Οικονομία & Αγορές
Τετάρτη, 18 Οκτωβρίου 2006 14:39

Πλήρες άνοιγμα των ταχυδρομικών αγορών από το 2009 προτείνει η Ε.Ε.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπέβαλε πρόταση για το πλήρες άνοιγμα των ταχυδρομικών αγορών της ΕΕ στον ανταγωνισμό το αργότερο από το 2009, ακολουθώντας τη συμφωνηθείσα ημερομηνία-στόχο που προβλέπεται στην ισχύουσα ταχυδρομική οδηγία.

Κατόπιν εκτεταμένης έρευνας, η Επιτροπή πιστεύει ότι αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος για να διατηρηθεί η καθολική υπηρεσία, παράλληλα με την περαιτέρω βελτίωση της ποιότητας και των δυνατοτήτων επιλογής που διαθέτουν οι καταναλωτές και οι επιχειρήσεις στην ΕΕ.

Το πλήρες άνοιγμα της αγοράς συνεπάγεται ότι οι εθνικοί φορείς δεν θα διαθέτουν πλέον μονοπώλιο στην αλληλογραφία κάτω από ένα συγκεκριμένο όριο βάρους (επί του παρόντος, το πολύ 50 γραμμάρια), γνωστό ως «αποκλειστικός τομέας».

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της Ε.Ε., τα κράτη μέλη θα έχουν στη διάθεσή τους μια ευέλικτη επιλογή μέσων για τη χρηματοδότηση της παροχής καθολικής υπηρεσίας ή τη δυνατότητα να κατανείμουν την υποχρέωση παροχής δημόσιας υπηρεσίας μεταξύ διαφόρων φορέων. Στην πρόταση αποσαφηνίζεται περαιτέρω πώς μπορεί να επιτευχθεί αυτό. Η προτεινόμενη νέα οδηγία αποτελεί το τελικό βήμα σε μια μακρά διαδικασία μεταρρύθμισης, με την οποία εκτεταμένοι τομείς των ταχυδρομικών αγορών της ΕΕ έχουν ήδη ανοιχτεί στον ανταγωνισμό, με θετικότατα αποτελέσματα.