Οικονομία & Αγορές
Παρασκευή, 06 Οκτωβρίου 2006 07:01

Ασιατικά Χρηματιστήρια

ΠΤΩΤΙΚΑ, από τα υψηλότερα επίπεδα τεσσάρων εβδομάδων, κινούνται οι ασιατικές μετοχές, καθώς ανησυχία επικρατεί ότι τα κέρδη τους ήταν υπερβολικά. Οι μετοχές της Canon Inc. και της Li & Fung Ltd. οδηγούσαν την πτώση, μετά τη χθεσινή τους αναρρίχηση σε επίπεδα ρεκόρ.

Απώλειες σημείωσαν οι μετοχές της National Australia Bank Ltd., μετά την προς τα κάτω αναθεώρησή της από την Citigroup Inc. Οι μετοχές της Toshiba Corp. διεύρυναν την πτώση τους μετά την προς τα κάτω αναθεώρηση τους από χρηματιστηριακούς οίκους, συμπεριλαμβανομένης της Goldman Sachs Group Inc., καθώς ανησυχία επικρατεί ότι η εξαγορά 5,4 δισ. δολ. της Westinghouse Electric Co., θα πιέσει τα οικονομικά της.

Ο Morgan Stanley Capital International Asia-Pacific Index υποχωρούσε 0,2%, φθάνοντας στις 130,10 μονάδες στις 11:30 π.μ. στο Τόκυο, μετά τη χθεσινή του αναρρίχηση στα υψηλότερα επίπεδα από τις 6 Σεπτεμβρίου. Ο δείκτης αυτήν την εβδομάδα σημείωσε άνοδο 1,3%.

Στην Ιαπωνία ο δείκτης Nikkei 225 υποχώρησε 0,2%, φθάνοντας στις 16.414,56 μονάδες. Χθες σημείωσε τη μεγαλύτερη άνοδο κλείνοντας στα υψηλότερα επίπεδα από τις 15 Μαΐου. Οι μετοχές της JFE Holdings Inc. οδήγησαν την άνοδο των εταιρειών παραγωγής ατσαλιού μετά τα σχόλια της ινδικής Tata Steel Ltd., που σκόρπισε φήμες ότι ενδέχεται να γίνουν περισσότερες εξαγορές στον κλάδο.

Πτωτικά κινήθηκαν οι μετοχές στο Χονγκ Κονγκ, τη Ν. Ζηλανδία και τις Φιλιππίνες, ενώ ανοδικά κινήθηκαν στις λοιπές αγορές της περιφέρειας. Κλειστές είναι σήμερα οι αγορές στην Κίνα, τη Ν. Κορέα και την Ταϊβάν.

Ανοδο στις ΗΠΑ σημείωσαν χθες για τρίτη ημέρα οι μετοχές, διευρύνοντας το ράλι του Dow Jones Industrial Average (DJIA), καθώς οι μετοχές του κλάδου της ενεργείας και των εμπορευμάτων φυσικής παραγωγής ανέκαμψαν.

Ο δείκτης των έξι μετάλλων που διαπραγματεύονται στο London Metal Exchange, συμπεριλαμβανομένου του χαλκού και του ψευδαργύρου, σημείωσε άνοδο 3,5%. Ο χαλκός κέρδισε 3,8%, ανακάμπτοντας από τις απώλειες 4,2% που σημείωσε την προηγούμενη ημέρα. Ο μόλυβδος, σημείωσε άνοδο 3,2% και ο κασσίτερος αναρριχήθηκε 1,7%. Ο χρυσός κέρδισε 1,6% στη Ν. Υόρκη, ανακάμπτοντας από τα χαμηλότερα επίπεδα τριών μηνών.

Χθες το αργό πετρέλαιο σημείωσε άνοδο 1% και κινήθηκε ανοδικά για δεύτερη ημέρα για να κλείσει πάνω από τα 60 δολ. το βαρέλι στη Ν. Υόρκη. Προσφάτως το πετρέλαιο διαπραγματεύθηκε στα 59,85 δολ. το βαρέλι.