Οικονομία & Αγορές
Δευτέρα, 16 Οκτωβρίου 2006 08:08

Emirates: Αναβολή σχεδίων αλλαγής της παραγγελίας των Α340 με τα Α380

Η Emirates, η μεγαλύτερη αεροπορική εταιρεία της Μέσης Ανατολής, ματαίωσε τα σχέδια να αλλάξει την παραγγελία ύψους 4,2 δισ. δολ. για το A340-600 της Airbus SAS με το superjumbo Α380, μετά τις καθυστερήσεις παράδοσης του μεγαλύτερου επιβατικού αεροσκάφους στον κόσμο.

Η κυβέρνηση του Ντουμπάϊ, στην οποία ανήκει η αεροπορική εταιρεία, θα καθυστερήσει να αποφασίσει εξ αιτίας των προβλημάτων καλωδίωσης του Α380, τα οποία πρέπει να λυθούν, δήλωσε ο πρόεδρος της Emirates, Τιμ Κλαρκ, σε συνέντευξή του.

«Το πρόγραμμα του Α380 πρέπει να προχωρήσει», είπε ο Κλαρκ μιλώντας στις 13 Οκτωβρίου, συμπληρώνοντας: «Δεν βλέπουμε τον λόγο να πούμε εάν θα προχωρήσουμε στην αντικατάσταση με τα Α380, όταν αυτά καθυστερούν για δύο χρόνια».

Η Εmirates, η Singapore Airlines Ltd. και η Air France-KLM Group, συγκαταλέγονται μεταξύ των αεροπορικών εταιρειών που αναδιοργανώνουν τα δρομολόγιά τους και κάνουν νέα προγράμματα μετά την ανακοίνωση της τρίτης καθυστέρησης παράδοσης του Α380 με τις 555 θέσεις. Η Emirates, είναι ο μεγαλύτερος πελάτης του Α380, με παραγγελίες 43 αεροσκαφών και μίσθωση δύο του γιγαντιαίου αεροσκάφους. Επίσης έχει παραγγελίες για την προοπτική αγοράς 20 αεροσκαφών Α340-600.

Η Emirates, που σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει το Α380 σε προορισμούς για να ανταγωνιστεί τις ευρωπαϊκές και τις ασιατικές αεροπορικές εταιρείες σε δρομολόγια που συνδέουν την Ασία με την Ευρώπη και τη Βόρειο Αμερική, δεν ακύρωσε την παραγγελία της για τα διώροφα αεροσκάφη. Τώρα η Emirate θα παραλάβει το πρώτο Α380 τον Αύγουστο του 2008, αντί τον Οκτώβριο του 2007.

Η καθυστέρηση παραλαβής του Α380 είναι μεγάλο εμπόδιο στα σχέδια επέκτασης της Emirates, είπε ο Κλαρκ, καθυστερώντας τον στόχο μας να έχουμε 156 αεροσκάφη το 2010, στις αρχές του 2012.

Η αεροπορική εταιρεία σχεδιάζει να μισθώσει πέντε Boeing 777-300ER για να καλύψει το έλλειμμα της δυναμικότητας που προκύπτει με την καθυστέρηση του Α380 και βρίσκεται στο στάδιο των διαπραγματεύσεων με την GE Commercial Aviation Services της General Electric Co. και την International Lease Finance Corp. της American International Group Inc., για τη μίσθωση κι άλλων, σύμφωνα με τον Κλαρκ.

Η Emirates, που άρχισε να πραγματοποιεί πτήσεις το 1985 με δύο μισθωμένα αεροσκάφη και σήμερα διαθέτει περισσότερα από 90, προσθέτει πτήσεις σε χώρες όπως η Κίνα και η Ινδία, πιστεύοντας ότι η οικονομική ανάπτυξη των δύο πιο πολυπληθών χωρών της Ασίας θα τονώσει τη ζήτηση για ταξίδια. Τον Σεπτέμβριο άρχισε να πραγματοποιεί πτήσεις στο Πεκίνο της Κίνας και αυτόν το μήνα θα αρχίσει πετά προς την Μπανγκαλόρ της Ινδίας, μεταξύ των άλλων.

Επίσης η εταιρεία επιδιώκει να αυξήσει τον αριθμό των πτήσεων που πραγματοποιεί στην Αυστραλία, σύμφωνα με τον Κλαρκ.