Οι κυβερνώντες επέλεξαν την υπερφορολόγηση για να δημιουργήσουν και ενισχύσουν πελατειακές σχέσεις με συγκεκριμένα τμήματα της κοινωνίας, δήλωσε ο πρόεδρος του ΡΕΥΜΑΤΟΣ Αθανάσιος Σκορδάς, ανοίγοντας τις εργασίες της ημερίδας του ΡΕΥΜΑτος με τίτλο «Ελλάδα, χωρίς μεσαία τάξη;», τη Δευτέρα στο ξενοδοχείο President.
Οι κυβερνώντες επέλεξαν την υπερφορολόγηση για να δημιουργήσουν και ενισχύσουν πελατειακές σχέσεις με συγκεκριμένα τμήματα της κοινωνίας, δήλωσε ο πρόεδρος του ΡΕΥΜΑΤΟΣ Αθανάσιος Σκορδάς, ανοίγοντας τις εργασίες της ημερίδας του ΡΕΥΜΑτος με τίτλο «Ελλάδα, χωρίς μεσαία τάξη;», τη Δευτέρα στο ξενοδοχείο President.
«Δεν ακολουθούν πολιτική αναδιανομής. Ακολουθούν πολιτική φτωχοποίησης της μεσαίας τάξης. Η Αριστερά σε όλο τον κόσμο αντιλαμβάνεται τις κοινωνίες μόνο ως προς την οικονομική τους διάσταση. Επιτίθεται συνειδητά στην μεσαία τάξη, δηλαδή σ’ εκείνο το τμήμα της κοινωνίας που διασφαλίζει την κοινωνική συνοχή, αποδεικνύοντας ξεκάθαρα ότι στις κοινωνίες που η αριστερά είναι καθεστώς, ευκατάστατος γίνεται αυτός που επιλέγει η κομματική νομενκλατούρα, όχι ο άξιος, ο εργατικός, ο αποτελεσματικός», υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΡΕΥΜΑτος.
Ο κ. Σκορδάς συμπλήρωσε ότι «η Αριστερά βρίσκεται στην εξουσία επειδή το επέτρεψε το υπόλοιπο πολιτικό σύστημα, με τις αβελτηρίες του, τις παραλείψεις και τα σφάλματά του» και ολοκλήρωσε, παρουσιάζοντας πολιτικές ανάδειξης των δυνατοτήτων της μεσαίας τάξης που προτείνει το ΡΕΥΜΑ, οι οποίες εστιάζουν στη μείωση των ανισοτήτων, στην αύξηση των ευκαιριών στην αξιοποίηση του πολιτισμικού αποθέματος με έμφαση στην Παιδεία καθώς και στη διαμόρφωση αστικών πολιτικών εξομάλυνσης των ανισοτήτων σε επίπεδο γειτονιάς.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΤΕΕ Γιώργος Στασινός υπογράμμισε ότι η γραφειοκρατία είναι ανασταλτικός παράγοντας στις εργασίες του τεχνικού κόσμου, που αποτελεί σημαντικό κομμάτι της μεσαίας τάξης.
Ο οικονομολόγος και φοροτεχνικός Δημήτρης Τσαγκάρης, λαμβάνοντας τον λόγο, είπε πως «δυστυχώς, παραμένουμε σε έναν κύκλο αστάθειας και κατάντιας, με τα μνημόνια να γράφονται και να ξαναγράφονται, χωρίς κανείς να μπορεί να περιγράψει την τελική εικόνα αυτής της χώρας και των πολιτών της. Είναι γνωστό ότι για το ελληνικό πρόβλημα δεν δόθηκε ποτέ μια σοβαρή ερμηνεία για το παρελθόν και ένα όραμα για το μέλλον. Μόνο υπεραπλούστευση, και πολιτικές που διχάζουν».
Στην ομιλία του το μέλος του δ.σ. του ΡΕΥΜΑτος και στέλεχος της ασφαλιστικής αγοράς Σωτήρης Ταγκόπουλος, τόνισε μεταξύ άλλων: «Έχουμε να αντιμετωπίσουμε την επιδείνωση οικονομικής θέσεως της μεσαίας τάξης κατά 38% στην περίοδο 2010-2016 μέχρι τον κίνδυνο της παντελούς εξαθλίωσης της». Πρόσθεσε ότι το «ΡΕΥΜΑ» έχει μελετήσει μια σειρά μέτρων για την ουσιαστική αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος και ενίσχυσης της οικογένειας, όπου μεταξύ άλλων προτείνει αφορολόγητο 10.000 ευρώ για κάθε παιδί το έτος γέννησής του. Πρότεινε επίσης, «το 2018, «όλα 18» (δηλ. ο φόρος νομικών προσώπων, ο φόρος φυσικών προσώπων και ο ΦΠΑ θα είναι 18% [τα είδη πρώτης ανάγκης στο 9%])».
Ακολούθως, ο καθηγητής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών και αντιπρόεδρος του ΡΕΥΜΑτος Γιώργος Μπάλτας μίλησε για την ανάγκη να υπάρχουν ευκαιρίες για όλους, χωρίς η πλειοψηφία του λαού να περιθωριοποιείται. Επισήμανε ότι η συρρίκνωση των μεσαίων στρωμάτων σημαίνει πως η ανισότητα εντείνεται καθώς η πλειοψηφία χειροτερεύει τη θέση της. Αναφέρθηκε στα εργαλεία πολιτικής για την ενίσχυση της μεσαίας τάξης σε μία δημοκρατική και κυρίαρχη Ελλάδα που υπηρετεί πρώτα τον λαό της, δεν διώχνει τους νέους, δεν εγκαταλείπει τα γηρατειά, δεν αδιαφορεί για τα παιδιά και την οικογένεια.
Συντονίστρια της εκδήλωσης ήταν η δημοσιογράφος Μαριάννα Πυργιώτη, η οποία μετά το τέλος των εισηγήσεων, έδωσε τον λόγο στους προσκεκλημένους και συντόνισε τον διάλογο.