Στο στάδιο της ανταλλαγής διορθώσεων επί του τελικού κειμένου του αναθεωρημένου μνημονίου μπήκαν από χθες η ελληνική διαπραγματευτική ομάδα και οι εκπρόσωποι των θεσμών, ενώ υψηλόβαθμο κυβερνητικό στέλεχος άφησε χθες ανοικτό το ενδεχόμενο αύριο Σάββατο να υπάρξει πλήρης συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο (staff level agreement).
Από την έντυπη έκδοση
Του Θάνου Τσίρου
[email protected]
Στο στάδιο της ανταλλαγής διορθώσεων επί του τελικού κειμένου του αναθεωρημένου μνημονίου μπήκαν από χθες η ελληνική διαπραγματευτική ομάδα και οι εκπρόσωποι των θεσμών, ενώ υψηλόβαθμο κυβερνητικό στέλεχος άφησε χθες ανοικτό το ενδεχόμενο αύριο Σάββατο να υπάρξει πλήρης συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο (staff level agreement).
H κρίσιμη συζήτηση για το δημοσιονομικό εξελίχθηκε θετικά για την ελληνική πλευρά καθώς, σύμφωνα με αρμόδια κυβερνητική πηγή, οι επικεφαλής των δανειστών φέρονται να έχουν αποδεχθεί ότι στον προϋπολογισμό του 2018 θα υπάρξει υπεραπόδοση της τάξεως των 320 εκατ. ευρώ.
Το ποσό αυτό, όπως εξήγησε αρμόδια κυβερνητική πηγή, προκύπτει από το πρόγραμμα επισκόπησης δαπανών (spending review). Η διάθεση του ποσού των 320 εκατ. ευρώ θα αποφασιστεί σήμερα και αύριο, ενώ οι πιθανές κατευθύνσεις είναι δύο:
1 Η ενίσχυση της κοινωνικής πολιτικής με ένα ποσό της τάξεως των 240 εκατ. ευρώ. Το θέμα θα τεθεί στην πρωινή συνάντηση που θα έχουν με τους επικεφαλής των θεσμών η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου και η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου. Στόχος είναι να αποφασιστεί το πώς ακριβώς θα διατεθεί το ποσό των 240 εκατ. ευρώ.
2 Η διατήρηση του ειδικού καθεστώτος ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου που εξακολουθούν να το διατηρούν. Οριστικές αποφάσεις για τα νησιά θα ληφθούν το Σάββατο καθώς η ελληνική πλευρά περιμένει την οριστική απάντηση των θεσμών για το αν θα εγκριθεί να διατεθεί ποσό της τάξεως των 80 εκατ. ευρώ από τον προϋπολογισμό του 2018 προκειμένου να μην αυξηθεί ο κανονικός συντελεστής του ΦΠΑ από το 17% που είναι σήμερα στο 24% και ο χαμηλός συντελεστής από το 9% στο 14%, κάτι που θα παρέσυρε τις τιμές προϊόντων και υπηρεσιών προς τα πάνω.
Ανοικτό παραμένει ακόμη το αν θα επιβληθεί το 2018 ο φόρος υπεραξίας στα ακίνητα. Για να παγώσει και το συγκεκριμένο μέτρο απαιτείται νομοθετική ρύθμιση, ενώ αρμόδια πηγή που ρωτήθηκε σχετικά, άφησε το ενδεχόμενο να ενεργοποιηθεί ο φόρος ανοικτό.
Κατά τον χθεσινό γύρο διαπραγματεύσεων, ο οποίος ξεκίνησε νωρίς το πρωί με τα θέματα υγείας και ολοκληρώθηκε μετά τις 20:00 με τα χρηματοοικονομικά και το δημοσιονομικό, υπήρξε μεγάλη πρόοδος στα χρηματοοικονομικά. Σύμφωνα με Έλληνα αξιωματούχο, το πακέτο των χρηματοοικονομικών περιελάμβανε αλλαγές στο θέμα των «κόκκινων» δανείων αλλά και στη σειρά αποζημίωσης των πιστωτών σε περίπτωση χρεοκοπίας μιας επιχείρησης και ρευστοποίησης της περιουσίας της.
Υπήρξε συμφωνία σε όλα τα θέματα που συζητήθηκαν, υποστήριξε ο ίδιος αξιωματούχος, χωρίς όμως να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με το αν θα υπάρξει κάποια ουσιαστική αλλαγή στη σειρά αποζημίωσης των πιστωτών και στο αν θα υπάρξει υπερπρονόμιο για τις τράπεζες.
Η τελευταία εξέταση του κειμένου της συμφωνίας θα γίνει το Σάββατο, ενώ βασικός στόχος παραμένει η επίτευξη συμφωνίας σε επίπεδο staff level agreement προκειμένου να σταλεί θετικό μήνυμα και εν όψει της συνεδρίασης του Eurogroup της Δευτέρας. Εφόσον επιτευχθεί ο στόχος και κλείσει η τεχνική συμφωνία, η κυβέρνηση θα έχει όλο τον Δεκέμβριο στη διάθεσή της για να περάσει τον νέο μνημονιακό νόμο αλλά και τις απαραίτητες υπουργικές αποφάσεις για το κλείσιμο των 100 και πλέον προαπαιτούμενων.
Οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί στο επίκεντρο
Οι πλειστηριασμοί, κυρίως αυτοί που αφορούν τα «κόκκινα» τραπεζικά δάνεια, ήταν το κεντρικό θέμα των χθεσινών συνομιλιών μεταξύ του υπουργού Δικαιοσύνης Σταύρου Κοντονή (στη φωτογραφία επάνω) και των επικεφαλής των κλιμακίων των θεσμών, στο πλαίσιο της τρίτης αξιολόγησης.
Ο κ. Κοντονής σημείωσε, μεταξύ άλλων, ότι προχωράει η σχετική διαδικασία των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, δεδομένου ότι ξεκίνησαν (προχθές) οι πρώτοι από αυτούς και -όπως είπε- θα συνεχιστούν, ενώ έκανε αναφορά και στις πρόσφατες νομοθετικές αλλαγές που επήλθαν ώστε να είναι εφικτή η πραγματοποίησή τους. Παράλληλα, αναφέρθηκε και στις δυσκολίες τις οποίες αντιμετώπιζε έως τώρα η κυβέρνηση κατά τη διεξαγωγή των πλειστηριασμών μέσω των Ειρηνοδικείων κ.λπ.
Στην ελάφρυνση του χρέους επανέρχεται το ΔΝΤ
* Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο είναι υπέρ της πρότασης Ρέγκλινγκ για την ελάφρυνση του δημόσιου χρέους της Ελλάδας, όπως δήλωσε χθες ο εκπρόσωπος Τύπου του ΔΝΤ Tζέρι Ράις.
Όπως ανέφερε ο ίδιος, η πρόταση η οποία προβλέπει μεταξύ άλλων την αποπληρωμή παλαιών δανείων της Ελλάδος με τα κεφάλαια που θα περισσέψουν από το τρίτο χρηματοδοτικό πακέτο, δεν είναι καινούργια και έχει συζητηθεί και κατά το παρελθόν. Πρόσθεσε δε ότι με δεδομένο πως τα κεφάλαια αυτά που δανείζει ο ESM στην Ελλάδα συνοδεύονται από συγκριτικά χαμηλό επιτόκιο, μία τέτοια λύση θα μπορούσε να συμβάλει στη βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους.
Ωστόσο, επιφυλάχθηκε να απαντήσει κατά πόσο η λύση αυτή, την οποία χαρακτήρισε ως «διαδικασία διαχείρισης παθητικού/υποχρεώσεων», είναι επαρκής προκειμένου να καταστεί το χρέος της Ελλάδας βιώσιμο. Όπως ανέφερε θα πρέπει να εξεταστούν όλες οι λεπτομέρειες πριν αποφανθεί το ΔΝΤ. Σε κάθε περίπτωση όμως επανέλαβε ότι η ελάφρυνση του χρέους αποτελεί αναγκαία προϋπόθεση προκειμένου να ενεργοποιηθεί η «κατ’ αρχήν συμφωνία» που επετεύχθη το καλοκαίρι.
Όπως επισήμανε, από το 2015 έχει συντελεστεί σημαντική πρόοδος στο ζήτημα ελάφρυνσης του δημόσιου χρέους, αναφέροντας ότι η οριστική λύση θα πρέπει να οριστικοποιηθεί το ταχύτερο δυνατόν.
Ο ίδιος υπογράμμισε ότι χωρίς τη συμφωνία για την ελάφρυνση του χρέους το ΔΝΤ δεν θα συμμετάσχει χρηματοδοτικά στο πρόγραμμα της Ελλάδας. Για τον λόγο αυτό άλλωστε στην παρούσα φάση το ΔΝΤ μπορεί να μετέχει στη διαδικασία της τρίτης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος, ωστόσο το ίδιο δεν πρόκειται να προχωρήσει σε διαδικασία αξιολόγησης του δικού του προγράμματος.
Στο τραπέζι επιδόματα και συντάξεις
* Η αναμόρφωση του προνοιακού χάρτη της χώρας και των προνοιακών επιδομάτων, καθώς και η επιτάχυνση της διαδικασίας του επανυπολογισμού των συντάξεων είναι τα δύο βασικά θέματα που θα τεθούν στο τραπέζι των διαβουλεύσεων κατά τη διάρκεια της σημερινής συνάντησης που θα έχουν με τους εκπροσώπους των θεσμών η Έφη Αχτσιόγλου και η Θεανώ Φωτίου.
Έχει ήδη κλείσει το θέμα των εργασιακών που αφορά τον τρόπο κήρυξης των απεργιών, οι οποίες στο εξής θα αποφασίζονται με το 50%+1 των μελών ενός πρωτοβάθμιου σωματείου. Η νομοθετική ρύθμιση αναμένεται να έρθει εντός των επόμενων ημέρων στη Βουλή. Στο θέμα των προνοιακών επιδομάτων μείζον θέμα για την ελληνική πλευρά αποτελεί η αύξηση κατά 160 εκατ. των κονδυλίων που διατίθενται για οικογενειακά επιδόματα, έτσι ώστε να ενισχυθούν οι παροχές για το πρώτο και δεύτερο παιδί. Σημείο τριβής θα αποτελέσει η θέση των δανειστών για αλλαγή των εισοδηματικών κριτηρίων που χορηγούνται τα επιδόματα. Επισημαίνεται ότι ήδη είναι έτοιμο το νέο οργανόγραμμα σύμφωνα με το οποίο ο παλιός ΟΓΑ θα μετονομαστεί σε ΟΠΕΚΑ, ο οποίος από την επόμενη χρονιά θα αναλάβει την απονομή όλων των προνοιακών παροχών της χώρας. Στόχος του υπουργείου είναι από το 2018 τα προνοιακά επιδόματα να αποδίδονται στους δικαιούχους κάθε χρόνο, ενώ από το τέλος του επόμενου Ιανουαρίου θα τεθεί σε πιλοτική εφαρμογή και ο Ηλεκτρονικός Φάκελος Αναπηρίας. Το εγχείρημα αυτό φιλοδοξεί να δώσει τέλος στις χρονοβόρες, αλλά και επίπονες διαδικασίες, για τα άτομα με αναπηρίες.