Την έντονη αντίδραση, όπως ήταν αναμενόμενο, προκάλεσε στους φαρμακοποιούς η απόφαση της κυβέρνησης να νομοθετήσει εκ νέου την κοινή Υπουργική Απόφαση του 2016, η οποία προβλέπει τη δυνατότητα να ιδρύσουν φαρμακείο και μη φαρμακοποιοί.
Από την έντυπη έκδοση
Την έντονη αντίδραση, όπως ήταν αναμενόμενο, προκάλεσε στους φαρμακοποιούς η απόφαση της κυβέρνησης να νομοθετήσει εκ νέου την κοινή Υπουργική Απόφαση του 2016, η οποία προβλέπει τη δυνατότητα να ιδρύσουν φαρμακείο και μη φαρμακοποιοί.
Με ανακοίνωσή του ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος προειδοποιεί για επικείμενες αντιδράσεις, ενώ με έως και απειλητικό ύφος τονίζεται ότι θα πρέπει να «αντιληφθεί ο κάθε ιδιώτης - μη φαρμακοποιός που θα θελήσει να “επενδύσει” ανοίγοντας φαρμακείο με βάση τους κυβερνητικούς ακροβατισμούς, απλώς θα χάσει τα χρήματά του».
Όπως σημειώνεται στη σχετική ανακοίνωση, το θέμα που νομοθετεί η κυβέρνηση με τη διαδικασία του κατεπείγοντος έχει λυθεί με απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας πριν από έξι μήνες και με συντριπτική πλειοψηφία (20-2).
Μάλιστα, κατηγορούν την κυβέρνηση ότι υποχωρεί μπροστά στους Θεσμούς, ενώ θα μπορούσε να έχει κλείσει το θέμα, επικαλούμενη την απόφαση του ΣτΕ. Οι φαρμακοποιοί προτείνουν να εφαρμοστεί και στην Ελλάδα αυτούσιο το Γερμανικό Νομοθετικό Πλαίσιο Ίδρυσης και Λειτουργίας Φαρμακείων.
Σημειώνεται ότι στη νέα τροπολογία προβλέπεται καταρχήν μία εξουσιοδοτική διάταξη για την έκδοση Προεδρικού Διατάγματος έπειτα από πρόταση του υπουργείου Υγείας με το οποίο θα καθορίζονται οι όροι, προϋποθέσεις, περιορισμοί, η διαδικασία, καθώς και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια σχετικά με τη χορήγηση άδειας ιδρύσεως φαρμακείου, καθώς και σχετικά με τη λειτουργία των φαρμακείων είτε ως ατομικών επιχειρήσεων είτε ως εμπορικών εταιρειών οιασδήποτε μορφής, πλην της ανωνύμου εταιρείας.
Κατά δεύτερον, προβλέπονται μεταβατικές διατάξεις μέχρι την έκδοση του Προεδρικού Διατάγματος για τη χορήγηση αδειών ίδρυσης φαρμακείου.
Αναμένεται, λοιπόν, το υπουργείο Υγείας να καταρτίσει ένα σχέδιο του Προεδρικού Διατάγματος και θα το διαβιβάσει στο ΣτΕ, για τη διατύπωση παρατηρήσεων εκ μέρους του ΣτΕ επί της συνταγματικότητας και νομιμότητάς του. Μετά την επεξεργασία του σχεδίου του Προεδρικού Διατάγματος από το Συμβούλιο της Επικρατείας και την τυχόν αναδιατύπωσή του από τον αρμόδιο υπουργό, το τελικό σχέδιο διαβιβάζεται στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο οποίος το εκδίδει και παραγγέλλει τη δημοσίευσή του στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.
Κατά τη διαδικασία επεξεργασίας του Προεδρικού Διατάγματος από το ΣτΕ ο Π.Φ.Σ. θα παρέμβει, ως έχων έννομο συμφέρον, καταθέτοντας σχετικό υπόμνημα με τις παρατηρήσεις του επί του σχεδίου Προεδρικού Διατάγματος.
Μνημονιακή υποχρέωση
Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας, όλο το προηγούμενο διάστημα, με τις ρήτρες και τις προϋποθέσεις που είχαν επιβληθεί για τη χορήγηση άδειας φαρμακείου σε μη φαρμακοποιούς, αποτράπηκε «η κλιμάκωση της αγοράς από μονοπώλια, ενώ μόνο τέσσερα έχουν πάρει άδεια στα δύο χρόνια από την απελευθέρωση του επαγγέλματος. Ειδικότερα, σε αυτά τα δύο χρόνια απελευθέρωσης του επαγγέλματος των φαρμακοποιών, έγιναν 32 αιτήσεις από μη φαρμακοποιούς για άδεια φαρμακείου, εγκρίθηκαν έξι, δύο ανακλήθηκαν και μόνο 4 στην ουσία, σε σύνολο 11.000 φαρμακείων σε όλη τη χώρα, λειτουργούν από μη φαρμακοποιούς» ανέφερε ο κ. Ξανθός.
Παράλληλα, υποστήριξε ότι δεν πρόκειται για νέα ρύθμιση, αλλά προέκυψε ως υποχρέωση του μνημονιακού νόμου 2011, που ξεκίνησε την απελευθέρωση των επαγγελμάτων.
Αναφερόμενος στην προσφυγή του Πανελλήνιου Συλλόγου Φαρμακοποιών, σημείωσε ότι το σκεπτικό της απόφασης του ΣτΕ ήταν ότι δεν μπορούσε με κοινή υπουργική απόφαση να ρυθμιστεί το θέμα, αλλά με Προεδρικό Διάταγμα και πρόσθεσε ότι «με αυτή τη ρύθμιση δίνουμε την εξουσιοδότηση για την έκδοσή του».
Από την πλευρά του, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Ποταμιού Γιώργος Αμυράς υπογράμμισε, ότι με το πρόσχημα της άρσης των εμποδίων του ανταγωνισμού, προωθείται η πλήρης απελευθέρωση του επαγγέλματος από μη φαρμακοποιούς.
Παράλληλα σημείωσε ότι ο ίδιος ο πρωθυπουργός αλλά και τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ το 2014, όταν ψηφιζόταν η ρύθμιση για την απελευθέρωση των επαγγελμάτων, κατηγορούσαν την τότε κυβέρνηση ότι κάθε μέρα γίνεται και πιο επικίνδυνη.