Ερωτηθείσα για τις ενδεχόμενες επιπτώσεις που θα μπορούσε να έχει η αύξηση του ελληνικού Ακαθάριστου Εθνικού Εισοδήματος στο ύψος των ενισχύσεων των διαρθρωτικών ταμείων προς την Ελλάδα, η εκπρόσωπος της αρμόδιας για την Περιφερειακή Πολιτική Επιτρόπου της Ε.Ε., Ντανούτα Χούμπνερ, ανέφερε πως σε ό,τι αφορά τις χρηματοδοτήσεις από το Ευρωπαϊκό Περιφερειακό Ταμείο, δεν θα υπάρξει καμία επίπτωση, στο βαθμό που τα κονδύλια του έχουν ήδη συμφωνηθεί στο πλαίσιο της διαδικασίας για τον προσδιορισμό του ύψους των κοινοτικών προϋπολογισμών, της περιόδου 2007-2013.
Σε ό,τι αφορά όμως το Ταμείο Συνοχής, η εκπρόσωπος της κ. Χούμπνερ Π.Λέσι σημείωσε ότι όπως ισχύει τόσο για την Ελλάδα, όσο και για όλα τα κράτη-μέλη της Ε.Ε., για να είναι επιλέξιμα από αυτό το Ταμείο, θα πρέπει να εμφανίζουν κατά κεφαλήν Ακαθάριστο Εθνικό Εισόδημα μικρότερο από το 90% του αντίστοιχου μέσου κοινοτικού.
Όπως είπε, με βάση τους κοινοτικούς κανονισμούς, το 2010 θα υπάρξει επανεκτίμηση των οικονομικών δεδομένων των κρατών μελών, τα οποία υπάγονται στις χρηματοδοτήσεις του Ταμείου Συνοχής. Αν εκείνη την εποχή το μέσο κατά κεφαλήν εισόδημα στην Ελλάδα είναι μεγαλύτερο από το 90% του μέσου κοινοτικού, τότε η Ελλάδα δεν θα είναι πλέον επιλέξιμη για χρηματοδοτήσεις από το Ταμείο Συνοχής, τα έτη 2011, 2012 και 2013.
Από τη πλευρά της η Αμέλια Τόρες, εκπρόσωπος του Επιτρόπου, Χοακίμ Αλμούνια, γνωστοποίησε ότι οι ελληνικές Αρχές έχουν στείλει από την περασμένη Παρασκευή στην Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία τα νέα στοιχεία για το ελληνικό Ακαθάριστο Εθνικό Εισόδημα, τα οποία έχουν ως έτος βάσης το 2000.
Η εκπρόσωπος του Ισπανού Επιτρόπου σημείωσε ότι τα νέα στοιχεία θα επαληθευθούν τις επόμενες εβδομάδες από την Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία, επισημαίνοντας πως πρόκειται για μία διαδικασία στην οποία υπόκεινται, ανά τακτά χρονικά διαστήματα, όλα τα κράτη-μέλη της Ε.Ε.. Όπως είπε, πολλές χώρες-μέλη προχώρησαν στην αναθεώρηση των στοιχείων τους το 2005, ενώ η Ελλάδα επέλεξε το τρέχον έτος.
Η εκπρόσωπος του Ισπανού Επιτρόπου σημείωσε, επίσης, ότι η διαδικασία επαλήθευσης του Ακαθάριστου Εθνικού Εισοδήματος κάθε χώρας είναι μία πολύ σημαντική διαδικασία για την Ε.Ε., στο βαθμό που της δίνει τη δυνατότητα να έχει την ακριβή εικόνα της οικονομικής κατάστασης και των οικονομικών επιδόσεων της κάθε χώρας.
Πηγή ΑΠΕ