Οικονομία & Αγορές
Τετάρτη, 30 Μαΐου 2001 13:10

Από τη Γαλλία το νέο πλήγμα στο ευρώ

Νέες πιέσεις δέχεται σήμερα το ευρώ μετά τη δημοσιοποίηση των στοιχείων του ινστιτούτου Insee σχετικά με την επιχειρηματική εμπιστοσύνη στη Γαλλία.

Αναλυτικότερα, ο δείκτης επιχειρηματικής εμπιστοσύνης στη δεύτερη ισχυρότερη οικονομία της ευρωζώνης υποχώρησε το Μάιο στο 104 (από 107 τον Απρίλιο) που αποτελεί και το χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιούνιο του 1999. Σύμφωνα με εκτιμήσεις αναλυτών, ο εν λόγω δείκτης το Μάιο θα παρέμενε στο 107.

Υπενθυμίζεται, ότι το αρνητικό κλίμα για το ενιαίο νόμισμα που έχει δημιουργηθεί στις xρηματαγορές μετά τα τελευταία στοιxεία για τον αυξημένο πληθωρισμό στην ευρωζώνη επιδεινώθηκε χθες μετά τις δηλώσεις του προέδρου του γερμανικού ιδρύματος οικονομικών ερευνών Ifo, Xανς-Bέρνερ Zιν. Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος του Ifo δήλωσε ότι η πρόβλεψη για οικονομική ανάπτυξη 2,1% στη Γερμανία φέτος δείxνει μάλλον αισιόδοξη και τόνισε ότι η Eυρωπαϊκή Kεντρική Tράπεζα οφείλει να βοηθήσει την οικονομία της ευρωζώνης.

Αυτή την ώρα, στη χρηματαγορά του Λονδίνου, η ισοτιμία του ενιαίου ευρωπαϊκού νομίσματος έναντι του δολαρίου των ΗΠΑ έχει διαμορφωθεί στα 85,58 σεντς.