Οικονομία & Αγορές
Τετάρτη, 11 Οκτωβρίου 2006 15:57

Αλογοσκούφης: Λιγότερη εξάρτηση από τους πόρους της Ε.Ε., μεγαλύτερη διαπραγματευτική ισχύ

Μετά από 25 χρόνια ένταξης της χώρας στην Ε.Ε., η Ελλάδα κατατάσσεται στη μέση σε ό,τι αφορά το βιοτικό επίπεδο και πρέπει να συνηθίσουμε ότι μετά το 2013 η Ελλάδα θα πάψει να δέχεται τόσους πολλούς πόρους όσο σήμερα. Αυτό το γεγονός πρέπει να το χαιρετήσουμε, γιατί δείχνει ότι υπήρξε πρόοδος στην Ελλάδα, τόνισε ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ. Γιώργος Αλογοσκούφης, σε ομιλία του με θέμα «Η πολιτική των μεταρρυθμίσεων», που διοργάνωσε το Ινστιτούτο Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής.

Επίσης, ο υπουργός είπε ότι η αναθεώρηση στους εθνικούς λογαριασμούς ήταν απαραίτητη, καθώς το βιοτικό επίπεδο στην Ελλάδα είναι υψηλότερο απ' ό,τι φαινόταν στα στατιστικά στοιχεία. Και κατέληξε πως πρέπει να αφήσουμε πίσω μας πλέον τη νοοτροπία της εξάρτησης από τους πόρους της Ε.Ε. για να αυξηθεί και η διαπραγματευτική μας ισχύ μέσα στην ευρωπαϊκή οικογένεια. «Για πολλά χρόνια η Ελλάδα λειτουργούσε με μία παθητική, αμυντική λογική. Βλέπαμε την Ευρωπαϊκή Ενωση σαν μια τράπεζα. Είναι σαφές, όμως, ότι μία χώρα δεν μπορεί να έχει κύρος και αξιοπιστία όταν βλέπει με αυτό τον τρόπο τις σχέσεις με την Ε.Ε.», πρόσθεσε.

Αναφερόμενος στις μεταρρυθμίσεις, επέμεινε ότι η ενημέρωση και ο διάλογος είναι απαραίτητα στοιχεία διότι, αν δεν πειστεί η κοινωνία, μπορεί να μην οδηγήσουν πουθενά.

Ο κ. Αλογοσκούφης υπερασπίστηκε την ακολουθούμενη πολιτική, «διότι είχαμε σαφή εντολή μετά τις εκλογές του Μαρτίου 2004: "αλλάξτε τα πράγματα"».

Ο υπουργός Οικονομίας είπε ότι εξακολουθεί να υπάρχει διάσπαρτη φοροδιαφυγή, η οποία αφορά μικρές οικονομικές μονάδες. Ο υπουργός αναφέρθηκε επίσης και στις προκλήσεις, οι οποίες υπάρχουν για να πετύχει μια οικονομία τον μετασχηματισμό της. Μεταξύ των προκλήσεων αυτών είναι η καινοτομία και η επιχειρηματικότητα, η εξωστρέφεια και η εκπαίδευση.