Κατά 26,8% αυξήθηκε η δαπάνη για τη διαβίωση μιας τετραμελούς οικογένειας, μεταξύ του Σεπτεμβρίου 2003 επί κυβερνήσεως ΠΑΣΟΚ και του Σεπτεμβρίου 2006, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε σήμερα σε συνέντευξη Τύπου ο Τομέας Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Πολιτικής Καταναλωτών του ΠΑΣΟΚ, με τον συντονιστή Ανάπτυξης της ΚΟ Χρήστο Πρωτόπαπα, την Γραμματέα του Τομέα Πολιτικής Καταναλωτών Τόνια Αντωνίου και τον εισηγητή του ΚΤΕ Ανάπτυξης Δημήτρη Πιπεργιά.
Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας, το μηνιαίο εισόδημα μιας οικογένειας με δυο παιδιά τον Σεπτέμβριο του 2003 (με ένα μισθό δημοσίου και ένα ιδιωτικού τομέα) ανερχόταν σε 2.200 ευρώ και το κόστος διαβίωσης σε 2.178 ευρώ, με αποτέλεσμα να υπάρχει πλεόνασμα οικογενειακού προϋπολογισμού 22 ευρώ το μήνα.
Το Σεπτέμβριο του 2006 η ίδια οικογένεια είχε συνολικό μηνιαίο εισόδημα 2.518 ευρώ, με κόστος διαβίωσης 2.762 ευρώ, έχοντας ως αποτέλεσμα έλλειμμα 245 ευρώ το μήνα, που καλύπτεται με κάποια μορφή τραπεζικού δανεισμού.
Το συνολικό δηλαδή εισόδημα του συγκεκριμένου νοικοκυριού σε μηνιαία βάση αυξήθηκε κατά 14,44% ή κατά 318 ευρώ, ενώ το κόστος βασικής διαβίωσης κατά 26,8% (584 ευρώ). Αποτέλεσμα, όπως τονίσθηκε στη συνέντευξη, ήταν η συνολική αύξηση του κόστους μεταξύ της τελευταίας περιόδου διακυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ και της σημερινής περιόδου, με συνέπεια να εξαφανισθεί το μικρό πλεόνασμα που είχε το νοικοκυριό και να οδηγηθεί σε επιπλέον χρέωση 245 ευρώ, που συνεπάγεται ετήσια υπερχρέωση μέσω πιστωτικής κάρτας ή δανεισμό ύψους 2.940 ευρώ το χρόνο.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της σχετικής έρευνας η υπερχρέωση του νοικοκυριού αυξάνεται ακόμη περισσότερο αν στις βασικές οικογενειακές δαπάνες προστεθεί μια μέση δαπάνη φροντιστηρίου, λαμβάνοντας υπόψη ότι απαιτείται ένα πρόσθετο ετήσιο κόστος 2.205 ευρώ που πρέπει να καλυφθεί με τραπεζικό δανεισμό (επιπρόσθετα των 2.940 ευρώ που χρεώθηκαν για τις δαπάνες βασικής διαβίωσης).
Οπως επισήμαναν τα στελέχη του Τομέα Οικονομίας του ΠΑΣΟΚ, «με την σημερινή ακρίβεια και με το οικογενειακό εισόδημα να μην επαρκεί, μια μέση οικογένεια οδηγείται είτε στην πτώση του βιοτικού επιπέδου της, είτε στον εγκλωβισμό της στον τραπεζικό δανεισμό».
ΑΠΕ-ΜΠΕ