Οικονομία & Αγορές
Πέμπτη, 28 Δεκεμβρίου 2017 13:51

Δραστικότερα σχέδια διευθέτησης «κόκκινων» δανείων

Εν όψει της σταθερής επανεκκίνησης των πλειστηριασμών, οι οποίοι έχουν ανασταλεί μέχρι και τις 3 Ιανουαρίου, αλλά και των πωλήσεων μη εξυπηρετούμενων δανείων που θα δρομολογηθούν μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2018, οι τράπεζες προετοιμάζουν το έδαφος για την οριστική διευθέτηση οφειλών. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, ποσοστό 6% των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων των τραπεζών πρόκειται να ρυθμιστεί με λύσεις οριστικής διευθέτησης.

Από την έντυπη έκδοση

Της Νένας Μαλλιάρα
[email protected]

Εν όψει της σταθερής επανεκκίνησης των πλειστηριασμών, οι οποίοι έχουν ανασταλεί μέχρι και τις 3 Ιανουαρίου, αλλά και των πωλήσεων μη εξυπηρετούμενων δανείων που θα δρομολογηθούν μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2018, οι τράπεζες προετοιμάζουν το έδαφος για την οριστική διευθέτηση οφειλών.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, ποσοστό 6% των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων των τραπεζών πρόκειται να ρυθμιστεί με λύσεις οριστικής διευθέτησης. Ήδη ποσοστό 33% των ρυθμίσεων μη εξυπηρετούμενων δανείων είναι μακροπρόθεσμης μορφής και στόχος είναι να ενισχυθούν, καθώς προς αυτή την κατεύθυνση παροτρύνουν τις τράπεζες οι εποπτικές αρχές. 

Οι λύσεις οριστικής διευθέτησης, πάντως, θα αποτελέσουν νέα πραγματικότητα για την εγχώρια αγορά και αναμένεται να προωθηθούν και σε συνεργασία με τις εταιρείες διαχείρισης απαιτήσεων που έχουν την τεχνογνωσία και την εμπειρία του εξωτερικού. Μία μορφή οριστικής ρύθμισης οφειλής, η οποία έχει ξεκινήσει δειλά και επιδιώκεται να ενθαρρυνθεί, ως εναλλακτική στους πλειστηριασμούς, είναι αυτή της εθελοντικής παράδοσης ακινήτου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τράπεζες και υπουργείο Οικονομικών βρίσκονται σε συζητήσεις για τη διαμόρφωση του πλαισίου που θα διέπει την εθελοντική παράδοση ακινήτων υπερχρεωμένων δανειοληπτών στις τράπεζες. Στόχος είναι να διαμορφωθεί αφενός ένα πλαίσιο προστασίας του δανειολήπτη με τη διαμόρφωση ελκυστικής τιμής για την παράδοση του ακινήτου του και αφετέρου μία διαδικασία χωρίς γραφειοκρατία, η οποία θα συνίσταται ουσιαστικά στην παράδοση των κλειδιών του ακινήτου στην τράπεζα.

Όπως διαπιστώνουν οι τράπεζες, η εθελοντική παράδοση ακινήτου «κολλάει» στο ότι ο πωλητής (δανειολήπτης) ζητεί απόδειξη από την τράπεζα για το ότι η τιμή της ανταλλαγής του ακινήτου έναντι του χρέους του είναι «τεκμηριωμένη» και δεν κρύβει την πρόθεση της τράπεζας για δημιουργία κέρδους. Κατόπιν αυτού, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι συζητείται να διαμορφωθεί μία «αποδεδειγμένη τιμή αγοράς» που θα προκύπτει από τους δείκτες τιμών ακινήτων της Τράπεζας της Ελλάδος. Επιπλέον συζητείται η ανταλλαγή να έχει τη σύμφωνη γνωμοδότηση δύο πιστοποιημένων εκτιμητών ακινήτων, κοινής αποδοχής μεταξύ δανειολήπτη και τράπεζας, ενώ η συμφωνία για την εθελοντική παράδοση του ακινήτου με διαγραφή του χρέους να αποτυπώνεται σε τυποποιημένης μορφής συμβόλαιο.

Σημειώνεται ότι οι τράπεζες σχεδιάζουν να εφαρμόσουν αρχικά την εθελοντική παράδοση ακινήτου σε «καλά» ακίνητα. Συγκεκριμένα, σε δάνεια στα οποία η αξία του ακινήτου που συνιστά την εμπράγματη εξασφάλιση θα υπερβαίνει το ποσό της οφειλής. Επομένως, με την ανταλλαγή του ακινήτου και την πώλησή του από την τράπεζα, ο δανειολήπτης θα σβήνει το χρέος του, αλλά και θα λαμβάνει από την τράπεζα το επιπλέον του τιμήματος από την πώληση του ακινήτου.

Εν τω μεταξύ, για την αποφυγή πλειστηριασμών, οι τράπεζες επιχειρούν να κλείσουν οριστικά υποθέσεις δανείων χωρίς εξασφαλίσεις, τα οποία παραμένουν επί χρόνια μη εξυπηρετούμενα. Προς αυτή την κατεύθυνση ενδεικτική είναι η κίνηση της Eurobank να στείλει επιστολές σε 50.000 - 60.000 δανειολήπτες με οφειλές από καταναλωτικά δάνεια, πιστωτικές κάρτες και υπεραναλήψεις, οι οποίες βρίσκονται απλήρωτες για τουλάχιστον 10 με 15 χρόνια. Στα δάνεια αυτά η τράπεζα σβήνει το 70% με 75% του κεφαλαίου και πέραν αυτού τους εξωλογιστικούς τόκους, με αποτέλεσμα το «κούρεμα» της οφειλής να φτάνει το 90%.

Σε ό,τι αφορά, τέλος, τις πωλήσεις «κόκκινων» δανείων χωρίς εξασφαλίσεις, μέσα στο πρώτο δίμηνο του 2018 αναμένεται η πρώτη συναλλαγή. Θα πρόκειται για πακέτο καταναλωτικών δανείων και οφειλών από πιστωτικές κάρτες και υπεραναλήψεις, συνολικού ύψους 1,5 δισ. ευρώ, τα οποία θέτει προς πώληση η Τράπεζα Πειραιώς σε project με την επωνυμία Arctos.