Οικονομία & Αγορές
Τρίτη, 03 Οκτωβρίου 2006 07:04

Πτωτικά κινήθηκε ο χαλκός στη Ν. Υόρκη

ΠΤΩΤΙΚΑ κινήθηκαν οι τιμές του χαλκού στις ΗΠΑ, καθώς η βιομηχανική παραγωγή στη χώρα τον Αύγουστο, αναπτύχθηκε με χαμηλότερο των προβλέψεων ρυθμό και οι δαπάνες για την κατασκευή κατοικιών μειώθηκαν, σημάδι ότι η ζήτηση του βιομηχανικού μετάλλου ενδέχεται να μειωθεί.

Η τιμή του χαλκού στη Ν. Υόρκη έχει υποχωρήσει 15% από τα επίπεδα ρεκόρ των 4,04 δολ. η λίμπρα, στα οποία αναρριχήθηκε στα μέσα Μαΐου. Ο δείκτης βιομηχανικής παραγωγής του Institute for Supply Management, υποχώρησε το 52,9, χαμηλότερα από τις προβλέψεις του 53,5 και στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Μάϊο του 2005. Οι δαπάνες για την ιδιωτική κατασκευή κατοικιών μειώθηκαν 1,5%, σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Εμπορίου των ΗΠΑ.

Ο χαλκός για τα συμβόλαια του Δεκεμβρίου υποχώρησε 3,1 σεντς, ποσοστό 0,9%, φθάνοντας στα 3,4295 δολ. η λίμπρα στο Comex του Χρηματιστηρίου Εμπορευμάτων της Ν. Υόρκης (Nymex). Νωρίτερα οι τιμές του σημείωναν άνοδο 1,4%. Το μέταλλο, βρίσκεται ακόμη 95% υψηλότερα από πέρυσι, εν μέρει εξ αιτίας των προβλημάτων της παραγωγής του στην Χιλή, το Μεξικό και την Ινδονησία.

Στο London Metal Exchange, ο χαλκός για παράδοση σε τρεις μήνες υποχώρησε 25 δολ., ποσοστό 0,3%, φθάνοντας στα 7.520 δολ. ο μετρικός τόνος. Φέτος οι τιμές του βρίσκονται 71% υψηλότερα από πέρυσι.

Τα στοιχεία για τη βιομηχανική παραγωγή και την κατασκευή κατοικιών, έδειξαν ότι η ζήτηση του χαλκού που χρησιμοποιείται για καλώδια και αγωγούς ενδέχεται να υποχωρήσει.

Οι κατασκευές κατοικιών υποχώρησαν στις ΗΠΑ με ετήσιο ρυθμό 11% το τρίτο τρίμηνο, τα μέγιστα, από το δεύτερο τρίμηνο του 1995, σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Εμπορίου των ΗΠΑ στις 28 Σεπτεμβρίου. Η οικονομία της χώρας αναπτύχθηκε με ετήσιο ρυθμό 2,6% το δεύτερο τρίμηνο, χαμηλότερα των προβλέψεων, σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση την εβδομάδα που πέρασε.