Επτά κρίσιμα γεγονότα, από τα οποία σε μεγάλο βαθμό θα κριθεί τόσο η πορεία των διαπραγματεύσεων για την ολοκλήρωση της 3ης αξιολόγησης όσο και η πορεία των οικονομικών μεγεθών της χώρας για τη φετινή και την επόμενη χρονιά, περιλαμβάνουν οι επόμενες 35 καθοριστικές ημέρες.
Από την έντυπη έκδοση
Του Θάνου Τσίρου
[email protected]
Επτά κρίσιμα γεγονότα, από τα οποία σε μεγάλο βαθμό θα κριθεί τόσο η πορεία των διαπραγματεύσεων για την ολοκλήρωση της 3ης αξιολόγησης όσο και η πορεία των οικονομικών μεγεθών της χώρας για τη φετινή και την επόμενη χρονιά, περιλαμβάνουν οι επόμενες 35 καθοριστικές ημέρες.
Από σήμερα μέχρι και τις 4 Δεκεμβρίου, ημερομηνία πραγματοποίησης του τελευταίου Eurogroup της φετινής χρονιάς, θα πρέπει να ολοκληρωθεί και ο δεύτερος γύρος διαβουλεύσεων με τους δανειστές για την εκπλήρωση των 95 προαπαιτούμενων, να «κλειδώσει» η εντός στόχων εκτέλεση του φετινού προϋπολογισμού, να συμφωνηθεί με τους δανειστές και να κατατεθεί στη Βουλή ο προϋπολογισμός του 2018, αλλά και να πιστοποιηθεί από την Ελληνική Στατιστική Αρχή ότι η φετινή χρονιά θα φέρει την προβλεπόμενη ανάπτυξη.
Εφόσον όλα κυλήσουν ομαλά, στις 4 Δεκεμβρίου η Ελλάδα θα εξασφαλίσει είτε το πράσινο φως για την ολοκλήρωση της 3ης αξιολόγησης και την εκταμίευση περίπου 5,5 δισ. ευρώ είτε μια «θετική δήλωση» για την πορεία των διαπραγματεύσεων με προοπτική αυτές να ολοκληρωθούν στη συνεδρίαση του Eurogroup του Φεβρουαρίου του 2018. Στο Eurogroup της επόμενης εβδομάδας -είναι προγραμματισμένο να πραγματοποιηθεί στις 6 Νοεμβρίου και θα είναι η πρώτη συνεδρίαση ύστερα από 8 χρόνια χωρίς τον πρώην υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε- οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης αναμένεται να ενημερωθούν επισήμως για την πορεία των διαπραγματεύσεων στην Αθήνα κατά τον πρώτο γύρο εκ του σύνεγγυς συζητήσεων.
Στις 9 Νοεμβρίου αναμένεται να ανακοινωθούν οι φθινοπωρινές προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για όλες τις χώρες-μέλη. Από το περιεχόμενο της έκθεσης θα φανεί αν η Κομισιόν συμμερίζεται τις εκτιμήσεις ότι θα υπάρξει ανάπτυξη της τάξεως του 1,8%-1,9% όπως προβλέπει η ελληνική πλευρά, αλλά και υπέρβαση του στόχου του πρωτογενούς πλεονάσματος για φέτος. Τον περασμένο Μάιο η Κομισιόν προέβλεπε ανάπτυξη 2,1% για φέτος και 2,5% για το 2018. Μια αναθεώρηση της πρόβλεψης προς τα κάτω είναι πιθανή μετά και την αναθεώρηση προς τα κάτω των εκτιμήσεων για την πορεία του ΑΕΠ το 2016. Με βάση και τα όσα προβλέπουν το ελληνικό Σύνταγμα και ο κανονισμός της Βουλής, ο προϋπολογισμός θα κατατεθεί στη Βουλή στις 21 Νοεμβρίου, παρά το γεγονός ότι μέχρι τότε δεν προβλέπεται να έχουν επανέλθει οι δανειστές στην Αθήνα για τον δεύτερο γύρο διαπραγματεύσεων. Οι διαπραγματεύσεις της προηγούμενης εβδομάδας όσον αφορά το συγκεκριμένο θέμα πήγαν καλά και πλέον η ελληνική πλευρά εκτιμά ότι η συμφωνία επί των δημοσιονομικών θα κλείσει χωρίς να τεθεί θέμα λήψης πρόσθετων μέτρων, πέραν των όσων έχουν συμφωνηθεί ή όσων περιγράφονται από το μνημόνιο.
Η δεύτερη αποστολή των επικεφαλής των θεσμών στην Αθήνα αναμένεται στις 27 Νοεμβρίου, λίγες ημέρες πριν από το τελευταίο Eurogroup της χρονιάς που είναι προγραμματισμένο για τις 4 Δεκεμβρίου στις Βρυξέλλες. Μέχρι τότε η ελληνική κυβέρνηση θέλει να έχει δημοσιεύσει στο ΦΕΚ σειρά υπουργικών αποφάσεων και προεδρικών διαταγμάτων με τα οποία θα κλείνουν πολλά από τα περίπου 65-70 προαπαιτούμενα που παραμένουν ανοικτά. Τα προαπαιτούμενα που προϋποθέτουν κατάθεση νομοσχεδίου αναμένεται να μείνουν τελευταία προκειμένου να ψηφιστούν με ένα πολυνομοσχέδιο το οποίο θα πρέπει να ψηφιστεί από τη Βουλή πριν από τον προϋπολογισμό του 2018.
Η τελευταία ημέρα του Νοεμβρίου θα είναι καθοριστική και όσον αφορά την εκτέλεση του φετινού προϋπολογισμού. Για τελευταία φορά μέσα στο 2017 θα συμπέσει η προθεσμία καταβολής του ΕΝΦΙΑ με την προθεσμία καταβολής του φόρου εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων. Η επίτευξη του δημοσιονομικού στόχου για τον συγκεκριμένο μήνα θα «κλειδώσει» την υπέρβαση σε επίπεδο πρωτογενούς πλεονάσματος και θα ανοίξει τον δρόμο για τη διανομή του έκτακτου μερίσματος μέσα στον Δεκέμβριο. Στελέχη του οικονομικού επιτελείου ευελπιστούν ότι μέχρι το τέλος Νοεμβρίου θα έχουν προκύψει στοιχεία που να τεκμηριώνουν ότι το πρωτογενές πλεόνασμα θα είναι τελικώς υψηλότερο του 2,2% ακόμη και αν συνυπολογιστεί η δαπάνη των 800 εκατ. ευρώ για το κοινωνικό μέρισμα.
Στις 4 Δεκεμβρίου ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και οι επικεφαλής των θεσμών θα παρουσιάσουν την πρόοδο στις διαπραγματεύσεις για την 3η αξιολόγηση και εκεί πλέον θα φανεί αν θα κλείσει η 3η αξιολόγηση φέτος ή αν θα χρειαστεί παράταση ολίγων εβδομάδων και μέσα στο 2018. Την ίδια ημέρα στην Αθήνα, η Ελληνική Στατιστική Αρχή θα ανακοινώνει την πορεία του ΑΕΠ κατά το 3ο τρίμηνο της φετινής χρονιάς. Μια ικανοποιητική επίδοση με ανάπτυξη άνω του 3% σε σχέση με πέρυσι θα καταστήσει εφικτό τον στόχο για ανάπτυξη της τάξεως του 1,8% μέσα στο 2017.
Εκταμίευση 800 εκατ. ευρώ
Την εκταμίευση της δόσης των 800 εκατ. ευρώ προς την Ελλάδα ανακοίνωσε χθες το απόγευμα ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM). Η εκταμίευση ακολουθεί την απόφαση του Συμβουλίου των Διοικητών του ESM την περασμένη εβδομάδα να εγκρίνει την εκταμίευση της δόσης. Η απελευθέρωση των πόρων αποφασίστηκε μετά τη θετική αξιολόγηση των θεσμών σχετικά με την πρόοδο που έχει σημειώσει η ελληνική κυβέρνηση στην εκκαθάριση των ληξιπρόθεσμων οφειλών, σημειώνεται στην ανακοίνωση του ΕSM.