Ξεπερνούν τις 10.000 οι επιχειρήσεις που έχουν προσέλθει στην πλατφόρμα του εξωδικαστικού μηχανισμού ρύθμισης οφειλών μέσα στις 12 εβδομάδες, από την έναρξη λειτουργίας της έως σήμερα. Στόχος πλέον είναι να αναπτυχθεί μια νέα, πιο απλή στη λειτουργία της διαδικασία, ειδικά για τις μικρές επιχειρήσεις που έχουν χρέη συνολικά έως 50.000 ευρώ.
Ξεπερνούν τις 10.000 οι επιχειρήσεις που έχουν προσέλθει στην πλατφόρμα του εξωδικαστικού μηχανισμού ρύθμισης οφειλών μέσα στις 12 εβδομάδες, από την έναρξη λειτουργίας της έως σήμερα.
Από αυτές, περισσότερες από 7.700 έχουν ξεκινήσει την αίτησή τους και τη συμπληρώνουν κανονικά, ενώ περισσότερες από 700 έχουν φτάσει στο προτελευταίο στάδιο, είναι δηλαδή έτοιμες να την υποβάλουν. Τέλος, 220 την έχουν ήδη υποβάλει «και έχουν προχωρήσει παρακάτω στη διαπραγμάτευση με τους πιστωτές, είτε είναι οι τράπεζες είτε είναι το δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία» επισήμανε στον ραδιοφωνικό σταθμό «Πρακτορείο 104,9 FM», ο ειδικός γραμματέας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, Φώτης Κουρμούσης.
«Βλέπουμε ότι εβδομάδα με την εβδομάδα ολοένα και περισσότερες αιτήσεις και επιχειρήσεις έρχονται σε αυτή η διαδικασία» σημείωσε και πρόσθεσε πως για την εξυπηρέτηση των ενδιαφερομένων πραγματοποιούνται «ειδικά σεμινάρια και σε διάφορα μέρη της Ελλάδας», ενώ το ενδιαφέρον παρουσιάζεται αυξημένο, καθώς η γραμματεία απαντά καθημερινά σε 80 με 100 e-mail και ερωτήσεις.
Ο ίδιος τόνισε ότι την περασμένη εβδομάδα αποφασίστηκε τελικά στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης με τους θεσμούς «να αναπτυχθεί μια νέα, πιο απλή στη λειτουργία της διαδικασία, ειδικά για τις μικρές επιχειρήσεις που έχουν χρέη συνολικά έως 50.000 ευρώ».
Η νέα αυτή διαδικασία έχει ως στόχο, εξήγησε, «χωρίς να απαιτείται η προσκόμιση μιας μελέτης βιωσιμότητας, να γίνεται αυτόματα αυτή η ανάλυση βιωσιμότητας με τη χρήση κάποιων απλών οικονομικών δεικτών, ώστε για τις μικρές επιχειρήσεις (σ.σ. που πληρούν τις προϋποθέσεις) η διαδικασία να είναι πολύ πιο εύκολη αλλά και γρήγορη».
Με αυτόν τον τρόπο οι εν λόγω επιχειρήσεις «θα μπορούν να πάρουν μια ρύθμιση σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα» σημείωσε και συμπλήρωσε ότι ως απόρροια της προαναφερθείσας συμφωνίας (με τους θεσμούς), μέσα στις επόμενες μια ή δύο εβδομάδες «αυτή η διαδικασία (σ.σ η διαδικασία fast track) αναμένεται να περιγραφεί μέσα από Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) των συναρμόδιων υπουργείων Οικονομίας, Οικονομικών και Εργασίας και στη συνέχεια να ενεργοποιηθεί η σχετική δυνατότητα, οι αυτοματισμοί οι οποίοι απαιτούνται έτσι ώστε οι μικρές επιχειρήσεις με χρέη έως 50.000 ευρώ να μπορούν να χρησιμοποιήσουν τη γρήγορη διαδικασία».
Σε ό,τι αφορά τέλος τους ελεύθερους επαγγελματίες, σύμφωνα με τον κ. Κουρμούση υπάρχει στόχος να καταστεί εφικτό να χρησιμοποιούν τα εργαλεία της εν λόγω πλατφόρμας.
«Τώρα που ολοκληρώθηκε η συζήτηση για τις μικρές επιχειρήσεις ανοίγει ο δρόμος και για τους ελεύθερους επαγγελματίες με την ίδια λογική» ανέφερε, εξηγώντας πως «έτσι με έναν παρόμοιο, απλοποιημένο τρόπο θα είναι δυνατή και γι αυτούς, καθώς θεωρούνται ατομικές επιχειρήσεις, μια αυτοματοποιημένη ανάλυση βιωσιμότητας και θα μπορεί να παρασχεθεί και σε αυτούς μια ρύθμιση που να περιλαμβάνει κούρεμα προστίμων, προσαυξήσεων ως προς το Δημόσιο και κούρεμα πανωτοκίων όσον αφορά τα τραπεζικά τους χρέη και στη συνέχεια και το υπόλοιπο ποσό να τακτοποιείται σε 120 δόσεις έτσι ώστε και αυτοί να μπορέσουν να τακτοποιήσουν τα χρέη τους».