολιτικές εξελίξεις. Από πλευράς τίτλων, πιέσεις ασκήθηκαν στον κλάδο των αυτοκινητοβιομηχανιών με τη BMW να υποχωρεί 1,2% και τη Renault 0,3%. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 υποχώρησε 0,21% στις 388,35 μονάδες.
Στο Λονδίνο, ο FTSE 100 σημείωσε πτώση -0,52% στις 7.648,10 μονάδες, στη Φρανκφούρτη ο DAX κινήθηκε χαμηλότερα -0,36% στις 12.871,39 μονάδες και στο Παρίσι ο CAC 40 έκλεισε με απώλειες -0,45% στις 5.288,60 μονάδες. Στα χρηματιστήρια της περιφέρειας, ο δείκτης IBEX της Μαδρίτης κατέγραψε άνοδο +0,35% στις 10.079,10 μονάδες ενώ ο δείκτης MIB στο Μιλάνο έκλεισε με οριακές απώλειες -0,04% στις 21.845,16 μονάδες.
Στο μεταξύ, με τον ταχύτερο ρυθμό των τελευταίων, τουλάχιστον, είκοσι ετών αναπτύχθηκε η μεταποιητική δραστηριότητα της Ευρωζώνης τον Δεκέμβριο, ενώ η αυξανόμενη ζήτηση δείχνει ισχυρό ξεκίνημα στη νέα χρονιά. Σύμφωνα με τα τελικά στοιχεία του IHS Markit, ο PMI Μεταποίησης της Ευρωζώνης διαμορφώθηκε τον Δεκέμβριο στις 60,6 μονάδες, από 60,1 τον Νοέμβριο. Πρόκειται για το υψηλότερο επίπεδο από τότε που άρχισαν να συγκεντρώνονται στοιχεία για την έρευνα, τον Ιούνιο του 1997.
ΧΑ
Με ανοδικό βηματισμό ξεκίνημα έτους με κέρδη της τάξης του +2%
Στην πρώτη συνεδρίαση της πρώτης εβδομάδας του 2018, οι θεσμικοί έδωσαν στις τιμές των βασικών δεικτών κλιμακούμενη ανοδική δυναμική. Αυτή επιβλήθηκε σε 2 λεπτά μετά από άνοιγμα με ανοδικό χάσμα +0,13%. Το πρώτο μέγιστο εμφανίστηκε στις 10:58 ήταν οι 807 μονάδες. Είχαμε εμφάνιση του ελάχιστου μέρας για τον ΓΔ μία φορά στις 10:31 στις 802,37 (0,00%) από 792,79 (-0,78%) μονάδες την Παρασκευή. Ακολούθησε δεύτερη ανοδική κίνηση που έφερε το δεύτερο μέγιστο στις 12:13 και ήταν πάνω από τις 810 μονάδες. Κύματα ρευστοποίησης θέσεων τον βούλιαξαν κάτω από τις 809. Ακολούθησε η τρίτη ανοδική κίνηση που έφερε νέο ενδοσυνεδριακό μέγιστο στις 13:05 και ήταν οι 814,5 μονάδες ήτοι αρκετά πάνω από το μέγιστο του ΓΔ στο Δεκέμβρη που ήταν οι 811,55. Κύματα ρευστοποίησης θέσεων τον βούλιαξαν ως τις 810 μονάδες και ξεκίνησε μια ακόμα ανοδική πορεία που τον έφερε στις 819,73 μονάδες με κέρδη +2,16%. Για τον ορισμό της τιμής κλεισίματος οι δημοπρασίες έπαιξαν θετικό ρόλο ενώ δεν διακινήθηκαν πακέτα στις συναλλαγές σήμερα που στις 17:00 έφεραν το δείκτη στις 817,30 μονάδες και μέσω δημοπρασιών έκλεισε στις 818,51 (+2,01%) από 802,37.
Οι Τράπεζες είχαν από την προ-συνεδρίαση ανοδική τάση καθώς ο δείκτης τους έπιασε αρχικά τιμές γύρω από τις 878 μονάδες με θετικού πρόσημου μικρές μεταβολές ενώ στις 13:00 πέρασε στιγμιαία στις 912 με μεταβολή +4,07% και κατόπιν, με περιπέτεια έγραψε τιμές ως τις 900 μονάδες, για να εκτιναχθεί την τελευταία ώρα στις 919,3 μονάδες με άνοδο στο +4,93% από την προηγούμενη. Η κίνηση του δείκτη ήταν ανοδική με κλιμακούμενη την υπεροχή της ζήτησης αλλά και πιέσεις ενδιάμεσα ως τις 16:15 περίπου που σημειώθηκε το μέγιστο για τον ΓΔ και τον Τραπεζικό. Φαινόμενο που υπογραμμίζει το θετικό ρόλο των τραπεζών σήμερα. Οι ρυθμοί συναλλαγών και οι όγκοι ήταν στους χαμηλούς της περιόδου και η τελική εικόνα είχε βασικό χαρακτηριστικό την ανοδική δυναμική, όταν εισήλθαν στις συναλλαγές οι διαχειριστές από τις ΗΠΑ.
Ήταν μια σύνοδος με ίδιο εύρος (17,4 μονάδες) σε σχέση με τις 12,4 μονάδες της προηγούμενης και το αποτέλεσμα της ήταν ανοδικό για την κεφαλαιοποίηση του ΧΑ που οδηγήθηκε στα 55,009 από 54,199 δις ευρώ.
Μέτρησαν θετικά οι μεταβολές για τις Τράπεζες, αφού οι επενδυτές έκλεισαν την ΑΛΦΑ στο +3,97% από -0,17%, την ΕΤΕ στο +1,57% από +1,59%, ΕΥΡΩΒ +3,53% από +5,59% και την ΠΕΙΡ στο 12,38% από 0,00%. Η αγορά σήμερα δεν πέρασε στη διάρκεια της συνόδου στην κυριαρχία των αγοραστών που ορίζουνε διαρκώς χαμηλότερες τιμές, για να μαζέψουν την αυξημένη προσφορά. Οι μετοχές του FTSEM αντιμετωπίστηκαν καλύτερα από τα blue chip με κέρδη+2,16% από -1,03%.
Η στατιστική εικόνα στο ΧΑ βελτιώθηκε, όπως προκύπτει από το πλήθος των ανοδικών (22 από 13) blue chip έναντι των καθοδικών (2 από 9) και ένα τη ΜΠΕΛΑ αμετάβλητο. Στις 40 μετοχές της κατάταξης με το μεγαλύτερο τζίρο, είχαν άνοδο 35 από 22, και 2 από 3 ήταν στις αμετάβλητες. Άρα, οι 3 από 15 ήταν πτωτικές. Στα 51,000 από 49,699 εκατ. ευρώ του συνολικού τζίρου, τα 31,18 από 22,81 κατευθυνθήκαν στα 4 συστημικά τραπεζικά blue chip. Η συγκέντρωση του ενδιαφέροντος ανέβηκε από τα επίπεδα της προηγούμενης συνόδου και οι συστημικές τράπεζες αποτελούν το 61,13% από 45,90% του συνολικού τζίρου.
Στο ΧΑ ο ΓΔ οδηγήθηκε ψηλότερα +2,01% και έφθασε στις 818,51 από 802,37 μονάδες και ο 25άρης έκλεισε στις 2118,45 από 2083,22 με μεταβολή +1,69%. Οι δημοπρασίες άλλαξαν 1,2 μονάδες προς τα πάνω την τιμή για τον ΓΔ και κατά 3,6 τον 25άρη με το κλείσιμο να γίνεται πιο κοντά στο ανώτερο της διακύμανσης τους.
Για να συμβούν τα παραπάνω ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 51,000 από 49,699 εκατ. ευρώ και οι συναλλαγές με πακέτα είχαν αξία 0,000 από 3,336 εκατ. ευρώ. Στις μετοχές του 25άρη, χωρίς να ληφθούν υπόψη τα πακέτα κατευθύνθηκαν 48,122 από 42,810 εκατ. ευρώ και στου FTSEM 2,188 από 2,922 εκατ. ευρώ. Ο συνολικός όγκος διαμορφώθηκε στα 63,139 από 70,202 εκατ. τεμάχια. Το πλήθος των ανοδικών ανήλθε σε 87 από 63 των καθοδικών σε 16 από 40 και ο αριθμός των σταθερών διαμορφώθηκε σε 24 από 24.
Τεχνική ανάλυση - παράγωγα
Οι traders με οριακή αισιοδοξία κρατούν «μικρό καλάθι»
Στην πρώτη σύνοδο της χρονιάς, οι θεσμικοί έδωσαν στον 25άρη, ανοδική πορεία που ξεδιπλώθηκε μεταξύ των 2082 και 2122,4 μονάδων. Στις 10:31 σημειώθηκε το ελάχιστο ημέρας στις 2082,09. Το μέγιστο στις 2122,38 μονάδες ήρθε στις 16:16. Στις 17:00 είχε τιμή 2114,88 μονάδες και το κλείσιμο έγινε στις 2118,45, με μεταβολή +1,68%. Ο τζίρος στα παράγωγα μεγάλωσε φθάνοντας στα 19,362 από 14,632 εκατ. ευρώ την περασμένη συνεδρία.
Για την σειρά Ιανουαρίου εμφανίστηκε όγκος 1676 ΣΜΕ με ανώτερο στις 2130,00 μονάδες, ενώ το κατώτερο ήταν οι 2082,00, και οι τελευταίες πράξεις έγιναν στις 2128,50 μονάδες. Διακινήθηκαν επίσης 116 ΣΜΕ της σειράς Φεβρουαρίου, με ανώτερο μέρας στις 2130,00 μονάδες και κατώτερο τις 2085,00 ενώ οι τελευταίες πράξεις έγιναν στις 2130,00. Τα ανοικτά συμβόλαια για την τρέχουσα σειρά ήταν 6470 από 6115 και για την επόμενη 360 από 268.
Στα δικαιώματα προαίρεσης του ίδιου δείκτη, το συναλλακτικό ενδιαφέρον λόγω ανόδου μεγάλωσε μόνο στα δικαιώματα πώλησης. Στα calls λήξης Ιανουαρίου, διακινήθηκαν 18 συμβόλαια για τιμή εξάσκησης από τις 2100 ως 2150 μονάδες. Από τα όρια των στοιχημάτων τους στα options του 25άρη αποκαλύπτεται η επιφύλαξη να απλώσουν τις τιμές εξάσκησης στα calls πάνω από τις 2150 μονάδες ακόμα και τη μέρα που ο δείκτης ξεπέρασε αποφασιστικά τις 2100.
Σχόλια εγχώριων αναλυτών
O Ηλίας Ζχαράκης της Fast Finance ΑΕΠΕΥ
Πλέον οι προσδοκίες αρχίζουν να μεγαλώνουν, με το 2018 να είναι ουσιαστικά η πρώτη χρονιά που η Ελληνική Οικονομία θα αρχίσει να δείχνει θετικά σημάδια στους αριθμοδείκτες της.
Θα μπορούσαμε να χαρακτηρίσουμε το 2017 μία χρονιά ισορροπίας, μετά από δύο χρόνια αβεβαιότητας με το Χ.Α., άλλα και τα ομόλογα, ήδη να προεξοφλούν την αρχή της ανάκαμψης στην Οικονομία.
Ο Ιανουάριος έχει γεγονότα, μιας και η Κυβέρνηση, μέχρι τα μέσα του μήνα, θα πρέπει να έχει κλείσει το κεφάλαιο προαπαιτούμενα, μιας και στις 22 του μήνα έχουμε το Eurogroup που ουσιαστικά θα σφραγίσει το κλείσιμο της Γ΄ αξιολόγησης και παράλληλα θα ξεμπλοκάρει την μεγάλη δόση των 8 δισ. ευρώ.
Η τιμή του spread επιτρέπει στην Κυβέρνηση να δοκιμάσει νέα έξοδο στις Αγορές, θέλοντας να γράψει μπροστά επιτόκιο κάτω του 3%.
Όλα δείχνουν ότι το 2018 θα έχουμε "βελούδινο διαζύγιο" από το IMF, μιας και πλέον θα μπορούμε να πατήσουμε στα πόδια μας δανειζόμενοι από τις Αγορές. Το κακό είναι ότι το σενάριο “κούρεμα” χρέους απομακρύνεται. Στις 19 του μήνα περιμένουμε την αξιολόγηση του S&P που μπορεί να κάνει την διαφορά.
Μεσοπρόθεσμα παραμένουμε αισιόδοξοι, με το 2018 να δείχνει ότι θα έχει σημαντική ανάκαμψη η Οικονομία, πιστεύοντας ότι το Χρηματιστήριο θα κοιτάξει να προεξοφλεί τα αποτελέσματα.
Τα ποσοστά το 2018 να είναι μία εκλογική χρονιά είναι υψηλά, παρόλα αυτά για πρώτη φορά η Αγορά δεν φοβάται της εκλογές, μιας και όλα τα μεγάλα κόμματα είναι προς την ίδια Ευρωπαϊκή κατεύθυνση.
O Δημήτρης Τζάνας της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ
Η απολογιστική επίδοση του Γενικού Δείκτη για το 2017, στο +25%, ήταν κάθε άλλο παρά αμελητέα, όταν μάλιστα την ίδια επίδοση κατέγραψε και ο Dow Jones που ήταν σε όρους του ασθενέστερου Δολαρίου.
Ο προβληματισμός όμως προέρχεται από δύο δεδομένα: το πρώτο αφορά τη συμμετοχή μόνο των μη τραπεζικών Δεικτοβαρών μετοχών (που και φέτος θα συνεχίσουν ανάλογα !) στη διαδικασία ανόδου, καθώς ο Τραπεζικός δείκτης μόλις τον τελευταίο μήνα μηδένισε τις απώλειες και κατέγραψε μικρά κέρδη.
Το δεύτερο αφορά το ύψος των συναλλαγών, καθώς το μέσο ημερήσιο ύψος συναλλαγών ήταν μόλις 59 εκατ. ευρώ, μικρότερο δηλαδή κατά 3,3% από τα 61 εκατ. ευρώ του 2016. Μάλιστα, τόσο κατά το 2016 όσο και κατά το 2017 μόνο σε ένα μήνα (το Μάιο και στις δύο χρονιές !) η μέση αξία των συναλλαγών ξεπέρασε τα 100 εκατ. ευρώ.
Ζητούμενο επομένως είναι, στο νέο έτος να υπάρξουν αλλαγές και στα δύο πεδία. Όσον αφορά το πρώτο, είναι βέβαιο ότι ο Τραπεζικός κλάδος θα είναι στο επίκεντρο των εξελίξεων, ιδιαίτερα στους πρώτους μήνες τους έτους.
Το θετικό σενάριο περιλαμβάνει τα παρακάτω:
Πρόκειται για σενάριο που μπορεί να χαρακτηριστεί από αισιόδοξο μέχρι ρεαλιστικό, με υψηλή ωστόσο πιθανότητα υλοποίησης σημαντικού μέρους του. Με πολλές ωστόσο απειλές να υπάρχουν που μπορούν να το υπονομεύσουν, οι περισσότερες από τις οποίες αφορούν το εξωτερικό περιβάλλον, καθώς ο επιτοκιακός κύκλος στο εξωτερικό πρόκειται σύντομα να αναστραφεί, ενόψει των αλλαγών των πολιτικών των Κεντρικών Τραπεζών, με πρώτη την Αμερικανική.
Το δεύτερο αφορά τις ημερήσιες συναλλαγές, με δεδομένο ότι τα τρέχοντα επίπεδα διαμορφώνουν δυσμενείς συνθήκες για την επιβίωση μεγάλου μέρους της Επενδυτικής Κοινότητας.
Η αύξησή τους θα συντελεστεί, αν αυξηθεί η συμμετοχή των κεφαλαίων μακράς πνοής στο Ελληνικό Χρηματιστήριο, εξέλιξη που θα αυξήσει και τα βραχυπρόθεσμου χαρακτήρα κεφάλαια που σήμερα κυριαρχούν.
Καθοριστικής επίσης σημασίας είναι η αύξηση των επενδυτικών επιλογών, καθώς η εισαγωγή εταιρικών ομολόγων το προηγούμενο έτος διεκόπη μετά το Καλοκαίρι. Η αναζήτηση και η προσπάθεια προσέλκυσης εταιρειών με εξωστρεφή χαρακτηριστικά, θετικά χρηματοοικονομικά χαρακτηριστικά και ελπιδοφόρες προοπτικές, οφείλει να γίνει συστηματικότερα από όλες τις πλευρές, ενώ σε θετική κατεύθυνση είναι η εισαγωγή προϊόντων ενεργειακού περιεχομένου.
Οι οιωνοί είναι θετικοί για την νέα χρονιά, με την πρώτη συνεδρίαση να προϊδεάζει για θετικό 'January effect' φέτος, καθώς πέρσι δεν είχε πραγματοποιηθεί, ενώ και οι διεθνείς δείκτες δύσκολα, πλέον, 'συμμορφώνονται' με την εκπλήρωση της επιθυμίας για ανοδική κίνηση τον πρώτο μήνα του έτους (ενδεικτικά, o S&P μόνο στο 50% των τελευταίων 10 ετών έχει ανοδική κίνηση τον Ιανουάριο).
Σήμερα
Οι ασιατικές μετοχές χτύπησαν μια σειρά από νέες κορυφές σήμερα Τετάρτη 3/1, καθώς οι ορέξεις για ρίσκο προωθήθηκαν ψηλότερα από μια γιορτή από έρευνες για την κατάσταση στην μεταποίηση που επιβεβαίωσαν ότι είναι σε εξέλιξη μια συγχρονισμένη ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας.
Η δραστηριότητα ήταν ιδιαίτερα έντονη στην Ευρώπη, ανυψώνοντας τις αποδόσεις των ομολόγων εκεί και το ευρώ ευνοήθηκε φθάνοντας σε επίπεδα του υψηλού για τρία χρόνια έναντι ενός δολαρίου ΗΠΑ.
Οι επενδυτές στράφηκαν σε συναλλαγές των αναδυόμενων αγορών, προσφέροντας κορυφαία ρεκόρ για τις μετοχές των Φιλιππίνων .Μια κορυφή 24ετή στην Ταϊλάνδη και υψηλά δεκαετίας για το χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ. Ο δείκτης MSCI για μετοχές της Ασίας-Ειρηνικού εκτός της Ιαπωνίας σημείωσε άνοδο 0,4%, σημειώνοντας άνοδο 1,4% την Τρίτη, μια από τις καλύτερες επιδόσεις από τον περασμένο Μάρτιο. Βρίσκεται τώρα στις 579,46 μονάδες ο δείκτης και έρχεται όλο και πιο κοντά στην κορυφή όλων των εποχών στις 591,50 που σημειώθηκε στα τέλη του 2007.
Τα κινεζικά blue chip του δείκτη CSI300 κέρδισαν για την τέταρτη σύνοδο στη σειρά, ενώ ο Nikkei της Ιαπωνίας έκλεισε για διακοπές ως την Πέμπτη.
Το εύρος της ανάκαμψης είναι εξαιρετικό, δήλωσε ο αναλυτής της Deutsche Bank Alan Ruskin, σημειώνοντας ότι από τις 31 χώρες που καλύπτονται από τις έρευνες ΡΜΙ, μόνο τρεις απέτυχαν να επιδείξουν ανάπτυξη ενώ βελτιώθηκαν όλοι οι μεγαλύτεροι τομείς στη μεταποίηση.