Οικονομία & Αγορές
Παρασκευή, 13 Οκτωβρίου 2006 11:42

Posco: Χαμηλότερα κέρδη και τέταρτο τρίμηνο

ΧΑΜΗΛΟΤΕΡΑ κέρδη εμφάνισε για τέταρτο τρίμηνο η τέταρτη μεγαλύτερη εταιρεία παραγωγής ατσαλιού στον κόσμο, Posco, αποτέλεσμα του ανταγωνισμού από την Κίνα, που ώθησε χαμηλότερα τις τιμές του μετάλλου.

Τα καθαρά κέρδη μειώθηκαν 17%, φθάνοντας στα 880 δισ. ουόν (922 εκατ. δολ) το τρίτο τρίμηνο που έληξε στις 30 Σεπτεμβρίου από 1,06 τρισ. ουόν, πριν από ένα χρόνο, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της εταιρείας, που εδρεύει στη Ν. Κορέα. Οι πωλήσεις της μειώθηκαν 2,9%, φθάνοντας στα 5,3 τρισ. ουόν.

Ο ανώτατος εκτελεστικός διευθυντής της εταιρείας, Λι Κου Τάεκ, σχεδιάζει να διπλασιάσει την παραγωγή στα 60 εκατ. μετρικούς τόνους σε τρεις δεκαετίες, με την επέκταση στο εξωτερικό και στόχο τον περιορισμό των κινεζικών ανταγωνιστριών. Επίσης, βρίσκεται στο στάδιο των διαπραγματεύσεων με την Nippon Steel Corp. της Ιαπωνίας ώστε να αυξήσουν την άμυνά τους έναντι της Mittal Steel Co., που εξαγόρασε την Arcelor SA αντί ποσού 38,3 δισ. δολαρίων.

Ανοδικά κινήθηκαν οι μετοχές της Posco για πέμπτη ημέρα και σε ποσοστό 2,8%, φθάνοντας στα 255.500 ουόν η μία στη Σεούλ. Τα κέρδη της εταιρείας ανακοινώθηκαν μετά το τέλος της συνεδρίασης στο Χρηματιστήριο. Από τον Ιανουάριο, οι μετοχές έχουν σημειώσει άνοδο 26%, έναντι πτώσης 2,2% που έχει σημειώσει ο δείκτης Kospi των μετοχών στη Ν. Κορέα, καθώς εικάζετο ότι η εταιρεία θα αποτελέσει στόχο εξαγοράς. Ο Λι είπε τον Απρίλιο ότι η εταιρεία πρέπει να αυξήσει την χρηματιστηριακή της αξία κατά 1/5, ώστε να αμυνθεί μιας εξαγοράς.

Η Mittal Steel, η μεγαλύτερη εταιρεία παραγωγής ατσαλιού στον κόσμο έχει πει ότι θέλει να επεκταθεί στην Ασία, όπου η ζήτηση αυξάνεται ταχύτερα από την Ευρώπη και τη Βόρειο Αμερική. Αυτό, ώθησε τις βιομηχανίες του κλάδου να λάβουν μέτρα για να περιορίσουν τις προσφορές εξαγορών.