Οικονομία & Αγορές
Παρασκευή, 20 Οκτωβρίου 2006 12:49

ΟΣΕ: Συνεργασία με Βουλγαρικούς Σιδηροδρόμους

Σε νέα συμφωνία προέβη ο ΟΣΕ σε συνέχεια των προσπαθειών για την ανάπτυξη των δραστηριοτήτων του Οργανισμού και την επέκταση των εμπορευματικών μεταφορών του.

Πιο συγκεκριμένα, μετά από συνάντηση του Γενικού Διευθυντή των εμπορευματικών μεταφορών του ΟΣΕ κ. Μόσχου Λεωνίδα στα Κούλατα της Βουλγαρίας στις 18-10-2006 με τον Γενικό Διευθυντή των εμπορευματικών μεταφορών των Βουλγαρικών Σιδηροδρόμων κ. Ρορον, δρομολογήθηκε η έναρξη της συνεργασίας μεταξύ των σιδηροδρομικών δικτύων Ελλάδας και Βουλγαρίας σε επίπεδο εμπορευματικών μεταφορών με τη μορφή κοινοπραξίας, για την έναρξη της οποίας έχει ήδη ξεκινήσει η εκπόνηση ενός επιχειρηματικού σχεδίου.

Το σχέδιο αυτό θα αποτελέσει την βάση για την υπογραφή επιχειρηματικού μνημονίου συνεργασίας για την από κοινού αντιμετώπιση των μεταφορών στα Βαλκάνια.

Ακόμη συζητήθηκε η προοπτική συνεργασίας με την Global Steel, εταιρεία κατασκευής χάλυβα, η οποία ενδιαφέρεται να δρομολογήσει ένα πολύ σημαντικό αριθμό τραίνων με φορτίο που θα ξεπερνά τους 45.000 τόνους τον μήνα, το οποίο μεταφράζεται σε περισσότερα από 48 ζευγάρια πλήρη (blocked) τραίνα τον μήνα. Η συνεργασία θα επισημοποιηθεί την ερχόμενη εβδομάδα στην Σόφια με το πρώτο τραίνο να κυκλοφορεί την 2 Νοεμβρίου.

Επιπρόσθετα, επήλθε συμφωνία για την επέκταση της συνεργασίας με την εταιρεία MAERSK. Η εν λόγω εταιρεία σήμερα κυκλοφορεί ένα τραίνο την εβδομάδα από την Θεσσαλονίκη στη Σόφια και αντίστροφα και συμφωνήθηκε να προστεθεί στην κυκλοφορία ένα επιπλέον τραίνο μεταξύ των δύο σιδηροδρομικών δικτύων.

Αξίζει επίσης να αναφερθεί ότι συμφωνήθηκε η ανταλλαγή βαγονίων – φορταμαξών για την καλύτερη κάλυψη των αναγκών και την βελτίωση του τροχαίου υλικού με στόχο την καλύτερη εξυπηρέτηση των φορτίων.

Μετά τις παραπάνω συμφωνίες δημιουργείται ένα κλίμα καλής γειτονίας και συνεργασίας, με θετικά αποτελέσματα στην ανάπτυξη των διαμετακομιστικών μεταφορών από και προς τις δύο χώρες, με πρόσθετη συνεργασία των λιμένων της Θεσσαλονίκης, Αλεξανδρούπολης, Βάρνας Μπουργκάς και Λομ, καταλήγει η ανακοίνωση του ΟΣΕ.