Για δικαίωση του διοικητή της ΤτΕ Γ. Στουρνάρα μετά τις κατηγορίες εφημερίδας σε βάρος του για ψευδείς δηλώσεις της περιουσιακής του κατάστασης την περίοδο που ήταν υπουργός Οικονομικών (2012-2014) κάνει λόγο δημοσίευμα των Financial Times, επικαλούμενο πηγή που εμπλέκεται στην κοινοβουλευτική διαδικασία.
Για δικαίωση του διοικητή της ΤτΕ Γ. Στουρνάρα μετά τις κατηγορίες εφημερίδας σε βάρος του για ψευδείς δηλώσεις της περιουσιακής του κατάστασης την περίοδο που ήταν υπουργός Οικονομικών (2012-2014) κάνει λόγο δημοσίευμα των Financial Times, επικαλούμενο πηγή που εμπλέκεται στην κοινοβουλευτική διαδικασία.
Όπως αναφέρει δημοσίευμα, τον περασμένο μήνα ο Γιάννης Στουρνάρας «ζήτησε νέα έρευνα για τις δηλώσεις περιουσιακής κατάστασης που έκανε μεταξύ 2012 και 2014, αφότου η φιλοκυβερνητική εβδομαδιαία εφημερίδα Documento επανέφερε στο προσκήνιο μια παλιότερη κατηγορία του περιοδικού Hot Doc αναφορικά με εξοχική του κατοικία στη Σύρο».
Η εφημερίδα Documento, όπως σημειώνουν οι FT, είχε γράψει ότι ο διοικητής της ΤτΕ δεν δήλωσε το 2012 και το 2013 μεταβολές στην περιουσία του στη Σύρο, που αύξησαν την αξία της.
«Ο νέος έλεγχος έδειξε ότι τα όλα (σχετικά με την περιουσία στη Σύρο) έγιναν σύμφωνα με το νόμο… Δεν υπάρχει νομικό ή πολιτικό θέμα», δήλωσε πηγή που εμπλέκεται στην κοινοβουλευτική διαδικασία την Κυριακή. Η Βουλή, όπως αναφέρει το δημοσίευμα, αναμένεται να ανακοινώσει το αποτέλεσμα του ελέγχου αυτή την εβδομάδα.
Εκπρόσωπος της κεντρικής τράπεζας, τον οποίο επικαλούνται οι FT, δήλωσε από την πλευρά του: «Η επιτροπή επιβεβαίωσε ότι οι δηλώσεις του διοικητή ήταν ακριβείς». Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο κ. Στουρνάρας «αρνήθηκε να σχολιάσει».
Στο ίδιο άρθρο αναφέρεται ότι ο επικεφαλής της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, παρενέβη δύο φορές τις τελευταίες δύο εβδομάδες για να στηρίξει τον κ. Στουρνάρα, δηλώνοντας ότι ο διοικητής της ΤτΕ είναι ένα «σεβαστό μέλος» του συμβουλίου της ΕΚΤ και «απολαμβάνει πλήρους εμπιστοσύνης».
Οι FT σημειώνουν ακόμη ότι οι σχέσεις του κ. Στουρνάρα με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα έχουν «ψυχρανθεί», καθώς ο διοικητής της ΤτΕ πέρυσι διέταξε την αποπομπή αρκετών μάνατζερ και μελών του δ.σ. της Attica Bank, που είχαν διοριστεί από την κυβέρνηση, αναφορικά με υποτιθέμενο δανεισμό υποστηρικτών του ΣΥΡΙΖΑ. Αναφέρουν παράλληλα πως «η υπόθεση της Attica Bank προκάλεσε την κίνηση της κεντρικής τράπεζας να μπλοκάρει πιθανές νέες απόπειρες της κυβέρνησης να εκτείνει την επιρροή της σε λιγότερο συστημικές τράπεζες, περιλαμβανομένων των συνεταιριστικών, οι οποίες υπόκεινται σε λιγότερο έλεγχο απ’ όσο οι τέσσερις συστημικές».
«Ενώ από τις συστημικές τράπεζες ζητήθηκε να διορίσουν έμπειρους διεθνείς τραπεζίτες στα διοικητικά τους συμβούλια, που ανέλαβαν επικεφαλής των επιτροπών ελέγχου και δανεισμού, τα δ.σ. των συνεταιριστικών τραπεζών ακόμα περιλαμβάνουν τοπικούς επιχειρηματίες και διορισμένους από πολιτικά κόμματα. «Από αυτές τις τράπεζες ζητήθηκε πέρυσι να εισαγάγουν διεθνή λογιστικά κριτήρια, να αναγνωρίσουν το πλήρες μέγεθος των μη εξυπηρετούμενων δανείων και να αυξήσουν τους ελέγχους δανεισμού» συνεχίζει το δημοσίευμα, προσθέτοντας ότι στην Παγκρήτια Τράπεζα, «η ΤτΕ πρόσφατα αρνήθηκε να εγκρίνει τον διορισμό τριών νέων μελών στο δ.σ. με την αιτιολογία ότι δεν πληρούν τα κριτήρια 'fit and proper' για τραπεζικά στελέχη στην Ευρωζώνη».
«Είμαστε αποφασισμένοι να μην επιτρέψουμε πολιτικές παρεμβάσεις στο τραπεζικό σύστημα και να επιβάλουμε τα ευρωπαϊκά στάνταρντ στις μικρότερες τράπεζες», δήλωσε αξιωματούχος της ΕΚΤ.