Οικονομία & Αγορές
Πέμπτη, 12 Οκτωβρίου 2006 19:30

Καταβολή επιδότησης στους καπνοπαραγωγούς ποικιλίας μπασμά

O Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Αλέξανδρος Κοντός ανακοίνωσε ότι διευθετήθηκε η εκκρεμότητα της καταβολής της επιδότησης στους καπνοπαραγωγούς ποικιλίας μπασμά συγκομιδής έτους 2005, οι οποίοι διέθεσαν το προϊόν τους μετά τις 30/5/2006, ημερομηνία λήξης της προθεσμίας παράδοσης των καπνών.

Η σχετική απόφαση που υπέγραψε ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων αναφέρεται σε ποσότητα 2.000 τόνων καπνού ποικιλίας μπασμά και το ύψος των ενισχύσεων, η καταβολή των οποίων θα ξεκινήσει άμεσα, ανέρχεται σε 7,5 εκατ. ευρώ.

Πέραν αυτών, ο κ. Κοντός ανακοίνωσε ότι εντός της επόμενης εβδομάδας θα εκδοθεί Κοινή Υπουργική Απόφαση σχετικά με τη λήψη μέτρων για την εύρυθμη λειτουργία της αγοράς στον τομέα καπνού καλλιεργητικής περιόδου 2006.

Η ΚΥΑ, μεταξύ άλλων, προβλέπει:

- Τη θέσπιση των αναγκαίων μέτρων ελέγχου της καταβολής της πρόσθετης ενίσχυσης (ποιοτικό παρακράτημα), και γενικότερα της πλήρους διασφάλισης και ομαλής εκτέλεσης των διαδικασιών παραλαβής και πληρωμής των καπνοπαραγωγών από τις μεταποιητικές επιχειρήσεις.

- Τη σύναψη των συμβάσεων καλλιέργειας μέχρι την 15η Ιουνίου εκάστου έτους, ενώ κατ' εξαίρεση για την εσοδεία 2006 η ημερομηνία αυτή ορίζεται η 15η Νοεμβρίου 2006. Σημειώνεται ότι οι συμβάσεις καλλιέργειας υπογράφονται μεταξύ πρωτοβάθμιων καπνικών συνεταιρισμών ενεργών παραγωγών ή κοινοπραξιών ομάδων ενεργών παραγωγών Αγροτικών Συνεταιρισμών Οργανώσεων και Μεταποιητικών επιχειρήσεων, τουλάχιστον σε επίπεδο νομού και κατατίθενται στον ΟΠΕΚΕΠΕ, το αργότερο σε 15 ημέρες, μετά την υπογραφή τους από τα συμβαλλόμενα μέρη. Δίνεται επίσης η δυνατότητα στους καπνοπαραγωγούς που το επιθυμούν να μην προχωρήσουν σε σύναψη συμβολαίων, υπό την προϋπόθεση να το δηλώσουν με Υπεύθυνη Δήλωση τους στον οικείο καπνικό συνεταιρισμό.

- Την υποχρέωση των μεταποιητικών επιχειρήσεων, με τη γνωστοποίηση του προγράμματος καταβολών στους παραγωγούς και τις αρμόδιες Υπηρεσίες που αναφέρονται ανωτέρω να καταθέσουν εγγυητική επιστολή καλής εκτέλεσης της πληρωμής ύψους 100% της εμπορικής αξίας, για να έχουν το δικαίωμα να παραλάβουν καπνά από τους παραγωγούς.

- Την κατάπτωση μερικώς ή ολικών των εγγυητικών επιστολών που έχουν κατατεθεί στην περίπτωση μη παραλαβής των καπνών από τη μεταποιητική επιχείρηση ή μη εξόφλησης των παραγωγών μέχρι και την 15η Μαϊου, ενώ στην περίπτωση μη παραλαβής των καπνών μέχρι την καταληκτική ημερομηνία παραλαβών(30 Απριλίου), οι συνεταιριστικές οργανώσεις δικαιούνται να προβούν σε μεταβίβαση της σύμβασής τους σε άλλη μεταποιητική επιχείρηση.

- Τέλος, την επιβολή κυρώσεων στις μεταποιητικές επιχειρήσεις που δεν τηρούν τις προϋποθέσεις της ΚΥΑ. Συγκεκριμένα, προβλέπεται η διακοπή των παραλαβών καπνού για ένα χρόνο και η άρση της άδειας λειτουργίας τους από τις αρμόδιες Υπηρεσίες των οικείων Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων.