Οικονομία & Αγορές
Πέμπτη, 21 Δεκεμβρίου 2017 18:23

Επιστροφή στην κερδοφορία για την Attica Bank στο γ' τρίμηνο

Επανήλθε σε κερδοφορία η Attica Bank κατά το τρίτο τρίμηνο του 2017, επιβεβαιώνοντας τα αποτελέσματα της συνεχούς προσπάθειας που καταβάλλει η Διοίκηση από το Σεπτέμβριο του 2016, με ταυτόχρονη θωράκιση του ισολογισμού της τράπεζας με πρόσθετες προβλέψεις.

Επανήλθε σε κερδοφορία η Attica Bank κατά το τρίτο τρίμηνο του 2017, επιβεβαιώνοντας τα αποτελέσματα της συνεχούς προσπάθειας που καταβάλλει η Διοίκηση από το Σεπτέμβριο του 2016, με ταυτόχρονη θωράκιση του ισολογισμού της τράπεζας με πρόσθετες προβλέψεις.

Ειδικότερα:

  • Το μετά από φόρους αποτέλεσμα διαμορφώθηκε σε κέρδος ύψους 7,5 εκατ. ευρώ, έναντι ζημίας 15,5 εκατ. ευρώ της συγκριτικής περιόδου
  • Τα ίδια κεφάλαια του Ομίλου διαμορφώθηκαν σε 638,5 εκατ. ευρώ
  • Το σύνολο του ενεργητικού του Ομίλου ανήλθε σε 3,6 δισ. ευρώ.

Σε ό,τι αφορά το εννεάμηνο που έληξε την 30/09/2017 διενεργήθηκαν προβλέψεις για επισφαλείς χορηγήσεις ύψους 62,7 εκατ. ευρώ, ενώ πραγματοποιήθηκαν προβλέψεις για λειτουργικούς κινδύνους και απομείωσης αξίας του ενεργητικού ύψους 10 εκατ. ευρώ, διαμορφώνοντας το σύνολο των προβλέψεων του Ομίλου σε 72,7 εκατ. ευρώ.

Το αντίστοιχο ποσό για τη συγκριτική περίοδο ανήλθε σε 36,9 εκατ. ευρώ, αποτελούμενο από ποσό 30 εκατ. ευρώ ως προβλέψεις πιστωτικού κινδύνου και ποσό 6,9 εκατ. ευρώ ως προβλέψεις για λοιπούς κινδύνους εκμετάλλευσης.

Tο υπόλοιπο των σωρευτικών προβλέψεων ανήλθε σε 463,9 εκατ. ευρώ, μετά και τη διαγραφή προβλέψεων πιστωτικού κινδύνου ύψους 806,2 εκατ. ευρώ συνδεδεμένων με το χαρτοφυλάκιο μη εξυπηρετούμενων δανείων ύψους 1,3 δισ. ευρώ, το οποίο μεταβιβάσθηκε σε επενδυτή. 

Οι συνολικές προβλέψεις καλύπτουν τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα (NPEs) κατά ποσοστό 40,4% χωρίς να λαμβάνονται υπόψη οι εμπράγματες εξασφαλίσεις.

Το σύνολο των λειτουργικών εξόδων προ προβλέψεων για λειτουργικούς κινδύνους παρουσιάζει μείωση της τάξης του 11,5% έναντι της συγκριτικής περιόδου του εννεαμήνου 2016.

Τα έσοδα προμηθειών διαμορφώθηκαν σε 16,3 εκατ. ευρώ έναντι 12 εκατ. ευρώ κατά το εννεάμηνο του 2016, ήτοι αύξηση 36% ενώ τα έξοδα προμηθειών διαμορφώθηκαν σε 6,7 εκατ. ευρώ έναντι 2,9 εκατ. ευρώ για τη συγκριτική περίοδο. Η παραπάνω αύξηση των εξόδων προμηθειών αντικατοπτρίζει τη δραστηριοποίηση του Ομίλου στις εμπορικές και ηλεκτρονικές υπηρεσίες (POS, Visa κλπ) τα οφέλη των οποίων αναμένεται να καρπωθεί ο Όμιλος και σε μελλοντικές περιόδους.

Οι καταθέσεις διαμορφώθηκαν σε 1,84 δισ. ευρώ περίπου μειωμένες κατά 3% σε σχέση με την 31/12/2016 και αυξημένες κατά 1,2% σε σχέση με το εξάμηνο 2017 εμφανίζοντας τάση σταθεροποίησης ως αποτέλεσμα της επαναφοράς της εμπιστοσύνης του καταθετικού κοινού στηντΤράπεζα.

Οι χορηγήσεις προ προβλέψεων μετά την ολοκλήρωση της μεταβίβασης χαρτοφυλακίου μη εξυπηρετούμενων δανείων ύψους 1,33 δισ. ευρώ διαμορφώθηκαν σε 2,7 δισ. ευρώ. Οι χορηγήσεις μετά από προβλέψεις ανήλθαν σε 2,2 δισ. ευρώ την 30/9/2017, έναντι 2,8 δισ. ευρώ στην συγκρίσιμη περίοδο του 2016, αντικατοπτρίζοντας την στρατηγική απομόχλευσης και εξυγίανσης του χαρτοφυλακίου της τράπεζας.

Σύμφωνα με την διοίκηση της Attica Bank, τα αποτελέσματα και τα μεγέθη του εννεαμήνου 2017 αντικατοπτρίζουν  την συνέχεια των κινήσεων εσωτερικής αναδιοργάνωσης και, σε συνάρτηση με την ενίσχυση της εξωστρέφειας και την εφαρμογή αρχών σύγχρονου management, σηματοδοτούν ευοίωνες προοπτικές για την επιτυχή υλοποίηση του στρατηγικού σχεδιασμού της Τράπεζας.

Σημειώνεται ότι ο Όμιλος της Attica Bank, μετά την επιτυχή ολοκλήρωση της συναλλαγής πώλησης μη εξυπηρετούμενων δανείων συνεχίζει την προσπάθεια ενίσχυσης της κεφαλαιακής του βάσης, και στο πλαίσιο αυτό συγκαλεί σήμερα 22 Δεκεμβρίου, έκτακτη Γενική Συνέλευση των μετόχων προκειμένου να λάβει την έγκριση υλοποίησης Αύξησης Μετοχικού Κεφαλαίου μέχρι του ποσού των 198 εκατ. ευρώ.

Η αύξηση κρίνεται ικανή και αναγκαία ώστε να αποπληρωθούν οι προνομιούχες μετοχές ύψους 100,2 εκατ. ευρώ, να συνεχίσει η τράπεζα την περαιτέρω θωράκιση του Ισολογισμού της, να συνεχίσει τις αναγκαίες επενδύσεις και να ανταποκριθεί άμεσα και με συνέπεια στην ανάγκη χρηματοδότησης της ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας και ιδιαίτερα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.