Οικονομία & Αγορές
Τετάρτη, 04 Οκτωβρίου 2006 11:59

Στα χαμηλότερα επτά μηνών το αργό

ΣΤΑ χαμηλότερα επίπεδα πλέον των επτά μηνών υποχώρησε η τιμή του αργού πετρελαίου, καθώς προβλέπεται ότι οι προμήθειες του καυσίμου στις ΗΠΑ, αυξήθηκαν για όγδοη εβδομάδα.

Τα διυλισμένα αποθέματα βενζίνης, μάλλον αυξήθηκαν την εβδομάδα που πέρασε, σύμφωνα με έρευνα του Bloomberg. Η κυβέρνηση των ΗΠΑ θα ανακοινώσει αργότερα σήμερα τα στοιχεία για τα αποθέματα. Από την άλλη μεριά, οι μετεωρολογικές προβλέψεις του Πανεπιστημίου του Κολοράντο αναφέρουν ότι δεν θα υπάρξουν μεγάλες καταιγίδες την περίοδο των τυφώνων στον Ατλαντικό Ωκεανό, παρόμοιες με τις περυσινές που προκάλεσαν προβλήματα στις εγκαταστάσεις των εταιρειών με πετρελαιοειδή στον Κόλπο του Μεξικό.

Το αργό πετρέλαιο για τα συμβόλαια του Νοεμβρίου υποχώρησε έως 48 σεντς, ποσοστό 0,8%, φθάνοντας στα 58,20 δολ. το βαρέλι κατά τις ηλεκτρονικές συναλλαγές στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Ν. Υόρκης (Nymex). Η τιμή του διαμορφώθηκε στα χαμηλότερα επίπεδα από τις 16 Φεβρουαρίου. Στις 2:55 μ.μ., ώρα Σιγκαπούρης το αργό διαπραγματεύθηκε στα 58,35 δολ. το βαρέλι.

Χθες το πετρέλαιο υποχώρησε 3,9%, φθάνοντας στα 58,68 δολ. το βαρέλι, το χαμηλότερο κλείσιμο από τις 16 Φεβρουαρίου και η μεγαλύτερη μείωση μέσα σε μία ημέρα από τις 17 Αυγούστου του 2005.

Το πετρέλαιο μπρεντ για τα συμβόλαια του Νοεμβρίου υποχώρησε έως 65 σεντς, ποσοστό 1,1%, φθάνοντας στα 57,78 δολ. το βαρέλι στο ICE Futures του Λονδίνου. Τα συμβόλαια, στις 2:55 μ.μ., ώρα Σιγκαπούρης, διαπραγματεύθηκαν στα 58,02 δολ. το βαρέλι.

Τα συμβόλαια του πετρελαίου έχουν υποχωρήσει 7,2% αυτήν την εβδομάδα, σημειώνοντας τις μεγαλύτερες απώλειες τριών ημερών, σε χρονικό διάστημα πλέον του έτους.

Μία μείωση των τιμών κάτω από τα 55 δολ. το βαρέλι, ενδέχεται να ωθήσει και άλλα μέλη του ΟΠΕΚ, συμπεριλαμβανομένης της Σαουδικής Αραβίας, της μεγαλύτερης χώρας-μέλους του Οργανισμού, να μειώσουν την παραγωγή τους, σύμφωνα με τους οικονομικούς αναλυτές.

Η μείωση της παραγωγής πετρελαίου που ανακοίνωσαν Βενεζουέλα και Νιγηρία την εβδομάδα που πέρασε, δεν επηρέασε τις τιμές.

Μείωση της παραγωγής του ΟΠΕΚ από τα 28 εκατ. βαρέλια ημερησίως, ενδέχεται να ωθήσει τις τιμές του μαύρου χρυσού πάνω από τα 60 δολ. το βαρέλι, σύμφωνα με τον Μικικάρου Αμάνο, οικονομικό αναλυτή της Taiheiyo Bussan Co. στο Τόκυο.