Οικονομία & Αγορές
Παρασκευή, 13 Οκτωβρίου 2006 11:28

Aνακάμπτει το γιέν έναντι του δολαρίου

ΑΝΟΔΙΚΑ κινήθηκε το γιέν, μετά τη δήλωση του διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας της Ιαπωνίας, Τοσιχίκο Φουκούϊ, ότι δεν μπορεί να αποκλείσει μια αύξηση των επιτοκίων φέτος.

Ο Φουκούϊ, που μαζί με τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου της τράπεζας, διατήρησαν αμετάβλητα τα επιτόκια στο 0,25% για τρίτο μήνα, είπε χθες ότι το κόστος δανεισμού θα αυξηθεί σταδιακά και με προσοχή, μετά την αύξησή του για πρώτη φορά σε έξι χρόνια τον Ιούλιο. Τα σχόλιά του ώθησαν κάποιους επενδυτές να προχωρήσουν σε επενδύσεις στο εξωτερικό, επιδιώκοντας υψηλότερες αποδόσεις.

Το ιαπωνικό νόμισμα σημείωσε άνοδο στα 119,16 έναντι του δολαρίου των ΗΠΑ στις 8:44 π.μ. στο Λονδίνο, από 119,38 που ήταν αργά χθες στη Ν. Υόρκη. Εναντι του ευρώ το γιέν διαπραγματεύθηκε στα 149,67 από 149,86.

Σήμερα η Bank of Japan είπε ότι η οικονομία αναπτύσσεται με μέτριο ρυθμό, διατηρώντας τις εκτιμήσεις της αμετάβλητες για τρίτο μήνα. Διαφορετική έκθεση της τράπεζας έδειξε σήμερα ότι οι τιμές παραγωγού αυξήθηκαν 3,6% τον Σεπτέμβριο, τα μέγιστα, σε χρονικό διάστημα 25 ετών.