Οικονομία & Αγορές
Τρίτη, 03 Οκτωβρίου 2006 07:02

Υποχωρεί η τιμή του αργού πετρελαίου

ΚΑΤΩ από τα 61 δολ. το βαρέλι υποχώρησε η τιμή του αργού πετρελαίου στη Ν. Υόρκη για δεύτερη ημέρα, καθώς εικάζεται ότι μια μείωση της παραγωγής του από τη Βενεζουέλα και τη Νιγηρία θα επηρεάσουν ελάχιστα τις προμήθειες παγκοσμίως.

Η Βενεζουέλα και η Νιγηρία θα μειώσουν την παραγωγή αργού πετρελαίου συνολικά κατά 170.000 βαρέλια ημερησίως, σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΟΠΕΚ στις 29 Σεπτεμβρίου. Και οι δύο χώρες παρήγαγαν λιγότερο από τις ποσοστώσεις τους στον ΟΠΕΚ τον Αύγουστο. Η Σαουδική Αραβία, η μεγαλύτερη χώρα μέλος του Οργανισμού, δεν ανακοίνωσε μείωση της παραγωγής πετρελαίου.

Το αργό πετρέλαιο για τα συμβόλαια του Νοεμβρίου υποχώρησε έως 23 σεντς, ποσοστό 0,4%, φθάνοντας στα 60,80 δολ. το βαρέλι, κατά τις ηλεκτρονικές συναλλαγές στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Ν. Υόρκης. Στις 10:22 π.μ., ώρα Σιγκαπούρης, διαπραγματεύθηκε στα 60,91 δολ. το βαρέλι.

Χθες το πετρέλαιο υποχώρησε 1,88 δολ., φθάνοντας στα 61,03 δολ. το βαρέλι, το χαμηλότερο κλείσιμο από τις 26 Σεπτεμβρίου. Η μείωση σε ποσοστό 3%κ ήταν η μεγαλύτερη σε χρονικό διάστημα περίπου δύο εβδομάδων. Οι τιμές του πετρελαίου βρίσκονται 7% χαμηλότερα σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος. Τα συμβόλαια έχουν υποχωρήσει 22% από τα επίπεδα ρεκόρ των 78,40 δολ. το βαρέλι στα οποία αναρριχήθηκαν στις 14 Ιουλίου, καθώς περιορίστηκε η ένταση στη Μέση Ανατολική και τα αποθέματα του καυσίμου στις ΗΠΑ αυξήθηκαν.

Το πετρέλαιο μπρεντ για τα συμβόλαια του Νοεμβρίου υποχώρησε 5 σεντς, ποσοστό 0,1%, φθάνοντας στα 60,40 δολ. το βαρέλι στο ICE Futures του Λονδίνου, στις 10:27 π.μ., ώρα Σιγκαπούρης.

Η Βενεζουέλα παρήγαγε 2,5 εκατ. βαρέλια αργού πετρελαίου ημερησίως τον Αύγουστο, λιγότερα από την ποσόστωση των 3,2 εκατ. βαρελιών, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Bloomberg. Η Νιγηρία, παρήγαγε 2,2 εκατ. βαρέλια ημερησίως τον Αύγουστο, λιγότερα από τον στόχο του ΟΠΕΚ για 2,3 εκατ. βαρέλια, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις.

Το μέγεθος των μειώσεων είναι πολύ μικρό για να επηρεάσει την αγορά που καταναλώνει παγκοσμίως περίπου 80 εκατ. βαρέλια πετρελαίου ημερησίως, σύμφωνα με τον υπουργό Ενεργείας των ΗΠΑ, Σάμιουελ Μπόντμαν, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Bloomberg News στις 29 Σεπτεμβρίου.