Οικονομία & Αγορές
Τρίτη, 17 Οκτωβρίου 2006 11:35

Ταϊλάνδη: Γυναίκα στα ηνία της Κεντρικής Τράπεζας

ΣΤΗ θέση του διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας της Ταϊλάνδης, προήχθη η μέχρι πρό τινος αναπληρώτρια διοικητής της, Tarisa Watanagase, 56 ετών, η πρώτη γυναίκα που αναλαμβάνει τα ηνία της τράπεζας στα χρονικά της χώρας, αντικαθιστώντας τον Pridiyathorn Devakula, που εντάχθηκε στο καθεστώς της κυβέρνησης που δημιουργήθηκε μετά από το πραξικόπημα στη χώρα.

Η κυβέρνηση της Ταϊλάνδης επιβεβαιώνει την τοποθέτηση της Tarisa στη θέση του διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας της Ταϊλάνδης, δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Μεταφορών Sansern Wongcha-um, μιλώντας σήμερα στους δημοσιογράφους στην Μπανγκόκ. Η Tarisa με εμπειρία 31 ετών στην Κεντρική Τράπεζα της χώρας, ήταν επικεφαλής του τμήματος σταθερότητας οικονομικών οργανισμών. Επίσης αποτελεί ένα από τα επτά μέλη του διοικητικού συμβουλίου που αποφασίζουν για τα βασικά επιτόκια δανεισμού.

Η Tarisa αντικατέστησε τον Pridiyathorn, 59 ετών, που διορίστηκε υπουργός Οικονομίας και αναπληρωτής πρωθυπουργός στις 9 Οκτωβρίου. Ο πρώην διοικητής ανακοίνωσε στις 2 Οκτωβρίου ότι αποδέχθηκε την πρόταση που του έγινε για συμμετοχή στην κυβέρνηση που επελέγη από τον Surayud Chulanont, πρώην επικεφαλής των στρατιωτικών δυνάμεων της χώρας, στη θέση του προσωρινού πρωθυπουργού. Οι ηγέτες του στρατού απέσπασαν την εξουσία από την κυβέρνηση του Thaksin Shinawatra σε ένα αναίμακτο πραξικόπημα στις 19 Σεπτεμβρίου.

Η Tarisa αναλαμβάνει τα ηνία της Κεντρικής Τράπεζας της δεύτερης σε μέγεθος οικονομίας της Νοτιο-Ανατολικής Ασίας, η οποία αντιμετωπίζει τη χαμηλότερη ανάπτυξη από το 2001 εν μέσω μείωσης των κρατικών δαπανών και των ξένων επενδύσεων, μετά από οκτώ μήνες μεταβατικής κυβέρνησης. Η Atchana Waiquamdee, πρώην βοηθός διοικητή, θα καλύψει την προηγούμενη θέση της Tarisa.

H Κεντρική Τράπεζα έχει τετραπλασιάσει το κόστος δανεισμού από τον Αύγουστο του 2004 και ενδέχεται να το μειώσει από το 5% στις αρχές του 2007, σύμφωνα με επενδυτές. Ο πληθωρισμός υποχώρησε στο 2,7% τον Σεπτέμβριο και στα χαμηλότερα επίπεδα 19 μηνών.

Στις 3 Οκτωβρίου η Tarisa είπε ότι ακόμη δεν έχει έρθει η ώρα για τη μείωση, ενώ η οικονομία ενδέχεται να αναπτυχθεί με ρυθμό 4,2% φέτος.