Αιτία ισχυρών αναταράξεων στην πορεία της επένδυσης των 7 δισ. ευρώ στο Ελληνικό συνιστά η απόφαση έγκρισης του Σχεδίου Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης (ΣΟΑ) και της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) του υπουργείου Πολιτισμού, έπειτα από τη γνωμοδότηση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου (ΚΑΣ). Φέρει την υπογραφή της υπουργού Πολιτισμού Λυδίας Κονιόρδου και θέτει 16 όρους.
Από την έντυπη έκδοση
Της Τέτης Ηγουμενίδη
[email protected]
Αιτία ισχυρών αναταράξεων στην πορεία της επένδυσης των 7 δισ. ευρώ στο Ελληνικό συνιστά η απόφαση έγκρισης του Σχεδίου Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης (ΣΟΑ) και της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) του υπουργείου Πολιτισμού, έπειτα από τη γνωμοδότηση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου (ΚΑΣ). Φέρει την υπογραφή της υπουργού Πολιτισμού Λυδίας Κονιόρδου και θέτει 16 όρους.
Το υπουργείο Πολιτισμού ουσιαστικά επιβάλλει την παρουσία του σε κάθε στάδιο υλοποίησης της επένδυσης, ενώ προδιαγράφει ότι δεν θα εγκρίνει τα ψηλά κτήρια που προβλέπονται στο master plan της ανάπτυξης. Μεταξύ άλλων, σύμφωνα με τον 11ο όρο, «απαραίτητη προϋπόθεση για την εκτέλεση των έργων που αφορούν στα νεότερα μνημεία είναι η υποβολή των σχετικών μελετών (αρχιτεκτονική, στατική και Η/Μ) σε όλα τα στάδια προς έγκριση από τις αρμόδιες υπηρεσίες», ενώ στον 12ο ορίζεται: «Σε κάθε περίπτωση το υπέρμετρο ύψος δεν συνάδει με την ύπαρξη αρχαιοτήτων και το ιστορικό αττικό τοπίο και κρίνεται σκόπιμο να επανεξεταστούν τα προτεινόμενα υψηλά κτήρια κατά την εκπόνηση των πολεοδομικών μελετών».
Καθώς η απόφαση του υπουργείου Πολιτισμού είχε γίνει νωρίτερα γνωστή στις ενδιαφερόμενες πλευρές (σε σχέση με τη δημοσιοποίησή της χθες στη Διαύγεια) δεν είναι τυχαία η επισήμανση των επενδυτών (Hellinikon Global - κοινοπραξία της Lamda Development της κινεζικής Fosun και της Eagle Hills με έδρα το Abu Dhabi) στο προχθεσινό τους σημείωμα με τις 10 συνολικά συμβατικές προϋποθέσεις για την έναρξη αξιοποίησης του παλιού αεροδρομίου: «Όπως προβλέπεται στη Σύμβαση, για να ολοκληρωθεί η μεταβίβαση το ΣΟΑ που εν τέλει θα εγκριθεί, οφείλει να μην έχει ουσιαστικές διαφοροποιήσεις με το πολεοδομικό σχέδιο των επενδυτών, καθ’ ότι διαφορετικά δεν θα συμβάδιζε με το αντίστοιχο επιχειρηματικό σχέδιο»…
Σημειώνεται ότι το master plan βάσει του οποίου έχει προχωρήσει η διαδικασία μέχρι σήμερα προβλέπει κτήρια τοπόσημα με ύψος 200 μέτρα. Είναι προφανές ότι τα ψηλά κτήρια αποτελούν αδιαπραγμάτευτο τμήμα της επένδυσης, όπως διαπιστώνει κανείς διαβάζοντας τα βασικά σημεία και τη λογική που διέπει το master plan.
Ακόμη, μεταξύ άλλων το υπουργείο Πολιτισμού ζητά το ακρωτήρι του Αγίου Κοσμά, στο οποίο όπως σημειώνει, έχει ανασκαφεί σημαντικότατος οικισμός και νεκροταφείο Πρωτοελλαδικών και Υστεροελλαδικών χρόνων και υφίσταται ο μεταβυζαντινός ναός των Αγίων Κοσμά και Δαμιανού να διαμορφωθεί σε αρχαιολογικό πάρκο και να εκπονηθεί ειδική μελέτη διαμόρφωσης και ανάδειξης των αρχαιοτήτων. Επίσης ζητά ο ταφικός περίβολος, ο οποίος αποτελεί το μεγαλύτερο αποκαλυφθέν ταφικό μνημείο της Αττικής και έχει δώσει το όνομά του στην περιοχή «Ελληνικόν» να μεταφερθεί από τον περιβάλλοντα χώρο των νυν εγκαταστάσεων της Πολιτικής Αεροπορίας στην αρχική του θέση, δεδομένου ότι η αρχική θέση είναι βεβαιωμένη και η σημερινή κατάσταση διατήρησής του επιτρέπει την ασφαλή μεταφορά του. Για τις απαιτούμενες εργασίες να συνταχθεί σχετική τεχνική μελέτη, η οποία να υποβληθεί προς έγκριση στις αρμόδιες Υπηρεσίες του ΥΠΠΟΑ.
Στους βασικούς δε όρους για την υλοποίηση του αρχαιολογικού έργου περιλαμβάνεται η υποχρέωση των επενδυτών να καλύψουν όλες τις δαπάνες των έργων προστασίας, συντήρησης και ανάδειξης μνημείων και του περιβάλλοντα χώρου τους, καθώς και για τη λήψη προληπτικών μέτρων προστασίας τους έναντι κινδύνων κατά τη διάρκεια υλοποίησης της αξιοποίησης ή και κατά τη φάση της διενέργειας της έρευνας, των ανασκαφών, της διαχείρισης και ανάδειξης αρχαιολογικών ευρημάτων ή μνημείων.