Οικονομία & Αγορές
Τρίτη, 03 Οκτωβρίου 2006 13:20

Χονγκ Κονγκ: Η μεγαλύτερη αύξηση των λιανικών πωλήσεων σε τέσσερις μήνες

ΜΕ ΤΟΝ ταχύτερο ρυθμό σε χρονικό διάστημα τεσσάρων μηνών αυξήθηκαν οι λιανικές πωλήσεις στο Χονγκ Κονγκ τον Αύγουστο, καθώς περισσότεροι τουρίστες που επισκέφθηκαν την πόλη και ο δείκτης ανεργίας υποχώρησε στα χαμηλότερα επίπεδα πέντε ετών.

Οι λιανικές πωλήσεις αυξήθηκαν 8,3% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, φθάνοντας στα 17,9 δισ. δολ. Χονγκ Κονγκ (2,3 δισ. δολ. ΗΠΑ), μετά την αύξησή τους κατά 7,1% τον Ιούλιο, σύμφωνα με σημερινή κυβερνητική ανακοίνωση. Κατά μέσον όρο, 15 οικονομικοί αναλυτές που ρωτήθηκαν από το Bloomberg News, προέβλεπαν ότι οι λιανικές πωλήσεις θα αυξηθούν 7,5%.

Οι πωλήσεις ενδυμάτων και υποδημάτων αυξήθηκαν 8% τον Αύγουστο, μετά από άνοδο 7% τον Ιούλιο, ενώ οι αντίστοιχες των διαρκών καταναλωτικών αγαθών, συμπεριλαμβανομένων των αυτοκινήτων και των επίπλων, αναρριχήθηκαν 8,4% μετά από αύξηση 1,8%.

Σε όγκο οι λιανικές πωλήσεις του Χονγκ Κονγκ αυξήθηκαν 6,4% τον Αύγουστο σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, μετά από αύξηση 5,2% τον Ιούλιο, σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση.

Ο δείκτης Hang Seng του Χρηματιστηρίου αναρριχήθηκε στα υψηλότερα επίπεδα έξι ετών στις 16 Αυγούστου. Η ανεργία υποχώρησε στο 4,8% τον Αύγουστο και στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Ιούλιο του 2001, ενώ ο αριθμός των εργαζομένων αναρριχήθηκε σε επίπεδα ρεκόρ.

Οι αφίξεις τουριστών σημείωσαν αύξηση 11,2% τον Αύγουστο σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, σύμφωνα με ανακοίνωση του Συμβουλίου Τουρισμού του Χονγκ Κονγκ στις 25 Σεπτεμβρίου, μετά την αύξηση του 5,7% τον Ιούλιο.

Η οικονομία αναπτύχθηκε 5,2% το δεύτερο τρίμηνο του έτους σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, υποχωρώντας από την ανάπτυξη με ρυθμό 8% που είχε σημειώσει το πρώτο, αποτέλεσμα της μείωσης των εξαγωγών στις ΗΠΑ. Οι δαπάνες των νοικοκυριών σημείωσαν αύξηση 5% και με τον ταχύτερο ρυθμό μέσα σε 18 μήνες.