Οικονομία & Αγορές
Παρασκευή, 13 Οκτωβρίου 2006 07:49

Ιαπωνία: Αμετάβλητα στο 0,25% τα βασικά επιτόκια δανεισμού

ΑΜΕΤΑΒΛΗΤΑ, στο 0,25%, διατήρησε η Κεντρική Τράπεζα της Ιαπωνίας τα βασικά επιτόκια δανεισμού, για τρίτο μήνα, καταδεικνύοντας ότι η οικονομία δεν αναπτύσσεται με τόσο ταχύ ρυθμό για την αύξηση του κόστους δανεισμού, το οποίο συγκαταλέγεται μεταξύ των μικρότερων των μεγάλων οικονομιών του κόσμου.

Σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση, το διοικητικό συμβούλιο της Bank of Japan, ψήφισε ομόφωνα τη διατήρηση των βασικών επιτοκίων στο 0,25%. Τα επιτόκια αυξήθηκαν για πρώτη φορά σε χρονικό διάστημα περίπου έξι ετών, τον Ιούλιο.

Την περασμένη εβδομάδα η έκθεση της Κεντρικής Τράπεζας, Tankan, για την επιχειρηματική εμπιστοσύνη, έδειξε ότι οι εταιρείες σχεδιάζουν να αυξήσουν τις επενδύσεις τους με τον ταχύτερο ρυθμό σε 16 χρόνια.

Το γιέν διαπραγματεύθηκε στα 119,27 έναντι του δολαρίου των ΗΠΑ στη 1:32 μ.μ. στο Τόκυο, από 119,17 που ήταν πριν από την απόφαση για τη διατήρηση των επιτοκίων. Το ιαπωνικό νόμισμα οδεύει να σημειώσει απώλειες για τρίτη εβδομάδα έναντι του αμερικανικού νομίσματος, καθώς εικάζεται ότι δεν θα υπάρξει αύξηση των επιτοκίων, φέτος.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις της BOJ τον Απρίλιο, η οικονομία της Ιαπωνίας προβλέπεται να αναπτυχθεί με ρυθμό 2,4% τη χρήση που λήγει στις 31 Μαρτίου του 2007 και 2% κατά την επόμενη χρήση. Ο δομικός πληθωρισμός, προβλέπεται να αυξηθεί 0,6% την τρέχουσα χρήση και 0,8% την επόμενη. Η τράπεζα θα ανακοινώσει τις εκτιμήσεις της για την προοπτική της οικονομίας της χώρας, στις 31 Οκτωβρίου.