Χρέη και κατασχέσεις «πνίγουν» πλέον την αγορά. Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές έχουν εκτιναχθεί στα 99,751 δισ. ευρώ, μια ανάσα κυριολεκτικά από το ψυχολογικό φράγμα των 100 δισ. ευρώ, οι κατασχέσεις πέφτουν «βροχή», περίπου 1.000 την ημέρα και 22.903 μόνο τον Οκτώβριο, ενώ με αμείωτη ένταση ασκούνται και ποινικές διώξεις κατά οφειλετών με χρέη άνω των 50.000 ευρώ.
Από την έντυπη έκδοση
Του Γιώργου Κούρου
[email protected]
Χρέη και κατασχέσεις «πνίγουν» πλέον την αγορά. Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές έχουν εκτιναχθεί στα 99,751 δισ. ευρώ, μια ανάσα κυριολεκτικά από το ψυχολογικό φράγμα των 100 δισ. ευρώ, οι κατασχέσεις πέφτουν «βροχή», περίπου 1.000 την ημέρα και 22.903 μόνο τον Οκτώβριο, ενώ με αμείωτη ένταση ασκούνται και ποινικές διώξεις κατά οφειλετών με χρέη άνω των 50.000 ευρώ.
Κατά 1.014.295 φορολογουμένων έχουν ασκηθεί αναγκαστικά μέτρα, ενώ ήδη απειλούνται 1.718.371 με κατασχέσεις των περιουσιακών τους στοιχείων, την ώρα που συνολικά με χρέη στην εφορία εμφανίζονται 4.170.753 φορολογούμενοι. Τα στοιχεία που δημοσιοποίησε χθες η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων πιστοποιούν για μια ακόμη φορά το αδιέξοδο στο οποίο έχουν βρεθεί επιχειρήσεις και πολίτες, λόγω της μνημονιακής φοροεπιδρομής που πλήττει τα τελευταία χρόνια την πραγματική οικονομία.
Η συνεχιζόμενη λιτότητα, που έχει «στεγνώσει» την αγορά, έχει οδηγήσει πλέον και τους μέχρι πρότινος συνεπείς φορολογούμενους να μην μπορούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους, με αποτέλεσμα το κίνημα «Δεν πληρώνω» να μετονομάζεται πια σε «Δεν μπορώ να πληρώσω» άλλους φόρους και πρόστιμα. Αυτό άλλωστε αποτυπώνεται και στα στοιχεία των ληξιπρόθεσμων χρεών του Οκτωβρίου, οπότε και οι υπόχρεοι άφησαν απλήρωτους φόρους και πρόστιμα ύψους 1,187 δισ. ευρώ. Από την αρχή δε του έτους τα «νέα» ληξιπρόθεσμα ανέρχονται σε 10,444 δισ. ευρώ, ενώ οι συνολικές οφειλές προς το Δημόσιο έχουν εκτοξευτεί στα 99,751 δισ. ευρώ.
Στο υπουργείο Οικονομικών έχει ήδη χτυπήσει «κόκκινος» συναγερμός, με δεδομένο ότι οι μήνες που έπονται είναι εξίσου «δύσκολοι» για τους φορολογούμενους, αφού από το επόμενο έτος θα υλοποιηθεί νέο «πακέτο» μνημονιακών μέτρων, μεταξύ των οποίων η κατάργηση φοροαπαλλαγών, της έκπτωσης της παρακράτησης φόρου κ.ά.
Είναι αξιοσημείωτο δε ότι στο δεκάμηνο οι εκκρεμείς επιστροφές φόρων, κυρίως προς τις επιχειρήσεις, εξακολουθούν να είναι σε υψηλά επίπεδα καθώς κινούνται στο 1,25 δισ. ευρώ. Αξίζει εξάλλου να σημειωθεί ότι εκτός από τον Οκτώβριο, οπότε και τα ληξιπρόθεσμα χρέη ανήλθαν σε 1,187 δισ. ευρώ, τον Σεπτέμβριο ήταν 706 εκατ. ευρώ, τον Αύγουστο είχαν φτάσει το 1,068 δισ. ευρώ, τον Ιούλιο είχαμε το «ρεκόρ» έτους χρεών άνω των 2 δισ. ευρώ, τον Ιούνιο οι απλήρωτοι φόροι και πρόστιμα ήταν 727 εκατ. ευρώ, τον Μάιο 717 εκατ. ευρώ, τον Απρίλιο 754 εκατ. ευρώ, τον Μάρτιο 658 εκατ. ευρώ, τον Φεβρουάριο 1,016 δισ. ευρώ και τον Ιανουάριο 1,630 δισ. ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι κατά τους δυο πρώτους μήνες του έτους οι φορολογούμενοι πέρα από τις άλλες υποχρεώσεις τους είχαν και την καταβολή των δύο τελευταίων δόσεων του ΕΝΦΙΑ 2016, ενώ τους επόμενους μήνες οι φορολογικές υποχρεώσεις ως είθισται κάθε χρόνο «ατονούν», για να «φουντώσουν» και πάλι κατά τη διάρκεια του δευτέρου εξαμήνου.
Θα πρέπει βέβαια να αναφερθεί ότι σε επίπεδο εισπράξεων από τα παλαιά χρέη, που ανέρχονται σε 89,307 δισ. ευρώ, έχουν ήδη μπει στα κρατικά ταμεία 2,318 δισ. ευρώ, ενώ εάν σε αυτά προστεθεί και το 1,735 δισ. ευρώ που είναι οι εισπράξεις από τα «νέα» ληξιπρόθεσμα χρέη, τότε τα συνολικά έσοδα από παλαιές και νέες οφειλές φθάνουν τα 4,053 δισ. ευρώ, γεγονός φυσικά που οφείλεται και στην ένταση των αναγκαστικών μέτρων.
Σε κάθε περίπτωση, βέβαια, υπενθυμίζεται ότι το μεγαλύτερο μέρος των ληξιπρόθεσμων χρεών, περίπου τα 70 δισ. ευρώ, θεωρείται μη εισπράξιμο, αφού πρόκειται για οφειλές δημοτικών επιχειρήσεων, δημοσίων οργανισμών, πτωχευμένων επιχειρήσεων, ποσά που βεβαιώθηκαν σε πλασματικούς ΑΦΜ, καθώς επίσης και υπέρογκα πρόστιμα του παλαιού Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων και άλλων νομοθετικών ρυθμίσεων που έχουν επιβληθεί σε φυσικά και νομικά πρόσωπα και είναι αδύνατο να εξοφληθούν.
Οι υπόχρεοι φυσικά που έχουν τη δυνατότητα να ρυθμίσουν τις οφειλές τους δεν έχουν πολλές επιλογές, παρά μόνο τη μοναδική πάγια ρύθμιση μέσω της οποίας μπορούν να εξοφλήσουν τα χρέη τους σε 12 και σε εξαιρετικές περιπτώσεις σε 24 δόσεις.
Μπαράζ κατασχέσεων και ποινικών διώξεων
Η αδυναμία πληρωμής φόρων και προστίμων έχει φυσικά ως αποτέλεσμα την άσκηση όλων των αναγκαστικών μέτρων κατά των οφειλετών του Δημοσίου, ακόμη και ποινικές διώξεις.
Είναι χαρακτηριστικό ότι από την αρχή του έτους στο «δόκανο» της ΑΑΔΕ και των αναγκαστικών μέτρων έχουν πιαστεί 1.014.295 οφειλέτες, με αποτέλεσμα το σχετικό ποσοστό να φθάνει στο 59,03% όσων έχουν χρέη στις εφορίες.
Αναλυτικότερα, είναι αξιοσημείωτο ότι τον Οκτώβριο έγιναν 22.903 κατασχέσεις σε καταθέσεις, μισθούς, συντάξεις και λοιπά εισοδήματα και περιουσιακά στοιχεία οφειλετών του Δημοσίου, φυσικών και νομικών προσώπων.
Στο δεκάμηνο βέβαια οι ΔΟΥ, τα Ελεγκτικά Κέντρα και η Επιχειρησιακή Μονάδα Είσπραξης στην προσπάθειά τους να εισπράξουν μέρος των ληξιπρόθεσμων οφειλών επέβαλαν αναγκαστικά μέτρα σε 175.239 φορολογούμενους.
Ενδεικτικό του αδιεξόδου που επικρατεί στην αγορά, με βάση και τα επίσημα στοιχεία που έδωσε χθες στη δημοσιότητα η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, αποτελεί το γεγονός ότι συνολικά μέχρι σήμερα:
Ταυτόχρονα, οι αναφορές προς την Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες, για να διαπιστωθεί εάν υπάρχει ξέπλυμα μαύρου χρήματος και να ασκήσει ποινικές διώξεις, έφθασαν στο εννεάμηνο τις 1.410 για συνολικό ποσό που ξεπερνά τα 2,68 δισ. ευρώ.