Οικονομία & Αγορές
Πέμπτη, 05 Οκτωβρίου 2006 07:02

Ανέκαμψε από τα χαμηλότερα επτά μηνών το αργό

ΑΝΟΔΟ, από τα χαμηλότερα επίπεδα επτά μηνών, σημείωσε το αργό πετρέλαιο, μετά το δημοσίευμα, ότι ο ΟΠΕΚ ενδέχεται να προχωρήσει στη μείωση της παραγωγής για να αναχαιτίσει την υποχώρηση των τιμών.

Τα μέλη του ΟΠΕΚ, συμπεριλαμβανομένου του Κουβέϊτ, του Ιράν, της Βενεζουέλας και της Νιγηρίας, συμφώνησαν άτυπα στην εθελοντική μείωση, η οποία θα περιορίσει την παραγωγή τουλάχιστον 1 εκατ. βαρέλια ημερησίως, σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα στην εφημερίδα «Financial Times».

Το αργό πετρέλαιο για τα συμβόλαια του Νοεμβρίου σημείωσε άνοδο έως 79 σεντς, ποσοστό 1,3%, φθάνοντας στα 60,20 δολ. το βαρέλι κατά τις ηλεκτρονικές συναλλαγές στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Ν. Υόρκης (Nymex). Στις 10:59 π.μ., ώρα Σιγκαπούρης, διαπραγματεύθηκε στα 60,16 δολ. το βαρέλι.

Οι εθελοντικές μειώσεις της παραγωγής, πιθανόν να λάβουν επίσημη μορφή κατά την επόμενη σύσκεψη των μελών του ΟΠΕΚ τον Δεκέμβριο στην Αμπούτζα της Νιγηρίας, σύμφωνα με το δημοσίευμα των «Financial Times», επικαλούμενο ανθρώπους στον Οργανισμό, που δεν κατονόμασε.

Η Σαουδική Αραβία, η μεγαλύτερη χώρα παραγωγός πετρελαίου του ΟΠΕΚ, είναι δυσαρεστημένη με την κίνηση της εθελοντικής μείωσης της παραγωγής, παρά το ότι μείωσε τη δική της κατά 200.000 βαρέλια ημερησίως τους δύο τελευταίους μήνες.

Ο υπουργός Πετρελαίου του Κουβέϊτ, Σεΐχης Αλί-Τζαράχ αλ-Σαμπάχ, είπε χθες ότι η χώρα του θα στηρίξει τη μείωση της παραγωγής πετρελαίου εάν αυτό είναι προς όφελος της αγοράς.

Η Νιγηρία και η Βενεζουέλα είπαν την περασμένη εβδομάδα ότι θα μειώσουν την παραγωγή τους συνολικά κατά 170.000 βαρέλια ημερησίως μετά την πτώση των τιμών πετρελαίου από τα μέσα Ιουλίου.

Χθες το πετρέλαιο έκλεισε στα 59,41 δολ. το βαρέλι, μετά την υποχώρησή του στα 57,75 δολ., τα χαμηλότερα επίπεδα από τις 16 Φεβρουαρίου. Τα συμβόλαια του πετρελαίου έχουν υποχωρήσει 23% από τις 14 Ιουλίου, όταν οι τιμές αναρριχήθηκαν στα επίπεδα ρεκόρ των 78,40 δολ. το βαρέλι, αποτέλεσμα της έντασης στη Μέση Ανατολή και την υποχώρηση της αύξησης των αποθεμάτων καυσίμων.

Ανοδικά κινήθηκαν χθες οι τιμές μετά την παύση λειτουργίας διϋλιστηρίου της Valero Energy Corp. στο Χιούστον του Τέξας και την κυβερνητική έκθεση των ΗΠΑ που έδειξε ότι οι δείκτες διΰλισης υποχώρησαν στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Μάϊο.

Χθες το διϋλιστήριο της Valero Energy, στο Χιούστον, είχε πρόβλημα χημικής κηλίδας, με αποτέλεσμα την παύση λειτουργίας της μονάδας που παράγει 130.000 βαρέλια πετρελαίου ημερησίως, για 40 ημέρες, αρχίζοντας από αυτόν τον μήνα τις εργασίες συντήρησης, σύμφωνα με την ανακοίνωσή της.

Τα διϋλιστήρια στις ΗΠΑ λειτούργησαν με το 89,9% της δυναμικότητάς τους την εβδομάδα που πέρασε, τη χαμηλότερη από τον Μάϊο, σύμφωνα με το υπουργείο Ενεργείας. Οικονομικοί αναλυτές εκτιμούσαν ότι αυτά θα λειτουργήσουν με το 91,6% της δυναμικότητάς τους.