Οικονομία & Αγορές
Τρίτη, 17 Οκτωβρίου 2006 10:22

Orica: Συμφωνία για την εξαγορά της Minova

ΣΥΜΦΩΝΙΑ για την εξαγορά της εταιρείας παροχής υπηρεσιών στον τομέα της μεταλλουργίας, Minova, αντί του ποσού των 857 εκατ. δολ. Αυστραλίας (646 εκατ. δολ.) για να καλύψει τη ζήτηση στην Κίνα, τη μεγαλύτερη χώρα χρήσης και παραγωγής άνθρακα στον κόσμο, προχώρησε η μεγαλύτερη εταιρεία παραγωγής εκρηκτικών στον κόσμο, Orica Ltd. Ανοδικά κινήθηκαν οι μετοχές της.

Η εξαγορά της εταιρεία από την επενδυτική τράπεζα Close Brothers Group Plc, που εδρεύει στο Λονδίνο, θα ολοκληρωθεί πριν από τα τέλη αυτού του έτους, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της Orica, που εδρεύει στη Μελβούρνη. Η Minova που πραγματοποιεί το 55% των πωλήσεών της στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ, έχει εργοστάσια σε 10 χώρες του κόσμου.

Ο ανώτατος εκτελεστικός διευθυντής της Orica, Graeme Liebelt, είπε ότι η απόκτηση της Minova θα βοηθήσει στην αύξηση των πωλήσεων εξοπλισμού ορυχείων και χημικών στις αναπτυσσόμενες αγορές της Κίνας και της Ρωσίας. Οι μεταλλουργίες έχουν ανακοινώσει προσφορές εξαγορών αξίας πλέον των 100 δισ. δολ. φέτος, καθώς οι τιμές των μετάλλων αναρριχήθηκαν σε επίπεδα ρεκόρ.

Οι μετοχές της Orica σημείωσαν άνοδο 77 σεντς, ποσοστό 3,4$, φθάνοντας στα 23,57 δολ. Αυστραλίας η μία, κατά το κλείσιμο του Χρηματιστηρίου στο Σύδνεϋ, στις 4:10 μ.μ., τοπική ώρα. Αυτή, ήταν η μεγαλύτερη άνοδος που σημείωσαν οι μετοχές σε χρονικό διάστημα τριών εβδομάδων.

H Orica δαπάνησε 685 εκατ. δολ. πέρυσι αγοράζοντας περιουσιακά στοιχεία για να αυξήσει τις πωλήσεις, καθώς οι εταιρείες άνοιξαν περισσότερα ορυχεία για να αντιμετωπίσουν τη ζήτηση για πρώτες ύλες, κυρίως από την Κίνα, την ταχύτερα αναπτυσσόμενη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου.

Η Minova αναμένεται να έχει πωλήσεις 420 εκατ. δολ. Αυστραλίας το 2006 και προ φόρων και τόκων κέρδη, ύψους 98 εκατ. δολ. Αυστραλίας, σύμφωνα με την ανακοίνωση. Η τιμή αγοράς είναι 8,9 φορές της πρόβλεψης των κερδών του 2006. Οι πωλήσεις της Minova αναμένεται να αυξηθούν με ρυθμό 8% κατά μέσον όρο έως το 2011.

Η Close Brothers αγόρασε μερίδιο 80% στην Minova προς 14,3 εκατ. λίρες στερλίνες (27 εκατ. δολ.) προ τριών και πλέον ετών και θα έχει απόδοση μεγαλύτερη από 17 φορές, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Times του Λονδίνου, επικαλούμενη πηγές στον κλάδο των συμβούλων.

Ο χαλκός, άγγιξε τα επίπεδα ρεκόρ των 8.800 δολ. ο μετρικός τόνος τον Μάϊο και το νικέλιο αναρριχήθηκε στα υψηλότερα επίπεδα τουλάχιστον 19 ετών, αυτόν τον μήνα. Ο κασσίτερος αναρριχήθηκε τα μέγιστα από το 1989, στις 16 Οκτωβρίου.

Η Orica θα χρηματοδοτήσει την εμπορική συναλλαγή από τα υπάρχοντα κεφάλαια σε μετρητά και θα δανειστεί 200 εκατ. δολ. Αυστραλίας, σύμφωνα με την παρουσίαση. Η Minova θα λειτουργεί ξεχωριστά για δύο χρόνια, πριν από την ενσωμάτωσή της, σύμφωνα με την Orica.