Οικονομία & Αγορές
Τρίτη, 10 Οκτωβρίου 2006 12:57

Ιαπωνία: Χαμηλότερη η αύξηση των παραγγελιών μηχανολογικού εξοπλισμού

ΧΑΜΗΛΟΤΕΡΗ των εκτιμήσεων αύξηση σημείωσαν τον Αύγουστο οι παραγγελίες μηχανολογικού εξοπλισμού στην Ιαπωνία, καταδεικνύοντας ότι οι επενδύσεις των εταιρειών ενδέχεται να υποχωρήσουν στη δεύτερη σε μέγεθος οικονομία στον κόσμο.

Οι παραγγελίες μηχανολογικού εξοπλισμό στον ιδιωτικό τομέα, εκτός της ναυτιλίας και των εταιρειών κοινής ωφελείας, αυξήθηκαν 6,7% - εποχιακώς προσαρμοσμένες – στο 1,08 τρισ. γιέν (9,1 δισ. δολ.) έναντι του Ιουλίου, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της κυβέρνησης στο Τόκυο. Κατά μέσον όρο 29 οικονομικοί αναλυτές, που ρωτήθηκαν από το Bloomberg News προέβλεπαν ότι οι παραγγελίες μηχανολογικού εξοπλισμού θα σημείωναν αύξηση 11,2%.

Οι χαμηλότερες επενδύσεις των ιαπωνικών επιχειρήσεων, ενδέχεται να ωθήσουν την Κεντρική Τράπεζα της χώρας, να διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκια, μέχρι το επόμενο έτος.

Ο δείκτης Nikkei σημείωσε άνοδο 0,3%, φθάνοντας στις 16.477,25 μονάδες κατά το τέλος της συνεδρίασης στο Χρηματιστήριο του Τόκυο, περιορίζοντας τα κέρδη του έως 1,1%. Ο Topix σημείωσε ελαφρά διαφοροποίηση κλείνοντας στις 1.634,83 μονάδες, μετά την άνοδο 0,7% που σημείωνε νωρίτερα.

Οι παραγγελίες μηχανολογικού εξοπλισμού τους τρεις στους έξι μήνες, μειώθηκαν 16,7% τον Ιούλιο, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη μείωση σε χρονικό διάστημα περίπου 20 ετών.