Οικονομία & Αγορές
Δευτέρα, 16 Οκτωβρίου 2006 07:29

Κοντά στα υψηλότερα δύο εβδομάδων ο χρυσός

ΚΟΝΤΑ στα υψηλότερα επίπεδα δύο εβδομάδων διαπραγματεύθηκε ο χρυσός στην Ασία, μετά την αναρρίχηση των τιμών του αργού πετρελαίου για τρίτη ημέρα, αυξάνοντας την ελκυστικότητα του μετάλλου ως εξασφάλιση έναντι του πληθωρισμού.

Στη Ν. Υόρκη το πετρέλαιο κινήθηκε ανοδικά, καθώς ανησυχία επικρατεί ότι οι χώρες-μέλη του ΟΠΕΚ θα μειώσουν την παραγωγή για να περιορίσουν την υποχώρηση των τιμών του πετρελαίου τους τρεις τελευταίους μήνες. Ο χρυσός για άμεση παράδοση σημείωσε την εβδομάδα που πέρασε τη μεγαλύτερη εβδομαδιαία άνοδο από τον Ιούλιο, καθώς ανοδικά κινήθηκε το κόστος τη ενεργείας.

Ο χρυσός για άμεση παράδοση σημείωσε άνοδο έως 3,20 δολ., ποσοστό 0,5%, φθάνοντας στα 593,60 δολ. η ουγγιά και διαπραγματεύθηκε τα 591,30 δολ. η ουγγιά στις 10:20 π.μ., ώρα Σιγκαπούρης. Στις 3 Οκτωβρίου το πολύτιμο μέταλλο διαπραγματεύθηκε στα 598,38 δολ. η ουγγιά.

Τυπικά η ζήτηση για χρυσό αυξάνεται τους τρεις τελευταίους μήνες κάθε έτους, όταν οι χρυσοχόοι προχωρούν σε αγορές για να καλύψουν τη ζήτηση κατά την περίοδο των γάμων στην Ινδία και των εορτών στα τέλη του έτους. Ο χρυσός σημειώνει άνοδο κάθε τέταρτο τρίμηνο από το 2002.

Ο χρυσός για παράδοση Δεκεμβρίου, σημείωσε άνοδο έως 4,40 δολ., ποσοστό 0,7%, φθάνοντας στα 597,10 δολ. η ουγγιά κατά τις ηλεκτρονικές συναλλαγές στο Comex του Χρηματιστηρίου Εμπορευμάτων της Ν. Υόρκης (Nymex). Στις 10:33 π.μ., ώρα Σιγκαπούρης, διαπραγματεύθηκε στα 594,10 δολ. η ουγγιά.