Οικονομία & Αγορές
Παρασκευή, 20 Οκτωβρίου 2006 08:54

ICBC: Πώληση ρεκόρ μετοχών, πλέον των 500 δισ. δολ.

ΠΟΣΟΝ 19,1 δισ. δολ., κατά τη μεγαλύτερη δημόσια εγγραφή στον κόσμο, άντλησε η Industrial & Commercial Bank of China Ltd. μετά την προσέλκυση εντολών ίσων με τη διπλάσια χρηματιστηριακή αξία της Citigroup Inc.

Η μεγαλύτερη τράπεζα της Κίνας από πλευράς περιουσιακών στοιχείων, πούλησε 48,39 δισ. μετοχές προς 3,07 δολ. Χονγκ Κονγκ η μία (39,4 σεντς του δολ. των ΗΠΑ) ίσα με το κινεζικό γιουάν, σύμφωνα με δύο τραπεζίτες που γνωρίζουν τη δημόσια εγγραφή, αλλά προτίμησαν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους πριν από την επίσημη ανακοίνωση. Οι διαχειριστές ενδέχεται να αυξήσουν την πώληση κατά 15%, για να αντιμετωπίσουν τη ζήτηση πριν την έναρξη της διαπραγμάτευσης των μετοχών στις 27 Οκτωβρίου.

Οι μετοχές της ICBC τιμολογήθηκαν στο υψηλότερο επίπεδο της κλίμακας, καθώς οι επενδυτές απόκτησαν μετοχές αξίας 500 δισ. δολ., εκτιμώντας ότι τα 18.000 καταστήματα της τράπεζας και η καταναλωτική βάση, μεγαλύτερη της Ρωσίας, θα αντιπροσωπεύει την οικονομική ανάπτυξη της Κίνας. Η ICBC, όπως είναι γνωστή η τράπεζα ενδέχεται να αντικαταστήσει την Mitsubishi UFJ Financial Group ως η πέμπτη μεγαλύτερη τράπεζα του κόσμου, μετά από την άνοδο των μετοχών της επόμενη εβδομάδα.

Ο δείκτης Hang Seng China Enterprises των κινεζικών εταιρειών που διαπραγματεύονται στο Χονγκ Κονγκ, βρίσκεται στα υψηλότερα επίπεδα σε χρονικό διάστημα πλέον των 16 ετών, με τον δείκτη Hang Seng να βρίσκεται 2% χαμηλότερα από τα υψηλότερα επίπεδα όλων των εποχών.

Η Bank of China Ltd., η δεύτερη μεγαλύτερη τράπεζα της Κίνας, θα αρχίσει να πουλά μετοχές κατά τη δημόσια εγγραφή ύψους 11,2 δισ. δολ. τον Μάϊο.

Η πώληση μετοχών της ICBC, της δίνει μια χρηματιστηριακή αξία 129 δισ. δολαρίων.