Οικονομία & Αγορές
Τρίτη, 28 Νοεμβρίου 2017 09:28

Επάνοδος των θεσμών με προοπτική συμφωνίας στις 4 Δεκεμβρίου

Οι επικεφαλής των θεσμών επιστρέφουν σήμερα στην Αθήνα για συζητήσεις με την κυβέρνηση στο πλαίσιο της τρίτης αξιολόγησης, ενώ ο στόχος είναι η επίτευξη συμφωνίας σε τεχνικό επίπεδο μέχρι το Εurogroup της 4ης Δεκεμβρίου. 

Από την έντυπη έκδοση

Του Νίκου Μπέλλου
[email protected]

Οι επικεφαλής των θεσμών επιστρέφουν σήμερα στην Αθήνα για συζητήσεις με την κυβέρνηση στο πλαίσιο της τρίτης αξιολόγησης, ενώ ο στόχος είναι η επίτευξη συμφωνίας σε τεχνικό επίπεδο μέχρι το Εurogroup της 4ης Δεκεμβρίου. Όπως επισήμανε χθες ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, Μαργαρίτης Σχοινάς, οι επικεφαλής των θεσμών επιστρέφουν στην Αθήνα για να πετύχουν περαιτέρω πρόοδο, προσθέτοντας ότι πρόκειται για ένα «σημαντικό βήμα στη διαδικασία ολοκλήρωσης της τρίτης αξιολόγησης του προγράμματος».

Μια γενική συζήτηση για την πορεία της αξιολόγησης και ειδικότερα την υλοποίηση των προαπαιτούμενων έγινε στη χθεσινή συνεδρίαση της Ομάδας Εργασίας (ΕWG) του Εurogroup, που προετοιμάζει τη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης στις 4 Δεκεμβρίου. Οι εταίροι ενημερώθηκαν από την ελληνική αντιπροσωπεία για τις τελευταίες εξελίξεις και τα όσα έγιναν μετά την ολοκλήρωση του πρώτου γύρου της τρίτης αξιολόγησης, στις αρχές Νοεμβρίου.

Επί της ουσίας, στη βελγική πρωτεύουσα θεωρούν ότι η πρόοδος που καταγράφηκε τις τελευταίες μέρες σε δύο σημαντικά ζητήματα, την πώληση των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ, όπου με την κυβέρνηση διαπραγματεύεται η Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Κομισιόν, αλλά και τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς, δημιουργεί βάσιμες προσδοκίες για συμφωνία στις 4 Δεκεμβρίου. Ωστόσο, όπως σημείωνε χθες πηγή της Ευρωζώνης, θα πρέπει πρώτα να ολοκληρωθούν οι συζητήσεις στην Αθήνα, να επιβεβαιώσουν οι επικεφαλής των θεσμών στην πράξη την πρόοδο, και κατόπιν να μπορεί να γίνει ασφαλής πρόβλεψη για την επίτευξη συμφωνία τη Δευτέρα. Επιπλέον, πέραν των δύο παραπάνω θεμάτων οι επικεφαλής των θεσμών θα συζητήσουν και για τα άλλα σημαντικά ζητήματα, όπως οι ιδιωτικοποιήσεις και η αγορά εργασίας (απεργίες), καθώς και τα δεκάδες προαπαιτούμενα που είναι σε εκκρεμότητα.

Η επίτευξη συμφωνίας σε τεχνικό επίπεδο θα ανοίξει τον δρόμο για την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης και την εκταμίευση της επόμενης δόσης, κάτι που αναμένεται να γίνει μέχρι το επόμενο Εurogroup, στις 22 Ιανουαρίου, όπου θα ληφθούν και οι οριστικές πολιτικές αποφάσεις.

Το βέβαιο είναι πως Ευρωπαίοι αξιωματούχοι και εταίροι θέλουν να υπάρξει συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο μέσα στην εβδομάδα, ώστε τη Δευτέρα να την επικυρώσουν οι υπουργοί με συνοπτικές διαδικασίες, χωρίς να χρειαστεί η διεξαγωγή πολιτικής συζήτησης. Κι αυτό γιατί η ημερήσια διάταξη της συνεδρίασης του Εurogroup θα είναι αυτή τη φορά ιδιαίτερα «φορτωμένη» με σημαντικά ζητήματα της Ευρωζώνης.

Ειδικότερα, στις 4 Δεκεμβρίου θα εκλεγεί ο επόμενος πρόεδρος του Εurogroup, ο οποίος θα διαδεχθεί τον Γερούν Ντέισελμπλουμ από τον Ιανουάριο. Η συζήτηση για το εν λόγω ζήτημα μπορεί να είναι από σύντομη μέχρι μαραθώνια, ανάλογα με το πόσοι και ποιοι θα είναι οι υποψήφιοι.

Το δεύτερο μεγάλο ζήτημα που θα συζητήσουν οι υπουργοί είναι η προετοιμασία της συνάντησης των Ευρωπαίων ηγετών της 15ης Δεκεμβρίου, στην οποία θα βρεθούν στο τραπέζι οι αλλαγές στην Ευρωζώνη. 

Από «κόσκινο» ο εξωδικαστικός

Του Σταμάτη Ζησίμου
[email protected]

Στο μικροσκόπιο των θεσμών μπαίνει και πάλι ο εξωδικαστικός μηχανισμός, καθώς σήμερα, στο ραντεβού των τεχνικών κλιμακίων, θα εξεταστεί η πρόοδος του νόμου, τέσσερις μήνες από την έναρξη ισχύος του. Η επισκόπηση του εξωδικαστικού δεν θα μείνει μόνο σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων, αλλά θα συζητηθεί και σε ανώτατο (επίπεδο), κάτι που προσδιορίζεται για μεθαύριο Πέμπτη. Έως τότε, ενδεχομένως να έχει δημοσιευτεί σε ΦΕΚ και η ΚΥΑ που θέτει τους όρους της αυτοματοποιημένης διαδικασίας, δηλαδή για οφειλές από 20.000 έως 50.000 ευρώ.

Με βάση τα στοιχεία της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους (ΕΓΔΙΧ), από την έναρξη ισχύος του νόμου έχουν επιχειρήσει να υποβάλουν αιτήσεις περίπου 12.800 οφειλέτες. Εξ αυτών, οι 2.000 απορρίφθηκαν από το σύστημα διότι δεν πληρούσαν τα κριτήρια, ενώ οι υπόλοιπες συμπληρώνονται σταδιακά, με τους οφειλέτες να αναρτούν ανά τακτά χρονικά διαστήματα τα απαραίτητα στοιχεία. Μάλιστα, περίπου 2.000 αιτήσεις είναι στο τελικό στάδιο υποβολής, ενώ έχουν οριστικοποιηθεί 300 αιτήσεις οι οποίες βρίσκονται σε φάση διαπραγμάτευσης. Ειδικότερα από τις 300 αιτήσεις, οι 190 έχουν παραπεμφθεί σε διμερή διαπραγμάτευση, καθώς σ’ αυτές τις περιπτώσεις το ύψος των οφειλών υπερβαίνει στο 85% προς έναν πιστωτή, ενώ οι υπόλοιπες 110 βρίσκονται στη διαδικασία πολυμερούς διαπραγμάτευσης με την παρουσία συντονιστή.

Ωστόσο, όπως αναφέρουν στελέχη του οικονομικού επιτελείου, οι αιτήσεις και οι αναδιαρθρώσεις θα πολλαπλασιαστούν από τη στιγμή που θα τεθεί σε εφαρμογή η αυτοματοποιημένη διαδικασία. 

Τεχνογνωσία 

Σύμφωνα με στελέχη του οικονομικού επιτελείου, μετά την ολοκλήρωση της πρώτης υπόθεσης (σ.σ.: την περασμένη Παρασκευή) τα πράγματα θα είναι ευκολότερα για τον εξωδικαστικό, καθώς αποκτάται τεχνογνωσία και ευελιξία στη ρύθμιση των οφειλών.

Όπως αναφέρουν τα ίδια στελέχη, χθες έκλεισε ακόμη μία υπόθεση, με οφειλέτη που χρωστούσε στο ΚΕΑΟ και την εφορία να επιτυγχάνει τη διαγραφή προστίμων και προσαυξήσεων 85% και 95% αντίστοιχα και να λαμβάνει περίοδο αποπληρωμής 120 δόσεων. Κατά τις ίδιες εκτιμήσεις, οι υποθέσεις που θα διευθετηθούν θα πολλαπλασιαστούν τις αμέσως επόμενες ημέρες, καθώς αναμένεται να «κλείσουν» 12-13 υποθέσεις με χρέη προς τράπεζες και άλλες 7 υποθέσεις με οφειλές σε περισσότερες από μία τράπεζες, το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία.   

Οι ενεργειακές εκκρεμότητες

Του Κώστα Δεληγιάννη 
[email protected]

Οι δύο βασικές ενεργειακές εκκρεμότητες της τρίτης αξιολόγησης, δηλαδή η δρομολόγηση της αποεπένδυσης του 40% της λιγνιτικής ισχύος της ΔΕΗ και η αναδιάρθρωση της παρουσίας της ΔΕΠΑ στην εγχώρια λιανική αγορά φυσικού αερίου, βρίσκονται στην ατζέντα της σημερινής συνάντησης του υπουργού Ενέργειας Γ. Σταθάκη με τους εκπροσώπους των θεσμών. Στην περίπτωση της αποεπένδυσης το τοπίο είναι σαφώς πιο ξεκάθαρο, αφού την προηγούμενη εβδομάδα στις απευθείας διαβουλεύσεις στις Βρυξέλλες, η αντιπροσωπεία του υπουργείου Ενέργειας κατέληξε με την DG Comp (Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού) στο χαρτοφυλάκιο των προς πώληση λιγνιτικών εργοστασίων. 

Έτσι, σήμερα ο υπουργός αναμένεται να παρουσιάσει και επίσημα στους εκπροσώπους των δανειστών το κοινά αποδεκτό «καλάθι» των μονάδων που θα εκχωρηθούν. Σε αυτές περιλαμβάνονται η «Μελίτη 1» στη Φλώρινα, η άδεια κατασκευής μίας δεύτερης μονάδας στον ίδιο ατμοηλεκτρικό σταθμό, όπως και οι «Μεγαλόπολη 3» και «Μεγαλόπολη 4» στην Πελοπόννησο.

Επίσης, μία ακόμη συνάντηση έχει προγραμματιστεί να πραγματοποιηθεί εκτός απροόπτου την Παρασκευή.  
Αν και με την οριστικοποίηση της λίστας ολοκληρώθηκαν οι διαβουλεύσεις με την DG Comp, παραμένουν ακόμη ορισμένα ανοικτά ζητήματα για να «κλειδώσει» πλήρως η συμφωνία για την αποεπένδυση, τα οποία έχουν να κάνουν με αιτήματα της ελληνικής πλευράς, που όπως η ίδια υποστηρίζει θα καταστήσουν βιώσιμο το σχέδιο. Ένα από τα σημαντικότερα είναι η επέκταση πέρα από τις 17.500 ώρες του χρόνου λειτουργίας των δύο μονάδων στο Αμύνταιο, οι οποίες θα παραμείνουν στο χαρτοφυλάκιο της ΔΕΗ. 

Σύμφωνα με το ΥΠΕΝ, η επέκταση είναι απαραίτητη τόσο για να διασφαλιστούν οι θέσεις εργασίας στις δύο μονάδες όσο και για να μην υπάρξουν προβλήματα στην τηλεθέρμανση της ευρύτερης περιοχής, που λειτουργεί από τον συγκεκριμένο ατμοηλεκτρικό σταθμό. Μάλιστα, στις διαβουλεύσεις της περασμένης εβδομάδας στις Βρυξέλλες, αν και η DG Comp σημείωσε πως δεν έχει τη δικαιοδοσία να λάβει μία τέτοια απόφαση, φέρεται να αποδέχθηκε τα επιχειρήματα της ελληνικής πλευράς και να δήλωσε πως θα στηρίξει το αίτημα προς την DG Environment (Γενική Διεύθυνση Περιβάλλοντος), η οποία είναι αρμόδια για το θέμα.