Οικονομία & Αγορές
Παρασκευή, 06 Οκτωβρίου 2006 15:08

Επιστολή ΣΜΕΧΑ στον Πρωθυπουργό

Eπιστολή προς τον Πρωθυπουργό Κ. Καραμανλή απέστειλε ο Σύνδεσμος Μελών του Χρηματιστηρίου (ΣΜΕΧΑ), στην οποία, μεταξύ άλλων, τονίζεται η ανάγκη για ενιαία εποπτεία σε όλους τους συμμετέχοντες στον τομέα των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών και άμεση συγκρότηση υπηρεσίας εσωτερικών υποθέσεων, η οποία θα ελέγχει την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.

Στην επιστολή ο ΣΜΕΧΑ κάνει λόγο για φαινόμενα αθέμιτου ανταγωνισμού στην κεφαλαιαγορά και επισημαίνει πως ο διαχωρισμός των διοικητικών και ποινικών ρόλων θα οδηγήσει στην εξυγίανση και αναβάθμιση του χώρου της κεφαλαιαγοράς.

Ο ΣΜΕΧΑ επισημαίνει πως τόσο τα πρόσφατα γεγονότα στην Επιτροπή Ανταγωνισμού, όσο και η ελλιπής λειτουργία της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς κατά το διάστημα 1999-2000 δημιούργησαν ανεπανόρθωτα πλήγματα αξιοπιστίας στην κοινωνία.

Ο ΣΜΕΧΑ, αποσκοπώντας στην άμεση αντιμετώπιση του προβλήματος που έχει δημιουργηθεί και βασιζόμενος στην εμπειρία την οποία έχει αποκομίσει αλλά και στην πρακτική των μεγάλων αγορών (Λονδίνο, Παρίσι, Φρανκφούρτη), προτείνει για την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς τα εξής:

- Να ασκείται ενιαία εποπτεία σε όλους τους συμμετέχοντες στoν τομέα των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών και να υπάρχουν ίδιοι κανόνες αντιμετώπισής τους.

- Η Εκτελεστική της Επιτροπή (πρόεδρος και αντιπρόεδροι) να διορίζονται από τη Βουλή και τα υπόλοιπα μέλη της να ορίζονται από τους φορείς της αγοράς, με υπόδειξη ενός τακτικού και ενός αναπληρωματικού μέλους.

- Να συγκροτηθεί υπηρεσία εσωτερικών υποθέσεων που θα συντάσσει έκθεση πεπραγμένων κάθε εξάμηνο και θα ελέγχεται από τη Βουλή. Ο επικεφαλής της να ορίζεται από την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής.

- Να υπάρχει σαφής διαχωρισμός μεταξύ του Διοικητικού Συμβουλίου που θα έχει ρόλο ρυθμιστικό στην αγορά και του Συμβουλίου Ποινών με διαφορετικά μέλη, που θα επιλαμβάνεται των παραβάσεων και θα επιβάλει ποινές στους συμμετέχοντες σε αυτήν. Με αυτόν τον τρόπο εξυγιαίνεται και αναβαθμίζεται ο χώρος της κεφαλαιαγοράς.