Να αμβλύνει τις εμπορικές αντιπαραθέσεις της με την Κίνα επιχειρεί η Ευρωπαϊκή Ένωση, την ώρα που και οι δύο πλευρές επιθυμούν να καλύψουν το κενό που αφήνει στην παγκόσμια σκηνή η στροφή των ΗΠΑ στον προστατευτισμό. Η Ουάσιγκτον από την πλευρά της φέρεται διατεθειμένη για ακόμη πιο σκληρή στάση απέναντι στον ασιατικό δράκο.
Από την έντυπη έκδοση
Της Νατάσας Στασινού
[email protected]
Να αμβλύνει τις εμπορικές αντιπαραθέσεις της με την Κίνα επιχειρεί η Ευρωπαϊκή Ένωση, την ώρα που και οι δύο πλευρές επιθυμούν να καλύψουν το κενό που αφήνει στην παγκόσμια σκηνή η στροφή των ΗΠΑ στον προστατευτισμό. Η Ουάσιγκτον από την πλευρά της φέρεται διατεθειμένη για ακόμη πιο σκληρή στάση απέναντι στον ασιατικό δράκο.
Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις αναμένεται να δώσουν σήμερα το πράσινο φως στην πιο ριζική έως τώρα αναθεώρηση της μεθόδου, με την οποία υπολογίζονται οι δασμοί αντι-ντάμπινγκ. Το σχετικό σχέδιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το οποίο έχει ήδη εγκριθεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, δεν ανταποκρίνεται μεν στο πάγιο αίτημα του Πεκίνου για αναγνώριση καθεστώτος οικονομίας της αγοράς. Οι Βρυξέλλες ξεκαθαρίζουν πως η κινεζική οικονομία απέχει ακόμη αρκετά από τις απαιτούμενες προϋποθέσεις για κάτι τέτοιο.
Προβλέπει, ωστόσο, αρκετά πιο ευνοϊκή αντιμετώπιση των εισαγωγών από την Κίνα και ακόμη εννέα κράτη - μέλη του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου και καθιστά πιο δύσκολη την επιβολή δασμών. Πρόκειται για έναν «χρυσό συμβιβασμό» των Βρυξελλών με τον δεύτερο μεγαλύτερο εμπορικό εταίρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο οποίος και αντιμετώπιζε έως τώρα υψηλότερους δασμούς από οποιαδήποτε άλλη χώρα.
Η αναθεώρηση του πλαισίου σημαίνει ότι ευρωπαϊκές βιομηχανίες σε κρίσιμους τομείς όπως αυτός της χαλυβουργίας και των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας θα πρέπει να προετοιμαστούν για πιο σκληρό ανταγωνισμό από την Κίνα και άλλες χώρες χαμηλού κόστους. Δεν θα μείνουν, ωστόσο, απροστάτευτες απέναντι σε αθέμιτες πρακτικές, όπως διαμηνύει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, προσθέτοντας ότι δεν θα επιτρέψει σε καμία περίπτωση να πλημμυρίσει η ευρωπαϊκή αγορά με προϊόντα σε τιμές κάτω του κόστους.
Η Κίνα έχει ενταχθεί στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου εδώ και 16 χρόνια και επισημαίνει ότι δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται κατά τον ίδιο τρόπο με χώρες όπως η Βόρεια Κορέα. Ωστόσο, επιμένει να επιδοτεί με διάφορους τρόπους τους εξαγωγείς της, με αποτέλεσμα να αντιμετωπίζει πλήθος προσφυγών από άλλες χώρες. Η Ευρωπαϊκή Ένωση με την αναθεώρηση του πλαισίου της δεν της δίνει ακριβώς αυτό που θα ήθελε, αλλά της προσφέρει σαφώς ένα «καρότο», όπως σχολιάζουν οικονομικοί και πολιτικοί αναλυτές. Από τη δική της στάση θα εξαρτηθεί εάν αυτό θα εξελιχθεί σε κάτι περισσότερο.
Οι ΗΠΑ από την πλευρά τους κατέθεσαν την Παρασκευή και επισήμως στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου την αντίθεσή τους στο να αναγνωριστεί καθεστώς οικονομίας της αγοράς στην Κίνα. Σε αυτό το σημείο δεν διαφοροποιούνται από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ωστόσο, σε αντίθεση με τους Ευρωπαίους, διαμηνύουν πως δεν προτίθενται να χαλαρώσουν με οποιοδήποτε τρόπο το πλαίσιο με το οποίο αντιμετωπίζουν τις κινεζικές εισαγωγές. Η Κίνα θα πρέπει να εξακολουθεί να περιμένει υψηλότατους δασμούς από τις ΗΠΑ, εάν επιδοτεί τις εξαγωγές της, ξεκαθαρίζει ο εκπρόσωπος Εμπορίου των ΗΠΑ, Ρόμπερτ Λάιτιζερ.
Το κινεζικό υπουργείο Εμπορίου με ανακοίνωσή του το Σάββατο έδειξε την έντονη δυσφορία του για τη στάση των ΗΠΑ, ενώ εξέφρασε την ελπίδα πως ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου θα αναγνωρίσει τα μεγάλα μεταρρυθμιστικά βήματα, που έχει κάνει το Πεκίνο. Η οξεία εμπορική κόντρα των δύο πλευρών στο πλαίσιο του ΠΟΕ αναμένεται να έχει μακρά συνέχεια, παρά τις όποιες διαβεβαιώσεις των δύο προέδρων, Ντόναλντ Τραμπ και Σι Τζινπίνγκ, ότι δεν υπάρχει πολεμικό κλίμα μεταξύ των δύο χωρών, αλλά διάθεση συνεννόησης.