Οικονομία & Αγορές
Παρασκευή, 06 Οκτωβρίου 2006 11:47

Inpex: Προς μείωση του μεριδίου των 2,5 δισ. δολ. σε project στο Ιράν

ΣΕ ΣΥΜΦΩΝΙΑ για τη μείωση του μεριδίου της 75% στην πετρελαιοπηγή του Αζαντεγκάν στο Ιράν, ενδέχεται να προχωρήσει η Inpex Holdings Inc., η μεγαλύτερη εταιρεία εξερεύνησης πετρελαίου της Ιαπωνίας προκειμένου να διασώσει το μερίδιο των 2,5 δισ. δολ. στο έργο, κατά τη μεγαλύτερη ανακάλυψη πετρελαίου που έγινε σε 30 χρόνια στη Μέση Ανατολή.

Η κρατική Inpex, βρίσκεται στο στάδιο των διαπραγματεύσεων με την National Iranian Oil Co. και ενδέχεται να μειώσει το δικαίωμα εκμετάλλευσης, σύμφωνα με σημερινή δήλωση του υπουργού Εμπορίου της Ιαπωνίας, Ακίρα Αμάρι. Η Inpex απομακρύνθηκε από το έργο επειδή καθυστέρησε στην ανάπτυξη του έργου και τώρα προσπαθεί να διατηρήσει μερίδιο 15%, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργού Πετρελαίου του Ιράν, μιλώντας χθες στο ειδησεογραφικό πρακτορείο της χώρας, Σάνα.

Το Ιράν έχει πει ότι ενδέχεται να ακυρώσει τη συμφωνία του 2004 που υπέγραψε με την Inpex και προχωρήσει σε συνεργασία με άλλες ξένες εταιρείες πετρελαιοειδών. Η χώρα της Μέσης Ανατολής, προσπαθεί να αμυνθεί των κυρώσεων που ζητούν οι ΗΠΑ να της επιβληθούν για το πυρηνικό της πρόγραμμα και ενδέχεται να ισχυροποιήσει τους δεσμούς της με χώρες όπως η Κίνα και η Ρωσία, επιτρέποντας μεγαλύτερη πρόσβαση στην πετρελαιοπηγή της, σύμφωνα με τον Τομομίτσι Ακούτα, ερευνητή της αγοράς ενεργείας, της UFJ Institute Ltd.

H κυβέρνηση της Ιαπωνίας, που κατέχει μερίδιο 29,4% στην Inpex, είπε στις 2 Οκτωβρίου ότι θα αποσύρει τη στήριξη των 260.000 βαρελιών ημερησίως στο έργο του Αζαντεγκάν εάν τα Ηνωμένα Εθνη επιβάλλουν κυρώσεις στο Ιράν για το πυρηνικό του πρόγραμμα.

Ο υπουργός Εμπορίου της Ιαπωνίας, Αμάρι, αρνήθηκε να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει ότι η Inpex απομακρύνθηκε από το έργο. Ο πρόεδρος της εταιρείας, Κουνιχίκο Ματσούο, βρίσκεται στο Ιράν για διαπραγματεύσεις και η εταιρεία ενδέχεται να κάνει σύντομα ανακοινώσεις, δήλωσε ο υπουργός.

Η Inpex απέκτησε το δικαίωμα να ηγηθεί του έργου στην πετρελαιοπηγή τον Φεβρουάριο του 2004. Η εταιρεία είπε ότι δεν μπορεί να αρχίσει τις εργασίες μέχρι το Ιράν να απομακρύνει τις νάρκες που τοποθετήθηκαν κατά τη διάρκεια του πολέμου με το Ιράκ την περίοδο 1980-1988. Η ένταση που προκλήθηκε με το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν αύξησε την επιτήρηση του ρόλου της Ιαπωνίας στο Αζαντεγκάν.

Ο εκπρόσωπος της Inpex, Σουσέϊ Μαγιαμότο, αρνήθηκε να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει το θέμα και είπε ότι η εταιρεία δεν έχει σχέδια να εκδώσει ανακοίνωση για την πετρελαιοπηγή στο Αζαντεγκάν αυτήν τη στιγμή.

Οι μετοχές της Inpex σημείωσαν άνοδο 1,8% και έκλεισαν σήμερα στα 888.000 γιέν η μία στο Χρηματιστήριο του Τόκυο.