Αλλαγή πλεύσης στις καλλιέργειες οπωροκηπευτικών τόσο σε επίπεδο έκτασης όσο και σε αυτό των νέων ποικιλιών με μετασυλλεκτική διάρκεια συστήνει ο ειδικός σύμβουλος, εκπρόσωπος του Συνδέσμου Ελληνικών Επιχειρήσεων Εξαγωγής, Διακίνησης Φρούτων-Λαχανικών και Χυμών INCOFRUIT - HELLAS Γιώργος Πολυχρονάκης, προκειμένου τα εγχώρια προϊόντα να διατηρήσουν την παρουσία τους στις διεθνείς αγορές.
Από την έντυπη έκδοση
Αλλαγή πλεύσης στις καλλιέργειες οπωροκηπευτικών τόσο σε επίπεδο έκτασης όσο και σε αυτό των νέων ποικιλιών με μετασυλλεκτική διάρκεια συστήνει ο ειδικός σύμβουλος, εκπρόσωπος του Συνδέσμου Ελληνικών Επιχειρήσεων Εξαγωγής, Διακίνησης Φρούτων-Λαχανικών και Χυμών INCOFRUIT - HELLAS Γιώργος Πολυχρονάκης, προκειμένου τα εγχώρια προϊόντα να διατηρήσουν την παρουσία τους στις διεθνείς αγορές.
Αναλυτικότερα, με αφορμή την ανάλυση από τον Σύνδεσμο της πορείας των εξαγωγών φρούτων και λαχανικών στο φετινό εννεάμηνο και στην εμπορική περίοδο 2016/17 που ολοκληρώθηκε τον Σεπτέμβριο, ο κ. Πολυχρονάκης επισημαίνει, μεταξύ άλλων, ότι «η αλλαγή πλεύσης στις καλλιέργειες θα πρέπει να προβλέπει προϊόντα με διαφορετικά στάδια ωρίμανσης, ούτως ώστε να επεκταθεί η καλλιεργητική περίοδος και να εκμεταλλευτούμε όλες τις δυνατότητες που μας δίνει κλιματικά και γεωγραφικά η χώρα μας. Επιτακτική καθίσταται η ανάγκη χάραξης στρατηγικής για αύξηση της παραγωγής οπωροκηπευτικών προϊόντων και άμεση εφαρμογή της, καθώς ανακάμπτοντας η εγχώρια κατανάλωση, ως φαίνεται, δεν θα μπορέσουμε να διατηρήσουμε τις κατακτήσεις μεριδίων στις καταναλωτικές αγορές για τα προϊόντα μας» τονίζοντας παράλληλα ότι «είναι απαραίτητο να τερματισθεί η σε βάρος των παραγωγών φρούτων και λαχανικών πρακτική διευκόλυνσης ουσιαστικώς σε εθνικό και κοινοτικό επίπεδο εισαγωγών ομοειδών προϊόντων τρίτων χωρών».
Όσον αφορά στην εικόνα που εμφανίζουν οι εξαγωγές οπωροκηπευτικών στο φετινό εννεάμηνο, καταγράφεται μείωση 17,1% κατ’ όγκο σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα σε 1.074.381 τόνους, ενώ αντίστοιχα κατά 10,9% υποχωρεί και η αξία, η οποία διαμορφώνεται σε 709,163 εκατομμύρια ευρώ, με ιδιαίτερη επισήμανση την επίτευξη ρεκόρ εξαγωγής στα ροδάκινα, τα βερίκοκα και τα νεκταρίνια.
Η εκτίμηση του Συνδέσμου για το σύνολο της φετινής χρονιάς αναμένει μείωση περί το 11% στον συνολικό όγκο φρούτων και λαχανικών σε 1,45 εκατ. τόνους, με τις εξαγωγές ακτινιδίων, ωστόσο, να διαμορφώνονται σε νέο ρεκόρ στο ύψος των 130-140 χιλ. τόνων. Όσον αφορά στις εισαγωγές φρούτων και λαχανικών το εννεάμηνο 2017 ανήλθαν σε 480.325 τόνους (+18,6%) αξίας 402.507.670 ευρώ (+7,1%).
«Εάν αντιμετωπιστούν τα θέματα αθέμιτου ανταγωνισμού με την υποτιμολόγηση από “Βαλκάνιους και Έλληνες εμπόρους αλλά και Ιταλούς πρόσφατα”, τότε το έλλειμμα του Ισοζυγίου αγροτικών προϊόντων -481,973 εκατ. ευρώ- του 2016 θα βελτιωθεί ίσως και να μηδενισθεί μόνο από την πραγματική απεικόνιση των εξαγομένων νωπών οπωροκηπευτικών μας προϊόντων» αναφέρει ο κ. Πολυχρονάκης.
Σε ό,τι αφορά την πορεία που καταγράφηκε την εμπορική περίοδο 2016/2017, εμφάνισε μειωμένο τον όγκο των εξαγωγών έναντι της περιόδου-ρεκόρ 2015/16, εξισορροπώντας σε φυσιολογικά όμως επίπεδα, με επαναφορά στα επίπεδα της περιόδου 2014/15, ελαφρώς αυξημένο με +1%. Παρά την πτωτική αυτή τάση στις ποσότητες, οι βελτιωμένες μεσοσταθμικές τιμές ανά μονάδα κατά 16,6% έφεραν εισοδηματική εξισορρόπηση, που προβλέπεται να συνεχισθεί και για τη φετινή χρονιά 2017-2018, με περαιτέρω βελτίωση της μεσοσταθμικής τιμής τους ανά μονάδα.
Εκτός όμως από την εικόνα των εξαγωγών στα χειμερινά φρούτα και λαχανικά της περιόδου 2016/17, οι εξαγωγές (μέχρι 30/9) των θερινών φρούτων και λαχανικών παρουσιάζουν στα ροδάκινα ρεκόρ 10ετίας και σε σχέση με το 2016 αύξηση κατά +16,45% κατ’ όγκο, στα βερίκοκα (με ρεκόρ 5ετίας) +54,45%, στα νεκταρίνια (με ρεκόρ 10ετίας) +3,16%, στα κεράσια +4,8%, στα επιτρ. σταφύλια +12,63% (με πρόβλεψη μέχρι τέλους του χρόνου ρεκόρ 10ετίας), στις φράουλες +11,12% αλλά με ρεκόρ και για τις πατάτες +47,5%.