Οικονομία & Αγορές
Τρίτη, 10 Οκτωβρίου 2006 08:54

Κέρδη σημειώνει ο χρυσός στην Ασία

ΑΝΟΔΙΚΑ κινήθηκε ο χρυσός στην Ασία, καθώς μερίδα επενδυτών αγόρασε το πολύτιμο μέταλλο, ως εξασφάλιση έναντι της πιθανής ανόδου των τιμών του πετρελαίου αυτόν τον χειμώνα.

Το αργό πετρέλαιο σημείωσε περαιτέρω άνοδο κατά τη διαπραγμάτευσή του στην Ασία, διευρύνοντας τα χθεσινά κέρδη του, στο πλαίσιο των σχεδίων των έξι μελών χωρών του ΟΠΕΚ, να μειώσουν την παραγωγή τους. Συνήθως οι τιμές του πετρελαίου κινούνται ανοδικά τον χειμώνα στο Βόρειο Ημισφαίριο της Γης, όπου αυξάνεται η ζήτηση για θέρμανση. Χρυσός και πετρέλαιο κινούνται αναλόγως μεταξύ τους από τη στιγμή που άγγιξαν τα υψηλότερα επίπεδα ρεκόρ, τον Μάϊο και τον Ιούλιο, αντιστοίχως.

Ο χρυσός για άμεση παράδοση σημείωσε άνοδο έως 2,90 δολ., ποσοστό 0,5%, φθάνοντας στα 580 δολ. η ουγγιά και διαπραγματεύθηκε στα 579,10 δολ. η ουγγιά στις 11 π.μ., ώρα Σιγκαπούρης. Χθες το πολύτιμο μέταλλο σημείωσε άνοδο 0,5%.

Ο χρυσός έχει υποχωρήσει 21% από τα υψηλότερα επίπεδα 26 ετών στα οποία αναρριχήθηκε στα μέσα Μαΐου και στα 732 δολ. η ουγγιά. Το 1980 ο χρυσός άγγιξε τα επίπεδα ρεκόρ των 850 δολ. η ουγγιά μετά την άνοδο του πληθωρισμού στις ΗΠΑ στο 12%. Οι τιμές του πετρελαίου έχουν υποχωρήσει 23% από τα επίπεδα ρεκόρ των 78,40 δολ. το βαρέλι στα οποία αναρριχήθηκαν στα μέσα Ιουλίου. Σήμερα το αργό πετρέλαιο για τα συμβόλαια του Νοεμβρίου, σημείωσε άνοδο έως 0,2%.

Ο χρυσός για τα συμβόλαια του Δεκεμβρίου σημείωσε ελαφρά διαφοροποίηση στα 583 δολ. η ουγγιά στο Comex του Χρηματιστηρίου Εμπορευμάτων της Ν. Υόρκης (Nymex) στις 11 π.μ., ώρα Σιγκαπούρης. Χθες, σημείωσε άνοδο 1,0%.