Η ελληνική οικονομία έχει εισέλθει σε τροχιά ανάκαμψης με βασική κινητήρια δύναμη τη δημοσιονομική προσαρμογή, την υλοποίηση των συμφωνημένων μεταρρυθμίσεων, την εποικοδομητική συνεργασία με τους εταίρους και την βαθμιαία αλλά ουσιαστική αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των πιστωτών, των αγορών και των επενδυτών στην ικανότητα της χώρας να ισορροπήσει και να αναπτυχθεί, δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Δημήτρης Παπαδημητρίου.
Η ελληνική οικονομία έχει εισέλθει σε τροχιά ανάκαμψης με βασική κινητήρια δύναμη τη δημοσιονομική προσαρμογή, την υλοποίηση των συμφωνημένων μεταρρυθμίσεων, την εποικοδομητική συνεργασία με τους εταίρους και την βαθμιαία αλλά ουσιαστική αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των πιστωτών, των αγορών και των επενδυτών στην ικανότητα της χώρας να ισορροπήσει και να αναπτυχθεί, δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Δημήτρης Παπαδημητρίου.
Μιλώντας σε συνέδριο του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου, ο υπουργός Οικονομίας επεσήμανε ότι «όλοι οι επιμέρους τομείς της οικονομίας, από τον τουρισμό, τη βιομηχανία, τις εξαγωγές και τις ξένες άμεσες επενδύσεις μέχρι τους κλάδους που μέχρι πρότινος υπέφεραν εξαιτίας της δημοσιονομικής και εισοδηματικής λιτότητας, όπως είναι οι κατασκευές, το εμπόριο ή άλλες υπηρεσίες, βρίσκονται σε φάση επανεκκίνησης».
Σημείωσε επίσης ότι αυτό που επιβεβαιώνουν τα στοιχεία του 9μηνου Ιανουαρίου - Σεπτεμβρίου είναι ότι η οικονομία βρίσκεται σε διαδικασία επιτάχυνσης, με αποτέλεσμα ο φετινός στόχος ανάπτυξης του 1,6% να είναι εφικτός. «Ενδεχομένως δε να αποδειχθεί και μετριοπαθής, καθώς τα πιο πρόσφατα στοιχεία μαρτυρούν την ενίσχυση και τη διάχυση της οικονομικής επέκτασης», συμπλήρωσε.
Συγκεκριμένα, όπως ανέφερε :
Ο κ. Παπαδημητρίου έκανε λόγο για γενικευμένη πρόοδο της οικονομίας η οποία δεν συντελέστηκε μόνη της.
Στην οικονομική ανάκαμψη του 2017 συνέβαλαν, όπως είπε:
Ο κ. Παπαδημητρίου επεσήμανε ότι «επιδιώκουμε τη σύσφιξη των εμπορικών και επενδυτικών σχέσεων με τις ΗΠΑ, γιατί η γιγάντια Αμερικανική οικονομία μπορεί να δώσει μεγάλη ώθηση στον οικονομικό μετασχηματισμό της μικρής ελληνικής συνεταίρου και συμμάχου της».
Σημείωσε επίσης ότι το οικονομικό άνοιγμα και η διευρυμένη συνεργασία έχουν σαν αποτέλεσμα τελευταία να έχουν ανακοινωθεί σημαντικές επενδύσεις από τις ΗΠΑ προς την Ελλάδα, όπως η συμφωνία με το Calamos Group για την Εθνική Ασφαλιστική και η επένδυση της Philip Morris International για την παραγωγή της μπαρ καπνού iQOS, στο ήδη εγκατεστημένο εργοστάσιο της στον Ασπρόπυργο Αττικής.
«Πρόκειται για το τρίτο εργοστάσιο αυτού του τύπου για την εταιρεία, που αναμένεται να απασχολήσει επιπλέον 400 υπαλλήλους και να επικεντρωθεί κυρίως στην εξαγωγή της παραγωγής του», συμπλήρωσε και πρόσθεσε: «Επίσης, οι Anchorage Capital Group LLC και Mount Kellett Capital Management LP πλειοψηφικοί ιδιοκτήτες της εταιρείας Wind Telecom ανακοίνωσαν ένα νέο 4ετές επενδυτικό πρόγραμμα με προϋπολογισμό 300 εκατ. ευρώ».
Παρομοίως, σύμφωνα με τον κ. Παπαδημητρίου, οι εταιρείες Cheniere Energy και Inc.-Gaslog Ltd δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα για τη δημιουργία Σταθμού Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης. Η Gaslog Ltd έχει ήδη επενδύσει στην Gastrade, την εταιρεία που είναι υπεύθυνη για την ανάπτυξη, κατασκευή και λειτουργία του τερματικού σταθμού LNG στην Αλεξανδρούπολη, έργο κοινοτικού ενδιαφέροντος (PCI) με προϋπολογισμένο επενδυτικό κόστος 370 εκατ. ευρώ, το οποίο θα συνδέεται με τους αγωγούς αερίου IGB και TAP.
«Και οι δύο εταιρείες διερευνούν τις επενδυτικές τους επιλογές με την τερματική εγκατάσταση και τον παρακείμενο λιμένα της Αλεξανδρούπολης που θα επεκτείνει τις ιδιωτικοποιήσεις. Επίσης, η εταιρεία Onex Shipyards βρίσκεται στην διαδικασία για την απόκτηση των Ναυπηγείων Νεωρίου Σύρου. Η εταιρεία εξέφρασε ένα ώριμο ενδιαφέρον και ένα επενδυτικό σχέδιο για την απόκτηση των ιστορικών ναυπηγείων στη Σύρο, που βρίσκονται σε στρατηγική θέση στην Ανατολική Μεσόγειο, καλύπτοντας μια σημαντική αγορά επισκευών πλοίων που εκτείνεται προς τη Μαύρη Θάλασσα», συνέχισε ο κ. Παπαδημητρίου και κατέληξε:
«Η Hines πρόσφατα εξαγόρασε το Athens Ledra Hotel ενώ ο Όμιλος Wyndham Hotel επένδυσε στο κτίριο που ανήκει στη ΒΙΟΧΑΛΚΟ, το οποίο στέγαζε στο παρελθόν τα Ξενοδοχειακά Συγκροτήματα της Αθήνας, το Mare Nostrum Hotel Club Thalasso και τα Ξενοδοχεία Ακουμαρίνα. Τα Αμερικανικά funds Blackrock, Blackstone, Fortress, NC Capital, York Capital και άλλα έχουν σημαντική παρουσία στη Ελλάδα».