Οικονομία & Αγορές
Τρίτη, 31 Οκτωβρίου 2017 13:53

Υπεγράφη η σύμβαση για τους υδρογονάνθρακες στο οικόπεδο 2 στο Ιόνιο

Ψήφο εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία χαρακτήρισε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης την  υπογραφή της σύμβασης παραχώρησης του δικαιώματος έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στη θαλάσσια περιοχή 2 στο Ιόνιο πέλαγος, περιοχή την οποία ο αντιπρόεδρος της Γαλλικής TOTAL Bernard Clement χαρακτήρισε ελπιδοφόρα.

Ψήφο εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία χαρακτήρισε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης την  υπογραφή της σύμβασης παραχώρησης του δικαιώματος έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στη θαλάσσια περιοχή 2 στο Ιόνιο πέλαγος, περιοχή την οποία ο αντιπρόεδρος της Γαλλικής TOTAL Bernard Clement χαρακτήρισε ελπιδοφόρα.

Η σύμβαση υπεγράφη σε ειδική τελετή στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος από τον κ. Σταθάκη, τον κ. Clement, τον αντιπρόεδρο της ιταλικής εταιρείας Edison Maurizio Coratella και τον αναπληρωτή διευθύνοντα σύμβουλο των Ελληνικών Πετρελαίων Ανδρέα Σιάμισιη. Οι τρεις εταιρείες συμμετέχουν με ποσοστά 50%, 25% και 25% αντίστοιχα στην κοινοπραξία.

Ο κ. Σταθάκης τόνισε ότι η Ελλάδα έχει ενσωματώσει όλες τις ευρωπαϊκές οδηγίες που αφορούν την αξιοποίηση υδρογονανθράκων και ακολουθεί τις υψηλότερες διεθνείς πρακτικές τόσο για την προστασία του ανθρώπινου δυναμικού όσο και για την ασφάλεια και την προστασία του περιβάλλοντος.

Παρουσιάζοντας τις επόμενες κινήσεις της κυβέρνησης είπε ότι θα προχωρήσει σε εκσυγχρονισμό και συμπλήρωση του θεσμικού πλαισίου. Ακόμη, ενημέρωσε ότι τις επόμενες ημέρες αναμένεται η δημοσίευση στην Εφημερίδα των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων της προκήρυξης των διαγωνισμών για έρευνες σε περιοχές του Ιονίου και δυτικά - νοτιοδυτικά της Κρήτης για τις οποίες έχει ήδη εκδηλωθεί ενδιαφέρον από την TOTAL και την EXXON - MOBIL. Επίσης θα γίνει επικαιροποίηση και εμπλουτισμός των διαθέσιμων σεισμικών δεδομένων και εκ νέου προκήρυξη των θαλάσσιων περιοχών σε Ιόνιο και Κρήτη.

«Η συγκυρία σήμερα είναι διαφορετική. Συνολικά, η νοτιοανατολική Μεσόγειος έχει βρεθεί στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος των επενδυτών μετά τις ανακαλύψεις σε γειτονικές χώρες», σημείωσε ο υπουργός. 

Ο αντιπρόεδρος της Total, αν και έκανε λόγο για ελπιδοφόρα προοπτική, επεσήμανε ότι χρειάζεται ρεαλισμός καθώς κανείς δεν έχει κάνει έρευνα στην περιοχή. Η προτεραιότητα, όπως είπε, θα είναι να συλλεχθούν περισσότερες πληροφορίες, ενώ αν βρεθούν υδρογονάνθρακες το κοίτασμα θα πρέπει να είναι αρκετά μεγάλο, ώστε να αξίζει η εμπορική εκμετάλλευση. Επίσης, ανέφερε πως δεδομένου ότι δεν υπάρχουν υποδομές για την μεταφορά του στη στεριά, αυτές θα πρέπει να κατασκευαστούν. Εξέφρασε δε την ελπίδα η σύμβαση που υπεγράφη σήμερα να κυρωθεί από τη Βουλή μέχρι το τέλος του χρόνου.

Στην παρουσία της Edison στην ελληνική αγορά στους τομείς της ηλεκτροπαραγωγής της προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας, των αγωγών και των ερευνών για υδρογονάνθρακες στάθηκε ο αντιπρόεδρος της εταιρείας ενώ ο πρόεδρος των Ελληνικών Πετρελαίων Στάθης Τσοτσορός υπογράμμισε πως η σύμβαση πιστοποιεί την ικανότητα του ομίλου να υποστηρίξει τέτοιου μεγέθους εγχειρήματα.

Το οικόπεδο 2 που παραχωρείται για έρευνα βρίσκεται 30 χιλιόμετρα δυτικά της Κέρκυρας και έχει εμβαδόν 2.422 τετραγωνικών χιλιομέτρων. Τα θαλάσσια βάθη στην περιοχή κυμαίνονται από 800 έως 1.200 μέτρα. Η ερευνητική περίοδος θα διαρκέσει οκτώ έτη (με δυνατότητα παράτασης) κατά τα οποία θα γίνουν σεισμικές, μαγνητικές, βαρυτικές και γεωλογικές έρευνες, ενώ η πρώτη ερευνητική γεώτρηση προγραμματίζεται μετά την πάροδο τριετίας.

Το ελληνικό δημόσιο θα εισπράξει 500.000 ευρώ με την υπογραφή της σύμβασης και 1,5 εκατομμύριο ως στρεμματικές αποζημιώσεις, ενώ οι εταιρείες θα συμβάλλουν στην εκπαίδευση προσωπικού και υποστήριξη των εγκαταστάσεων του υπουργείου Περιβάλλοντος. Στη φάση της εκμετάλλευσης το Δημόσιο εισπράττει μισθώματα και επιπλέον ποσά ανάλογα με την παραγωγή υδρογονανθράκων.

Πηγή: ΑΜΠΕ