Οικονομία & Αγορές
Τετάρτη, 04 Οκτωβρίου 2006 07:25

Στα χαμηλότερα τριών μηνών ο χαλκός

ΑΠΩΛΕΙΕΣ πλέον του 4% σημείωσε ο χαλκός στη Ν. Υόρκη, φθάνοντας στα χαμηλότερα επίπεδα τεσσάρων μηνών, καθώς εικάζεται ότι η συρρίκνωση της οικονομίας των ΗΠΑ θα περιορίσει τη ζήτηση για τα βιομηχανικά μέταλλα.

Η τιμή του χαλκού βρίσκεται 19% χαμηλότερα από τα επίπεδα ρεκόρ των 4,04 δολ. η λίμπρα στα μέσα Μαΐου. Η βιομηχανική παραγωγή των ΗΠΑ αναπτύχθηκε με χαμηλότερο ρυθμό από ότι προέβλεπαν οι οικονομικοί αναλυτές τον Σεπτέμβριο και οι δαπάνες στις κατασκευές κατοικιών υποχώρησαν για πέμπτο συνεχόμενο μήνα τον Αύγουστο, σύμφωνα με τις εκθέσεις.

Ο χαλκός για τα συμβόλαια του Δεκεμβρίου υποχώρησε 14,5 σεντς, ποσοστό 4,3%, φθάνοντας στα 3,2825 δολ. η λίμπρα στο Comex του Χρηματιστηρίου Εμπορευμάτων της Ν. Υόρκης (Nymex) και στα χαμηλότερα επίπεδα από τις 28 Ιουνίου. Οι ποσοστιαίες απώλειες του μετάλλου ήταν οι μεγαλύτερες από τις 11 Αυγούστου. Ωστόσο οι τιμές του είναι 61% υψηλότερες από πέρυσι.

Ο χαλκός για παράδοση σε τρεις μήνες υποχώρησε 180 δολ., ποσοστό 2,4%, φθάνοντας στα 7.340 δολ. ο μετρικός τόνος στο Λονδίνο. Οι τιμές του είναι 92% υψηλότερες από πέρυσι.

Ο δείκτης βιομηχανικής παραγωγής του Institute for Supply Management υποχώρησε στο 52,9. Οικονομικοί αναλυτές εκτιμούσαν ότι θα υποχωρήσει στο 53,5 από 54,5 που ήταν τον προηγούμενο μήνα. Οι δαπάνες για την κατασκευή ιδιόκτητων κατοικιών υποχώρησαν 1,5%, σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Εμπορίου των ΗΠΑ.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις του International Copper Study Group, η χρήση του μετάλλου στην Κίνα, τη μεγαλύτερη χώρα κατανάλωσης χαλκού στον κόσμο, θα υποχωρήσει 1,8% φέτος.

Οι επενδυτές πούλησαν χθες χαλκό μαζί με συμβόλαια πετρελαίου και άλλα εμπορεύματα φυσικής παραγωγής, σύμφωνα με τον Edward Meir, αναλυτή της Man Financial Ltd. στο Ντάριεν του Κονέκτικατ των ΗΠΑ. Το αργό πετρέλαιο υποχώρησε στα χαμηλότερα επίπεδα επτά μηνών, καθώς εικάζεται ότι κυβερνητική έκθεση των ΗΠΑ θα δείξει σήμερα αύξηση των αποθεμάτων του καυσίμου.

Ο Reuters/Jefferies CRB Index των 19 εμπορευμάτων φυσικής παραγωγής υποχώρησε 1,9%, φθάνοντας στις 295,77 μονάδες. Τις μεγαλύτερες απώλειες σημείωσε το ασήμι, η ζάχαρη και ο χαλκός.

Τα βιομηχανικά μέταλλα υποχώρησαν τους τέσσερις τελευταίους μήνες μετά την αύξηση των βασικών επιτοκίων δανεισμού διεθνώς, τονώνοντας τις εικασίες ότι οι επενδύσεις και η ζήτηση των καταναλωτών για μέταλλα θα μειωθούν.

Οι προμήθειες χαλκού από τα ορυχεία και από τα μεταλλεία διάλυσης θα υπερβούν τη ζήτηση το 2007, κατά 176.000 μετρικούς τόνους, χαμηλότερα από το πλεόνασμα των 239.000 τόνων φέτος, σύμφωνα με την ανακοίνωση του Copper Study Group.