Την εμφανή βελτίωση ορισμένων δεικτών της ελληνικής οικονομίας καταγράφει η Handelsblatt, κάνοντας ωστόσο λόγο για «απατηλή ανάκαμψη της Ελλάδας». Η οικονομική εφημερίδα του Ντύσσελντορφ δημοσιεύει δισέλιδο γράφημα με οικονομικά στοιχεία που αφορούν τη χώρα και εστιάζει στο πρόβλημα του υπέρογκου χρέους.
Την εμφανή βελτίωση ορισμένων δεικτών της ελληνικής οικονομίας καταγράφει η Handelsblatt, κάνοντας ωστόσο λόγο για «απατηλή ανάκαμψη της Ελλάδας». Η οικονομική εφημερίδα του Ντύσσελντορφ δημοσιεύει δισέλιδο γράφημα με οικονομικά στοιχεία που αφορούν τη χώρα και εστιάζει στο πρόβλημα του υπέρογκου χρέους.
«Η Ελλάδα έχει λάβει από το 2010 οικονομική βοήθεια ύψους σχεδόν 256 δισ. ευρώ προκειμένου να αποφύγει μια χρεοκοπία. Αυτό το ποσό αντιστοιχεί σχεδόν σε όσα χρήματα έλαβαν από κοινού η Πορτογαλία, η Ιρλανδία, η Κύπρος και η Ισπανία. Ωστόσο η κρίση σε καμία περίπτωση δεν έχει ξεπεραστεί. Παρότι η οικονομία αναπτύσσεται και πάλι, είναι αβέβαιο το πώς θα κατορθώσει η Ελλάδα να ξεπληρώσει ποτέ το χρέος της», υπογραμμίζει η Handelsblatt.
Η ίδια εφημερίδα εστιάζει ακόμη στο πρόβλημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων που απειλούν τις ελληνικές τράπεζες. Σε ανταπόκρισή της από την Αθήνα επισημαίνει μεταξύ άλλων ότι «οι ελληνικές τράπεζες βρίσκονται αντιμέτωπες με αυξανόμενες αντιστάσεις στην προσπάθειά τους να μειώσουν τα κόκκινα δάνειά τους. Ουσιαστικά τα ακίνητα που έχουν κατασχεθεί θα πρέπει να πωλούνται. Ωστόσο βίαιες διαμαρτυρίες και μια απεργία (σ.σ. των συμβολαιογράφων) καθυστερούν τους πλειστηριασμούς».
Η Handelsblatt επισημαίνει ότι οι ελληνικές τράπεζες μένουν πίσω στη διαδικασία περιορισμού των κόκκινων δανείων κι ενώ τα stress tests της ΕΚΤ επίκεινται σε λίγους μήνες. Ο Γερμανός ανταποκριτής θεωρεί ότι η ελληνική κυβέρνηση βρίσκεται σε δίλημμα, σχολιάζοντας ότι από τη μία ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έχει υποσχεθεί να προστατεύσει υπερχρεωμένους ιδιοκτήτες ακινήτων, από την άλλη γνωρίζει όμως οι καθυστερήσεις στον περιορισμό των κόκκινων δανείων ενδέχεται να θέσουν σε κίνδυνο τη σχεδιαζόμενη έξοδο της Ελλάδας από τα προγράμματα προσαρμογής τον Αύγουστο του 2018, όπως και τον στόχο της επιστροφής στις αγορές.
Ο αρθρογράφος υπενθυμίζει ότι ο Αλέξης Τσίπρας ως επικεφαλής της αντιπολίτευσης επικαλείτο το σύνθημα «Κανένα σπίτι σε χέρια τραπεζίτη». Σήμερα «η κυβέρνηση θέλει να αποφύγει σκληρούς χειρισμούς προκειμένου να κατευνάσει τους επικριτές. Ακίνητα με εμπορική αξία έως 300.000 ευρώ δεν θα πρέπει να τίθενται σε πλειστηριασμό, ανακοίνωσε ο Έλληνας υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής. Σε αυτό συμφώνησαν η ελληνική κυβέρνηση με τις τράπεζες, μετέδωσαν ελληνικά μέσα ενημέρωσης. Ο Νίκος Καραμούζης, πρόεδρος της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών, το διαψεύδει εμφατικά: "Δεν υπάρχει τέτοια συμφωνία"», δήλωσε στη Handelsblatt ο πρόεδρος της ΕΕT, διευκρινίζοντας ότι οι τράπεζες θέλουν αρχικά να επικεντρωθούν στην αντιμετώπιση των πιο σοβαρών περιπτώσεων. Ο Νίκος Καραμούζης υπογραμμίζει ότι η διαδικασία των πλειστηριασμών πρέπει να προχωρήσει με ταχείς ρυθμούς και προειδοποιεί: «Εάν οι στρατηγικοί κακοπληρωτές σχηματίσουν την εντύπωση ότι μπορούν απλά να αγνοήσουν τις δεσμεύσεις τους, οι τράπεζες και η ελληνική οικονομία συνολικά απειλούνται να οδηγηθούν σε μια αδιέξοδη κατάσταση».