ΤΗ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ άνοδο δύο ημερών σε χρονικό διάστημα 18 ετών σημείωσαν οι τιμές του σταριού, καθώς ανησυχία επικρατεί ότι η ξηρασία θα μειώσει ακόμη περισσότερο την παραγωγή της Αυστραλίας, της τρίτης μεγαλύτερης χώρας εξαγωγής του δημητριακού στον κόσμο.
Οι τιμές αναρριχήθηκαν στο ημερήσιο επιτρεπτό όριο για δεύτερη ημέρα, φθάνοντας στα υψηλότερα επίπεδα 10 ετών, καθώς ο ξηρός καιρός μείωσε τη συγκομιδή στις ΗΠΑ, την Ινδία και την Ευρώπη. Υπάρχει ανησυχία για την παραγωγή στην Αυστραλία, η οποία ενδέχεται να μειωθεί κάτω από τα χαμηλότερα επίπεδα ρεκόρ των 9,6 εκατ. τόνων το 2002, σύμφωνα με την σημερινή πρόβλεψη της AgRisk Management Pty., που εδρεύει στο Σύδνεϋ.
«Η κατάσταση της ξηρασίας στην Αυστραλία πηγαίνει από το κακό στο χειρότερο, οπότε είναι πολύ πιθανόν η παραγωγή να φτάσει φέτος σε χαμηλά επίπεδα ρεκόρ», είπε ο Μπρετ Στίβενσον, γενικός διευθυντής της AgRisk.
Το σιτάρι για τα συμβόλαια του Δεκεμβρίου σημείωσε άνοδο 30 σεντς, ποσοστό 6,1%, φθάνοντας στα 5,24 δολ. ανά μπούσελ στις 2:49 μ.μ. ώρα Σιγκαπούρης, κατά τις ηλεκτρονικές συναλλαγές στο Χρηματιστήριο του Σικάγο και στα υψηλότερα επίπεδα από τον Ιούνιο του 1996.
Η άνοδος 12,93% που σημείωσε χθες το σιτάρι ήταν μεγαλύτερη της ανόδου 12,4% που είχε σημειώσει το προϊόν στις 16 Οκτωβρίου του 2002 και η μεγαλύτερη μέσα σε δύο ημέρες από την 1η Ιουλίου του 1988, όταν οι τιμές είχαν σημειώσει άνοδο 13,3% εξ αιτίας της ξηρασίας στις ΗΠΑ. Η τιμή του σιταριού σημείωσε άνοδο 54% πέρυσι στο Χρηματιστήριο του Σικάγο.
«Η παραγωγή στη Δυτική Αυστραλία το 2002 ήταν καλύτερη από τη φετινή», ανέφερε ο Στίβενσον, συμπληρώνοντας: «Εάν βρέξει στα τέλη του Οκτωβρίου έως τις αρχές του Νοεμβρίου, οι καλλιέργειες ενδέχεται να ευνοηθούν σε αυτήν την περιοχή και η παραγωγή να υπερβεί τα 10 εκατ. τόνους, εάν είμαστε αισιόδοξοι».
Το σιτάρι φυτεύεται στην Αυστραλία τον Μάϊο και τον Ιούνιο και η εσοδεία μαζεύεται τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο.
Οι προσδοκίες ότι το υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ θα αναθεωρήσει προς τα κάτω την εκτίμησή του για τις παγκόσμιες προμήθειες σταριού στη μηναία έκθεσή του στις 12 Οκτωβρίου, επηρέασαν ανοδικά τις τιμές του προϊόντος, σύμφωνα με τον Παρκ Γιανγκ Τζιν, διευθυντή της Daehan Flour Mills Co. στη Σεούλ.
«Ο κόσμος ανησυχεί για την κατάσταση των καλλιεργειών στο νότιο ημισφαίριο και ειδικότερα στην Αυστραλία», επεσήμανε ο ίδιος.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της AWB Ltd. του μονοπωλίου εξαγωγής σταριού της Αυστραλίας, η χώρα ενδέχεται να παράγει 12 έως 15 εκατ. μετρικούς τόνους σταριού φέτος.
Η ξηρασία μείωσε την παραγωγή των ΗΠΑ κατά 14% και οδήγησε την Ινδία, τη δεύτερη χώρα παραγωγής και κατανάλωσης του προϊόντος στον κόσμο, να εισάγει σιτάρι, για πρώτη φορά μέσα σε έξι χρόνια.
Η παγκόσμια παραγωγή το έτος που λήγει τον Ιούνιο του 2007 θα είναι 588 εκατ. τόνοι, σύμφωνα με την πρόβλεψη του International Grains Council στις 28 Σεπτεμβρίου. Αυτή είναι 0,8% χαμηλότερη της προηγούμενης πρόβλεψης τον Αύγουστο και 4,9% χαμηλότερη από το προηγούμενο έτος.
Τα αποθέματα σιταριού προβλέπεται να μειωθούν στα 126,4 εακτ. μετρικούς τόνους στις 31 Μαΐου του 2007, από 146,1 εκατ. μετρικούς τόνους στα τέλη Μαΐου του 2006 και τα χαμηλότερα επίπεδα από το 1982, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ στις 12 Σεπτεμβρίου. Η παγκόσμια ζήτηση θα υπερβεί την παραγωγή για έκτο έτος τα τελευταία επτά χρόνια, σύμφωνα με το υπουργείο.
Η άνοδος των τιμών του σιταριού ενδέχεται να μειώσει τη διάθεση του προϊόντος για ζωοτροφές και να ωθήσει υψηλότερα τις τιμές τιμές του καλαμποκιού, που επίσης χρησιμοποιείται ως ζωοτροφή, σύμφωνα με τον Ακιο Σιμπάτα, διευθυντή του Marubeni Research Institute, μιλώντας σήμερα στο Τόκυο.
Το καλαμπόκι για τα συμβόλαια του Δεκεμβρίου σημείωσε άνοδο έως 3,5 σεντς, ποσοστό 1,2%, φθάνοντας τα 2,93 δολ. ανά μπούσελ, τα ψηλότερα επίπεδα για τα πιο διαπραγματεύσιμα συμβόλαια από τον Ιούνιο του 2004.