Σε οργασμό ανάπτυξης βρίσκεται αυτή την εποχή η αεροπορική αγορά, με την Ελλάδα να στοχεύει το 2018 να διακινήσει 55 εκατομμύρια επιβάτες από τα αεροδρόμια της χώρας, τα οποία παρουσιάζουν ραγδαία άνοδο των πτήσεων.
Από την έντυπη έκδοση
Του Φάνη Ζώη
[email protected]
Σε οργασμό ανάπτυξης βρίσκεται αυτή την εποχή η αεροπορική αγορά, με την Ελλάδα να στοχεύει το 2018 να διακινήσει 55 εκατομμύρια επιβάτες από τα αεροδρόμια της χώρας, τα οποία παρουσιάζουν ραγδαία άνοδο των πτήσεων.
Η καθιέρωση της Αθήνας σε έναν εκ των δημοφιλέστερων προορισμών αστικού τουρισμού της Ευρώπης τα τελευταία χρόνια, σε συνδυασμό με τη γενικότερη εντυπωσιακή ανάκαμψη του τουριστικού ρεύματος προς την Ελλάδα, έχει καταστήσει τον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος» πολύ ελκυστικό.
Αυτό, σύμφωνα με πληροφορίες, οδηγεί -μετά την Air China- να ξεκινήσει πτήσεις προς την Ελλάδα από το 2018 η China Eastern, αεροπορική εταιρεία που θα συνδέει την Αθήνα με τη μεγάλη τουριστική αγορά της Σαγκάης. Την ίδια ώρα η Gulf Air από τον Απρίλιο αυξάνει τις πτήσεις της από το Μπαχρέιν προς την Ελλάδα κάνοντας την πτήση καθημερινή, ενώ παράλληλα διευρύνει και τη σεζόν έως τον Νοέμβριο διαβλέποντας υψηλή ζήτηση από Αυστραλία τόσο προς την Αθήνα όσο και προς τα νησιά. Παράλληλα και η καναδική Air Transat αυξάνει σε 6 τις πτήσεις της προς Αθήνα από Μόντρεαλ και Τορόντο συνδέοντάς τους με προορισμούς όπως το Βανκούβερ και το Κάλγκαρι, διευρύνοντας ταυτόχρονα και τη σεζόν.
Ναυαρχίδα στη διεύρυνση της κίνησης του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών παραμένει η Aegean Airlines η οποία αύξησε το πρόγραμμά της για το 2018 με 18 νέα δρομολόγια σε 11 νέους προορισμούς από τη βάση της Αθήνας (Τορίνο, Παλέρμο, Μπολόνια και Λαμέτζια Τέρμε στην Ιταλία, Μάλαγα στην Ισπανία, Βασιλεία στην Ελβετία, Ζάγκρεμπ και Ζαντάρ στην Κροατία, Βίλνιους στη Λιθουανία, Κλουζ Ναπόκα στη Ρουμανία και Σκόπια στην ΠΓΔΜ) και 7 νέα δρομολόγια από την Περιφέρεια (Κέρκυρα - Μόσχα, Σαντορίνη - Τελ Αβίβ, Μύκονος - Τελ Αβίβ, Μύκονος- Βηρυτός, Ρόδος - Λιόν, Ρόδος - Βηρυτός, Ηράκλειο - Βηρυτός). Αυτό εν συνόλω περιλαμβάνει ένα δίκτυο 153 προορισμών, σε 44 συνολικά χώρες, με 16,6 εκατ. διαθέσιμες θέσεις, 700.000 περισσότερες από το 2017.
Συνεχίζοντας τη στρατηγική εστίασης στην ενίσχυση του κόμβου της Αθήνας, η οποία επιφέρει οφέλη τόσο για την ίδια την πόλη, αναφέρει o CEO της εταιρείας Δημ. Γερογιάννης, όσο και για τις άλλες περιοχές και τα νησιά της χώρας, η Aegean το 2018 θα συνδέει την ελληνική πρωτεύουσα με 81 προορισμούς εξωτερικού.
Επιπλέον, από τις 2 Νοεμβρίου έχει ανοίξει τα φτερά της η Air Mediterranean, η νέα αεροπορική εταιρεία με έδρα την Ελλάδα και βάση το αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος», η οποία είναι αποτέλεσμα μιας λιβανοκουβετιανής επένδυσης. Πέραν του Τζορτζ Χάλακ που ηγείται του σχήματος των λιβανέζικων κεφαλαίων, από κοινού συμμετέχει και ο σεΐχης Χαμάντ Αλ Θανί, ιδρυτής της Qatar Airways. Όπως ανακοινώθηκε κατά την επίσημη παρουσίαση της Air Mediterranean, ο νέος αερομεταφορέας, ο οποίος κατέγραψε για την καλοκαιρινή σεζόν αεροπορικό έργο με πτήσεις τσάρτερ από Ρωσία, Βρετανία και Β. Ευρώπη, θα ξεκινήσει πτήσεις από και προς Αθήνα σε 6 προορισμούς: Βαγδάτη, Χαρτούμ, Καζαμπλάνκα, Λονδίνο, Στοκχόλμη και Τζέντα.
Στόχος όπως επισημάνθηκε είναι να ανοίξει προορισμούς που φαντάζουν εξωτικοί αλλά και απόμακροι λόγω των γεωπολιτικών συνθηκών εξυπηρετώντας αφενός τους επιχειρηματίες που κινούνται μεταξύ των προορισμών κι αφετέρου την ανάγκη ταξιδιών της αραβικής διασποράς σε Σουηδία και Βρετανία.
Υπενθυμίζεται ότι το 2018 από τον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών ξεκινά 8 νέα δρομολόγια προς Ουγγαρία, Βουλγαρία, Ρουμανία, Γεωργία, Λιθουανία, Δημοκρατία της Μολδαβίας και Πολωνία η αεροπορική εταιρεία χαμηλού κόστους στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη Wizz Air.
Εν τω μεταξύ, τη δραστηριότητά της στην ελληνική αγορά με απευθείας πτήσεις από την Αθήνα προς τη Λάρνακα επεκτείνει και η κυπριακή αεροπορική εταιρεία Tus Airways: «Τhe Ultimate Schedule». Στόχος της εταιρείας είναι να συνδέσει την Κύπρο και την Ελλάδα με τις χώρες της Ανατολικής Μεσογείου και της Ευρώπης. Οι νέες πτήσεις μεταξύ της Αθήνας και Λάρνακας θα ξεκινήσουν από την 1η Δεκεμβρίου, με τρία δρομολόγια ανά εβδομάδα.
Επίσης την πτήση από την Αθήνα προς το Τόκιο με ενδιάμεσο σταθμό το Κάιρο επανέφερε από το τέλος του περασμένου μήνα, στο πλαίσιο της ενίσχυσης του δικτύου της, ο εθνικός αερομεταφορέας της Αιγύπτου και μέλος της Star Alliance, η Egyptair. Ο εθνικός αερομεταφορέας της Αιγύπτου θα πραγματοποιεί τη συγκεκριμένη πτήση μία φορά την εβδομάδα, έχοντας ως στόχο σταδιακά να αυξήσει τη συχνότητα των δρομολογίων.
Ενισχυμένη η Θεσσαλονίκη
Σε ό,τι αφορά τη Θεσσαλονίκη, πέντε αεροπορικές εταιρείες δρομολογούν 13 νέες πτήσεις από και προς το αεροδρόμιο «Μακεδονία» για το καλοκαίρι του 2018, σύμφωνα με όσα δηλώνει ο γενικός διευθυντής Εμπορικής και Επιχειρηματικής Ανάπτυξης της Fraport Greece Γιώργος Βήλος.
Σύμφωνα με τον ίδιο, σε συνέχεια της ανακοίνωσης της Qatar Airways για την απευθείας αεροπορική σύνδεση Ντόχα - Θεσσαλονίκη από τα τέλη Μαρτίου του 2018, 13 πτήσεις αναμένεται να ανακοινωθούν από πέντε εταιρείες που θέλουν να εντάξουν νέες πτήσεις προς Θεσσαλονίκη και συγκεκριμένα από jet2, Eurowings, Germania, SAS, Ryanair και Wizz Air.
Με βάση αυτά τα δεδομένα η Fraport Greece προβλέπει αύξηση της κίνησης κατά τη θερινή περίοδο 2018. Στο δεκάμηνο του 2017 στο αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης καταγράφηκε αύξηση κατά 600.000 επιπλέον επιβάτες, όταν στο σύνολο του 2016 το αεροδρόμιο της πόλης παρουσίασε συνολική επιβατική κίνηση 5,7 εκατομμυρίων επιβατών, με τους επιβάτες εξωτερικού να αποτελούν τον κυριότερο μοχλό ανάπτυξης. Στόχος της ελληνογερμανικής εταιρείας είναι το άνοιγμα και στην ασιατική αγορά, που τα νούμερα προς το παρόν είναι φτωχά, καθώς στη Θεσσαλονίκη μέχρι στιγμής φτάνουν αεροπορικά 45.000 Ασιάτες και Αυστραλοί, κάνοντας μετεπιβιβάσεις μέσω άλλων αεροδρομίων.
Τέλος, τη Θεσσαλονίκη με τη Νυρεμβέργη, με συχνότητα δύο εβδομαδιαίων πτήσεων για το καλοκαιρινό πρόγραμμα του 2018, το οποίο θα ξεκινήσει τον Μάρτιο, θα συνδέει η Ryanair.