Οικονομία & Αγορές
Τρίτη, 10 Οκτωβρίου 2006 07:07

Ελαφρά διαφοροποίηση σημείωσε το πετρέλαιο

ΕΛΑΦΡΑ διαφοροποίηση σημείωσε το αργό πετρέλαιο στη Ν. Υόρκη, μετά την άνοδό του, στο πλαίσιο των σχεδίων των έξι χωρών μελών του ΟΠΕΚ, να μειώσουν την παραγωγή τους.

Το πετρέλαιο κινήθηκε ανοδικά μετά τη χθεσινή ανακοίνωση του ΟΠΕΚ ότι δεν θα συσκεφθεί για να επισημοποιήσει τη μείωση της ημερήσιας παραγωγής κατά 1 εκατ. βαρέλια, στην οποία συμφώνησε η Σαουδική Αραβία, η Αλγερία, το Κουβέϊτ, η Βενεζουέλα και η Νιγηρία. Κυβερνητική έκθεση αυτήν την εβδομάδα στις ΗΠΑ ενδέχεται να δείξει ότι τα αποθέματα στη μεγαλύτερη χώρα κατανάλωσης πετρελαίου στον κόσμο αυξήθηκαν για δεύτερη εβδομάδα, εν μέσω της υποχώρησης της ζήτησης, σύμφωνα με τους αναλυτές.

Το αργό πετρέλαιο για τα συμβόλαια του Νοεμβρίου, διαπραγματεύθηκε στα 60 δολ. το βαρέλι, 4 σεντς υψηλότερα, κατά τις ηλεκτρονικές συναλλαγές στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Ν. Υόρκης (Nymex) στις 9:53 π.μ. στη Σιγκαπούρη.

Τα συμβόλαια σημείωσαν άνοδο έως 2,6%, φθάνοντας χθες στα υψηλότερα επίπεδα μιας εβδομάδας των 61,30 δολ. το βαρέλι. Οι τιμές έκλεισαν στα 59,96 δολ. το βαρέλι, 20 σεντς υψηλότερα, μετά τη δήλωση του εκπροσώπου του προέδρου του ΟΠΕΚ Εντμουντ Νταουκόρου, ότι ο Οργανισμός δεν θα πραγματοποιήσει σύσκεψη για να επισημοποιήσει τις εθελοντικές μειώσεις της παραγωγής πετρελαίου.

Η σχεδιαζόμενη μείωση της παραγωγής είναι 3,4% σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα. Κατά τη σύσκεψή του στις 11 Σεπτεμβρίου ο ΟΠΕΚ αποφάσισε να διατηρήσει αμετάβλητη την παραγωγή των 10 μελών στα 28 εκατ. βαρέλι ημερησίως. Από τη σύσκεψη, οι τιμές του πετρελαίου μειώθηκαν 9%, φθάνοντας στα 55,13 δολ. το βαρέλι.