Οικονομία & Αγορές
Πέμπτη, 07 Δεκεμβρίου 2017 14:31

Αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών 2,4 δισ. ως τον Μάιο 2018

Μείωση της τάξεως των 101 εκατ. ευρώ κατέγραψε το υπουργείο Οικονομικών στη «δεξαμενή» των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του Δημοσίου τον Οκτώβριο, με αποτέλεσμα αυτές να περιοριστούν στα 3,458 δισ. ευρώ, λίγο χαμηλότερα σε σχέση με τα επίπεδα που είχαν διαμορφωθεί τον Δεκέμβριο του 2016 (3,689 δισ. ευρώ), αλλά και σε σχέση με το υπόλοιπο του Σεπτεμβρίου (3,559 δισ. ευρώ). 

Από την έντυπη έκδοση 

Μείωση της τάξεως των 101 εκατ. ευρώ κατέγραψε το υπουργείο Οικονομικών στη «δεξαμενή» των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του Δημοσίου τον Οκτώβριο, με αποτέλεσμα αυτές να περιοριστούν στα 3,458 δισ. ευρώ, λίγο χαμηλότερα σε σχέση με τα επίπεδα που είχαν διαμορφωθεί τον Δεκέμβριο του 2016 (3,689 δισ. ευρώ), αλλά και σε σχέση με το υπόλοιπο του Σεπτεμβρίου (3,559 δισ. ευρώ). 

Το υπουργείο Οικονομικών διαθέτει αυτή τη στιγμή ρευστότητα για την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών καθώς στο τέλος Οκτωβρίου εκταμιεύτηκε η δόση των 800 εκατ. ευρώ που εκκρεμούσε από τη 2η αξιολόγηση. Αυτή η ρευστότητα θα αρχίσει να διοχετεύεται στην αγορά από εδώ και στο εξής δεδομένου ότι ο Νοέμβριος κύλησε με την προετοιμασία των υπηρεσιών και τη δέσμευση κονδυλίων ανά φορέα, ενώ οι πληρωμές από τους επιμέρους φορείς της γενικής κυβέρνησης που έχουν τον τελικό λόγο θα ξεκινήσουν πριν από τις εορτές των Χριστουγέννων και θα κορυφωθούν μέχρι τα μέσα Φεβρουαρίου. 

Καλώς εχόντων των πραγμάτων, τον Φεβρουάριο η Ελλάδα θα εκταμιεύσει την επόμενη δόση καθώς θα έχει ολοκληρωθεί η 3η αξιολόγηση με αποτέλεσμα επιπλέον 800 εκατ. ευρώ (τουλάχιστον) να μπουν στα κρατικά ταμεία με στόχο την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών. Όλα συγκλίνουν ότι θα υπάρχει μια κανονική ροή στην αποπληρωμή υποχρεώσεων, με τον τελικό στόχο να παραμένει: πλήρης αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου μέχρι το τέλος Ιουνίου του 2018 και σε κάθε περίπτωση πριν ολοκληρωθεί το 3ο μνημόνιο. Υπενθυμίζεται ότι σε κάθε εκταμίευση που γίνεται από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης, με στόχο την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου, πρέπει να υπάρχει και ίδια συμμετοχή της ελληνικής πλευράς της τάξεως του 50% επί του ποσού της εκταμίευσης. Έτσι, με βάση τα μέχρι τώρα δεδομένα, από τώρα και μέχρι τον Απρίλιο ή τον Μάιο του 2018 θα πέσουν στην αγορά τουλάχιστον 2,4 δισ. ευρώ. 

Από το σύνολο των 3,458 δισ. ευρώ που ήταν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου στο τέλος Οκτωβρίου, το 1,954 δισ. ευρώ αφορούσε τους Οργανισμούς Κοινωνικής Ασφάλισης. Συγκριτικά με τον Σεπτέμβριο, υπήρξε μείωση περίπου 103 εκατ. ευρώ καθώς το τέλος Σεπτεμβρίου έκλεισε με τον ΕΦΚΑ και τον ΕΟΠΥΥ να χρωστούν αθροιστικά 2,051 δισ. ευρώ. Αν απομονωθούν τα χρέη του ΕΟΠΥΥ τότε προκύπτει συνολική οφειλή της τάξεως των 847 εκατ. ευρώ από 910 εκατ. ευρώ στο τέλος Σεπτεμβρίου. Τα χρέη των νοσοκομείων ανήλθαν στα 551 εκατ. ευρώ από 552 εκατ. ευρώ στο τέλος Σεπτεμβρίου (ουσιαστικά αυτές οι οφειλές έμειναν αμετάβλητες), ενώ οι οφειλές των δήμων διαμορφώθηκαν στα 311 εκατ. ευρώ από 322 εκατ. ευρώ στο τέλος Σεπτεμβρίου. 

Επιστροφές φόρου
Η μείωση στο ποσό που πρέπει να επιστραφεί στους φορολογούμενους συνεχίστηκε και τον Οκτώβριο, με το υπόλοιπο να διαμορφώνεται στα 832 εκατ. ευρώ από 931 εκατ. ευρώ στο τέλος Σεπτεμβρίου. Οι εκκρεμείς επιστροφές φόρων από την άμεση φορολογία διαμορφώθηκαν στα 590 εκατ. ευρώ έναντι 680 εκατ. ευρώ στο τέλος Σεπτεμβρίου, ενώ οι εκκρεμότητες από την έμμεση φορολογία ήταν 93 εκατ. ευρώ από 98 εκατ. ευρώ στο τέλος Σεπτεμβρίου. 
 

Πρωτογενές πλεόνασμα 
Το πρωτογενές αποτέλεσμα σε επίπεδο γενικής κυβέρνησης διαμορφώθηκε στο 10μηνο στα 6,39 δισ. ευρώ έναντι 5,938 δισ. ευρώ στο αντίστοιχο περσινό διάστημα. 

Το πρωτογενές πλεόνασμα των οργανισμών κοινωνικής ασφάλισης ανήλθε στα 2,055 δισ. ευρώ από 733 εκατ. ευρώ πέρυσι, ενώ σε επίπεδο κεντρικής κυβέρνησης καταγράφηκε πλεόνασμα 1,596 δισ. ευρώ από 2,904 δισ. ευρώ στο διάστημα Ιανουαρίου-Οκτωβρίου 2016.