Η Ευρώπη δεν είναι πλέον ο «ασθενής» της παγκόσμιας οικονομίας. Η Ευρωζώνη απολαμβάνει ήδη τον πιο δυναμικό ρυθμό ανάπτυξης εδώ και μία δεκαετία και τώρα οικονομολόγοι της Credit Suisse Group AG και της Oxford Economics δηλώνουν ότι οδεύει προς μία «χρυσή περίοδο», όπως αναφέρουν οικονομολόγοι στο Bloomberg.
Από την έντυπη έκδοση
Η Ευρώπη δεν είναι πλέον ο «ασθενής» της παγκόσμιας οικονομίας. Η Ευρωζώνη απολαμβάνει ήδη τον πιο δυναμικό ρυθμό ανάπτυξης εδώ και μία δεκαετία και τώρα οικονομολόγοι της Credit Suisse Group AG και της Oxford Economics δηλώνουν ότι οδεύει προς μία «χρυσή περίοδο», όπως αναφέρουν οικονομολόγοι στο Bloomberg. Η εξέλιξη αυτή είναι πράγματι εντυπωσιακή για μία περιοχή που δοκιμάστηκε τα μέγιστα από την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση, την κρίση χρέους της, την ανεργία που εκτινάχθηκε σε επίπεδα-ρεκόρ, αλλά και από την περίοδο αποπληθωρισμού που απείλησε την ίδια την επιβίωση του ευρωπαϊκού ενιαίου νομίσματος. Και παρ’ όλο που προσπαθεί να αναπληρώσει το μεγαλύτερο έδαφος που έχασε στη διάρκεια των «σκοτεινών» χρόνων, με την παραγωγικότητά της να παραμένει εξασθενημένη, η ανάκαμψη δημιουργεί ελπίδες ότι η οικονομία της Ευρωζώνης θα καταφέρει να κλείσει όλες τις «πληγές».
«Η ανάπτυξη της Ευρωζώνης βρίσκεται στην πιο δυναμική φάση της» εκτιμά ο Νάθαν Σιτς, οικονομολόγος της Φέντεραλ Ριζέρβ και του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών. Η βελτίωση αυτή έχει μεγάλα περιθώρια εξέλιξης, συμπληρώνει ο Άνγκελ Ταλαβέρα, οικονομολόγος της Oxford Economics στο Λονδίνο. Την προηγούμενη εβδομάδα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναθεώρησε ανοδικά τις προβλέψεις της για την Ευρωζώνη στο 2,2% για φέτος από 1,7% που είχε προβλέψει τον Μάιο.
Από την πλευρά του το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) σε έκθεσή του επισημαίνει ότι η ανάπτυξη στην Ευρωζώνη έχει θετικό αντίκτυπο και στον υπόλοιπο κόσμο. Επίσης, οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε έρευνα του Bloomberg αναθεώρησαν ανοδικά τις προβλέψεις τους για την ανάπτυξη οκτώ φορές στη διάρκεια του τρέχοντος έτους. Ενώ ο αξιωματούχος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Μπενουά Κερέ, δήλωσε την προηγούμενη εβδομάδα ότι η οικονομία της περιοχής βρίσκεται στην καλύτερη κατάστασή της από το 1999 όταν καθιερώθηκε το ευρώ, παρότι κάλεσε τις κυβερνήσεις να εφαρμόσουν περισσότερες μεταρρυθμίσεις για να στηρίξουν την ανάπτυξη αυτή. Η ΕΚΤ στήριξε τα μέγιστα την οικονομία της Ευρωζώνης με την υπερβολικά χαλαρή νομισματική πολιτική της. Επίσης, τα εταιρικά κέρδη είναι καλύτερα των προσδοκιών, ενώ η καταναλωτική εμπιστοσύνη καταγράφει τη μεγαλύτερη βελτίωση από το 2001.
Αυτές οι άκρως ευνοϊκές προοπτικές για την Ευρωζώνη έρχονται σε αντίθεση με τις προοπτικές για τη Βρετανία, όπου η αβεβαιότητα γύρω από το Brexit υπονομεύει τις επενδύσεις και οδηγεί σε εξασθένηση της στερλίνας. Το spread ανάμεσα στα 10ετή και διετή κρατικά βρετανικά ομόλογα συρρικνώθηκε φέτος στις 80 μονάδες βάσης στη Βρετανία, ενώ στη Γερμανία έχει διευρυνθεί στις 110 μονάδες βάσης, γεγονός που καταδεικνύει μεγαλύτερο βαθμό εμπιστοσύνης απέναντι στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης.
Παρ’ όλα αυτά, υπάρχουν και αδύναμα σημεία. Ο ρυθμός αύξησης της παραγωγικότητας απέχει παρασάγγας από τα επίπεδα στα οποία κινείτο το 2000, το ένα τέταρτο των νέων δεν μπορεί να βρει μία θέση εργασίας, με την ανεργία στην περιφέρεια του ευρώ να εξακολουθεί να υπερβαίνει το 10%. Και ακόμη και με το σημερινό ρυθμό, η ανάπτυξη εξακολουθεί να υπολείπεται των ΗΠΑ. Επίσης, ο πληθωρισμός στο 1,4% τον Σεπτέμβριο, παραμένει πολύ χαμηλότερα από τον στόχο 2% της ΕΚΤ. Πολύ περισσότερο, ο βαθμός εμπιστοσύνης απέναντι στο ευρώ είναι πολύ χαμηλότερος από τα υψηλά του 2017, ενώ τα ευρωσκεπτικιστικά κόμματα κερδίζουν συνεχώς έδαφος. Το αντι-ευρωπαϊκό κόμμα AfD αναδείχθηκε στο τρίτο μεγαλύτερο της Γερμανίας μετά τις εκλογές του Σεπτεμβρίου. Και άλλοι όμως πολιτικοί «σεισμοί», όπως η προσπάθεια της Καταλονίας να απεξαρτηθεί από την υπόλοιπη Ισπανία, έχουν τη δυναμική να προκαλούν περαιτέρω αναστάτωση. Όπως δε δήλωσε πρόσφατα ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, οι διεθνείς γεωπολιτικές εντάσεις εξακολουθούν να αποτελούν πηγή κινδύνου.