Οικονομία & Αγορές
Τρίτη, 17 Οκτωβρίου 2006 10:49

Μετρό: Προσφορές για τρεις σταθμούς

ΤΡΕΙΣ εταιρείες και κοινοπραξίες ελληνικών και ξένων εταιρειών υπέβαλαν χθες τις οικονομικές και τεχνικές τους προσφορές στη δεύτερη φάση του διαγωνισμού για την ολοκλήρωση της κατασκευής των σταθμών του μετρό Χολαργός και Νομισματοκοπείο, καθώς και για την πλήρη κατασκευή του σταθμού Αγία Παρασκευή.

Η Αττικό Μετρό θα αρχίσει αμέσως την αξιολόγηση των προσφορών, προκειμένου να ολοκληρωθεί η διαδικασία μέχρι το τέλος του χρόνου και, αν δεν υπάρξουν εμπλοκές με προσφυγές και ενστάσεις στις αρχές του 2007 να εγκατασταθεί ο ανάδοχος του έργου και να αρχίσουν οι εργασίες και στους τρεις σταθμούς. Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, ο σταθμός Νομισματοκοπείο προβλέπεται να τεθεί σε λειτουργία στο τέλος του 2007, ενώ οι σταθμοί Χολαργός και Αγία Παρασκευή μέσα στο 2008.

Οι τρεις εταιρείες και κοινοπραξίες εταιρειών που υπέβαλα χθες προσφορές στη δεύτερη φάση του διαγωνισμού είναι οι εξής:

- ΤΕΡΝΑ Α.Ε. - ALPINE MAYREDER BAU GmbH - ΠΑΝΤΕΧΝΙΚΗ Α.Ε. -POWELL E.S. INC

- ΑΕΓΕΚ - IMPREGILO S.p.A. - ALSTOM Transport S.A.

- ΑΚΤΩΡ ΑΤΕ.

Με βάση τις ειδικές μελέτες που εκπονήθηκαν από την Αττικό Μετρό, αντιμετωπίστηκε πλέον το πολυσύνθετο τεχνικό ζήτημα της κατασκευής του Σταθμού Αγία Παρασκευή με την παράλληλη καθαίρεση τμήματος της σήραγγας της Γραμμής 3 που είναι σήμερα σε λειτουργία. Το πρόβλημα αυτό προέκυψε, καθώς στον προαναφερόμενο Σταθμό δεν είχε κατά το παρελθόν (2002-2003) κατασκευασθεί το κέλυφος του Σταθμού.

Μάλιστα, είχε ζητηθεί από τις εταιρείες /κοινοπραξίες να υποβάλουν με την τεχνική προσφορά τους και τις τεχνικές λύσεις για την ελαχιστοποίηση του χρόνου διακοπής της λειτουργίας του μετρό στο συγκεκριμένο τμήμα.

Παράλληλα, στο Σταθμό Νομισματοκοπείο θα κατασκευασθεί χώρος στάθμευσης 470 θέσεων Ι.Χ. οχημάτων και Σταθμός Μετεπιβίβασης από και προς λεωφορειακές γραμμές, που θα εξυπηρετούν τα βόρεια και τα βορειοανατολικά προάστια της πρωτεύουσας.

ΕΣΤΑ ΣΩΤΗΡΟΠΟΥΛΟΥ